Új szolgáltatásokkal bővült a megújult szombathelyi Tourinform

Forrás: turizmus.com

 2021. május 10. 20:03

Május 10-én újra megnyitotta kapuit a Kisfaludy-program közel húszmillió forintos támogatásával, az országos Tourinform-hálózat egységes arculatához illeszkedően felújított szombathelyi Tourinform-iroda.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-programjának támogatásával megújult iroda korszerű, barátságos környezetben, kibővített szolgáltatási palettával fogadja a turistákat és segíti a turisztikai szakma képviselőit.

A hazai Tourinform-hálózat évente 1,8 millió megkeresést kezel. A Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. által meghirdetett, Tourinform-irodák és információs pontok felújítását célzó pályázati fejlesztések célja, hogy a térségek fogadószobájául szolgáló Tourinformokban korszerű, barátságos, 21. századi körülményekkel találkozzanak a vendégek. Ezt a célt szolgálta a szombathelyi iroda felújítása is.

Juhász Szabolcs, az MTÜ turizmus szakmai igazgatója és Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője ünnepélyesen átvágják a szalagot

Fotó: Savaria Turizmus

A hétfői megnyitón Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmus szakmai igazgatója elmondta: a magyarországi Tourinform-hálózatnak kiemelt szerepe van a turizmus újraindításában. Szombathely az egyik kiemelt települése a Bük-Sárvár turisztikai térségnek, amely az ötödik legnépszerűbb úti cél volt tavaly, a külföldiek körében pedig a Balatont, valamint Debrecen és térségét követően a harmadik.

A Tourinform-irodáknak a jövőben még fontosabb szerep jut, hiszen ők ismerik legjobban hazánk turisztikai kínálatát. A forgalom élénkítésében a Magyar Turisztikai Ügynökség is minden eszközével segíti a desztinációkat, májusban a Magyarország újraindult! szlogennel találkozhatunk országszerte.

Nemény András, Szombathely polgármestere hangsúlyozta, hogy a Tourinform-irodák szerepe elvitathatatlan, amikor a turista megérkezik egy számára ismeretlen térségbe. Ezért nem mindegy, hogy milyen fogadtatásban részesül, milyen ajánlatokkal, kínálati elemekkel szólítják meg az információs irodában. Ezért is örül a támogatásból megújított irodának, ami nemcsak arculati átalakulással, hanem jelentős szolgáltatásbővítéssel indítja el a Covid utáni időszak új turisztikai szezonját Szombathelyen. Végre lehet ajándékként helyi termékeket, például vaskeresztesi bort, vagy neves képzőművészek kézműves munkáit vásárolni egy helyen, a helytörténeti kiadványok, könyvek, térképek mellett.

Teljesen megújult a belső tér

Fotó: Savaria Turizmus

Szombathelyen 1995-ben nyílt először városi turisztikai információs iroda a Király utca közepén, a város kezdeményezésére. Az iroda később különböző konstrukciókban és különböző helyeken nyújtott turisztikai felvilágosítást az ügyfeleknek, majd 2000-ben csatlakozott a Tourinform-hálózathoz. Fennállása óta összesen nyolcszor költözött az iroda.

Az irodában jelenleg két munkatárs dolgozik, a május 10-i nyitást követően minden nap, hétvégéken és néhány kivételtől eltekintve ünnepnapokon is várják majd a szombathelyieket és városba látogatókat.

A közel húszmillió forintos beruházást a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. teljes egészében a Kisfaludy-program pályázati forrásából finanszírozta.

A projekt leglátványosabb része az iroda teljes belső terének megújítása és bútorzatának cseréje volt. A korábban sötét tónusú vendégtér világos, modern külsőt kapott, a világítást ma nagyobb fényerejű, de energiatakarékos LED-lámpák adják és a beépített klímának köszönhetően nyáron is kellemes hőmérsékletű a helyiség.

Számos új digitális eszköz szolgálja a munkatársakat és az ügyfeleket

Fotó: Savaria Turizmus

Az infrastrukturális fejlesztéseknek köszönhetően számos új digitális eszköz szolgálja a munkatársakat és az ügyfeleket. A Tourinform-iroda ügyfélszolgálati munkatársainak napi tevékenységét két új, számítógépes munkaállomás, új raktárkészlet-nyilvántartó szoftver és modern pénztárgép segíti. Az iroda belső terében és kirakatában elhelyezett monitorokon kisfilmek, reklámspotok és fotók mutatják be a város, az ország és a térség turisztikai értékeit.

A helyi vállalkozások, kézművesek és őstermelők támogatását szolgálja az irodában elsősorban turisták számára forgalmazott termékek körének bővítése is. A szombathelyi kistérségben, Vaskeresztesen termelt borokat, Vas megyei mézet, szombathelyi kézműves cukrászati termékeket, textiltáskákat és csokoládét is tudnak mostantól vásárolni a szombathelyi szuvenírre vágyók. A helyi művészeti élet képviselőinek munkái is megjelennek a kínálatban. Rónaszéki Linda már korábban is kapható grafikái mellett Stekovics Horváth Ildikó rézkarcai és Tobischka Katalin üvegékszerei is megvásárolhatók az irodában.

Nemény András, Szombathely polgármestere (középen) örül a támogatásból megújított irodának

Fotó: Savaria Turizmus

A szolgáltatások körét is bővítette az iroda: korszerű mobil idegenvezető rendszert állítanak szolgálatba, ami kisebb szemináriumok, konferenciák, képzések alkalmával akár tolmácsgépként is használható. A már meglévő 4 city-bike mellett 2 új túrakerékpárt is bérelhetünk itt, és 4 kerékpártárolóval, valamint a vendégek részére ingyenesen igénybe vehető wifi-hálózattal is bővült a szombathelyi Tourinform kínálata. Az iroda munkatársai német és angol nyelven biztosítanak tolmácsolást, rendezvénytechnikai eszközöket adnak bérbe és kerékpáros túravezetést és túraszervezést is kínálnak a VELOREGIO projekt keretein belül, képzett túravezetők segítségével. Havi rendszerességgel garantált tematikus városnéző túrák indulnak a helyiek és a turisták számára egyaránt. A projekttől függetlenül rövidesen gyermeksarkot és telefontöltő pontot is kialakítanak az irodában, és kerékpáros önkiszolgáló szervizpont is nyílik májusban.

Kerékpáros túravezetést és túraszervezést is kínálnak

Fotó: Savaria Turizmus

Az iroda versenysemleges alaptevékenységének megfelelően a munkatársak továbbra is nyújtanak információkat szálláshelyekről, vendéglátóhelyekről, közlekedésről, programokról, látnivalókról, eseményekről és szolgáltatásokról magyar, német és angol nyelven. A turisztikai kiadványok jelentős része ingyenes, de vásárolhatunk térképeket, ajándékkönyveket, képeslapokat és Szombathelyre jellemző ajándékokat is.

A járványügyi korlátozások feloldása után rendezvényekre, helyi és budapesti koncertekre és a Haladás labdarúgó mérkőzéseire is árulnak majd jegyet az irodában, de lefoglalhatunk itt szálláshelyeket, idegenvezetést, és akár sétarepülésre vagy élménylövészetre szóló ajándékkártya is beszerezhető. Jelentős forgalmat várnak a nemzetközi diákigazolványok, turisztikai kedvezményekre jogosító városkártyák forgalmazásától és utasbiztosítások értékesítésétől, ezen felül mostantól pénzváltással is foglalkoznak.

Az iroda 2019-ben 12 835 személyes, telefonos vagy elektronikus megkeresést kapott, és nemcsak a turistáknak nyújt információkat, hanem az idegenforgalmi szektor szereplőinek munkáját is segíti. Munkatársai a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programban a Magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek fejlesztése című alprogramban több mint száz helyi és térségbeli projekthez nyújtottak szakmai tanácsadást a pályázóknak.

A Tourinform ügyfeleinek körülbelül harmada Szombathelyről kerül ki. Az idelátogatók között túlsúlyban vannak a belföldi turisták, de sok az osztrák és német látogató, a közeli fürdővárosoknak köszönhetően pedig egyre több a cseh és lengyel vendég is.

A Magyar Turisztikai Ügynökség minden évben minősíti az iroda tevékenységét, amely a határidős feladatok elvégzésében és a mystery shopping (próbavásárlás) ellenőrzéseken rendre jól teljesít – olvasható a szombathelyi Tourinform tevékenységét ismertető közleményben.