Új szakaszban a strandfejlesztési program

Forrás: turizmus.com

 2019. február 14. 15:56

A kormány támogatásával új szakaszába lép a tavaly elindított strandfejlesztési program. Az MTÜ célja, hogy 2030-ig az összes szabadvízi strand megújuljon, ennek érdekében 5 milliárd forintból további fürdőhelyek fejlesztésére nyílik lehetőség.

Megújulhatnak a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok, és folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója Kisorosziban tartott sajtótájékoztatóján. A strandfejlesztési program első ütemében, 2018-ra a Balatonnál 38 település 55 strandja újult meg 1,8 milliárd forintból. A most bejelentett második ütemnek köszönhetően hamarosan megnyílik a lehetőség a Dunakanyar és a Tisza-tó térségében található vízparti strandok fejlesztésére is. A Dunakanyarban megújulhatnak Komárom, Esztergom, Visegrád, Zebegény, Kisoroszi, Verőce és Szentendre Duna-parti strandjai, a Tisza-tónál pedig Abádszalók, Kisköre, Tiszanána, Sarud, Poroszló, Tiszabábolna és Tiszafüred tóparti strandjai, továbbá folytatódnak a balatoni strandfejlesztések is.

A beruházások által a következő strandszezonokban egyre több helyszínen találkozhatunk megújult, magasabb színvonalú vagy akár új strandolási lehetőségekkel. A programon keresztül lehetőség nyílik magasabb színvonalú strandinfrastruktúra kialakítására a nyílt vízi fürdőhelyeken. Megújulnak a partszakaszok, a zöldfelületek, a vízparti lépcsők és burkolatok, az öltözők és vizesblokkok, minden olyan minőségben, ami a XXI. századi fürdőhelyektől elvárható, és ami a kiemelt turisztikai térségekhez méltó kiépítettséget biztosít, ezáltal is növelve turisztikai vonzerejüket. A fejlesztéseknél irányadó szempont a családbarát szolgáltatások bővítése, például biztonságos, árnyékolt játszótéri eszközök kialakítása, vagy gyermekek magasságának megfelelő kapaszkodókorlát biztosítása a vízbejutásnál, illetve családbarát vizesblokkok és baba-mama szoba kiépítése.

A programon keresztül lehetőség nyílik magasabb színvonalú strandinfrastruktúra kialakítására a nyílt vízi fürdőhelyeken

Fotó: pixabay

Nagy hangsúlyt kap a vízbiztonságot növelő, vízi mentést segítő eszközök beszerzésének támogatása, és a vízi attrakciók, sportolási lehetőségek bővítése – sportpályák létrehozása,kenuzást, kajakozást és vízi labdasportokat támogató feltételek megteremtése. A program célja továbbá, hogy a strandok a főszezonon kívüli élménykínálatukat is gazdagíthassák, teret adjanak tavaszi-őszi-téli rendezvények lebonyolítására, és hangsúlyt kap az egészségturisztikai és a szezonhosszabbítást elősegítő szolgáltatások (pl. szauna, korcsolyapálya) kialakítása is. A strandfejlesztésekhez vissza nem térítendő hazai forrást biztosít a kormány.

A minőséget emelő, szezonalitást csökkentő beruházások hozzájárulnak a strandok látogatottságának növeléséhez és versenyképes működéséhez, ezek által megújult turisztikai élménykínálat fogadja mind a turistákat, mind pedig a helyben élőket. A Dunakanyarban megvalósuló fejlesztések hozzájárulnak ahhoz, hogy a főként Budapestre érkező külföldi turistákat elcsábítsuk a fővárostól egy kicsit távolabb, ezzel is ösztönözzük őket plusz egy nap eltöltésére hazánkban. A Tisza-tavi strandok fenntartható fejlesztése nagyban emelheti a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy és Tisza-tó térség turista forgalmát, ezáltal hozzájárul a térség fejlődéséhez, a Balatonnál pedig kiemelt cél, hogy folytatódjon a strandok minőségi megújulása – emelte ki Guller Zoltán.