Új ügyintézési felület a szőlő-borágazatban

Szerző: PR-cikk

Forrás: turizmus.com

 2023. március 21. 01:00

Sokkal kevesebb időt kell majd ügyintézésre fordítani az ePincekönyv rendszer bevezetését követően, amely az egyszerűsödő folyamatok révén éves szinten jelentős megtakarítást eredményez majd a borászatoknak.

A szőlő-borágazat elektronikus ügyintézési és ellenőrzési rendszerének kialakításával az Agrárminisztérium (AM) célja a papíralapú eljárások digitalizációja, a korábbi eljárási logika egyszerűsítése. Az uniós forrásból megvalósult ePincekönyv jelentős segítséget jelent majd a termelőknek, képes lesz kommunikálni a borászatoknál már meglévő informatikai rendszerekkel. Összesen tizenkét hatósági eljárásnál fogja biztosítani az informatikai támogatást, melyeknél a gazdák elektronikusan intézhetik közvetlenül vagy a digitális ügyfélszolgálatot ellátó hegybírók segítségével az ügyeiket.

Az egyablakos rendszernek köszönhetően, illetve a hatósági eljárások számának csökkenésével az adminisztráció igazodni fog a borkészítés gyakorlatához, így például a maximális leterheltséget jelentő szüreti időszak során is könnyebben tarthatóak lesznek az ügyintézési határidők – mondta Gál Péter, az AM főosztályvezetője.

Az adminisztráció igazodni fog a borkészítés gyakorlatához

Fotó: ePincekönyv

A borászati adminisztráció egyik legfájóbb pontja a regisztervezetés. A korábbi alapértelmezett határidő az új szabályok szerint a legtöbb esetben egy héttel kitolódik. A szüreti időszakban főszabályként november 30-ig toltuk el a leszüretelt szőlő mennyiségéről és cukortartalmáról a kötelező adatszolgáltatást. Korábban ez egy nyolc napos határidő volt – hangsúlyozta Gál Péter. A forgalomba hozatali engedély megszűnik, de megmaradnak azok a garanciális elemek, amelyek az engedély mögött voltak. Az újdonság az, hogy a korábbiaktól eltérően nemcsak az érzékszervi bírálatot, hanem a laborvizsgálatot is lehetőség lesz a NÉBIH-en kívül, akár helyi borbíráló bizottságokkal elvégeztetni.

Az ePincekönyvet az év harmadik negyedévében beinduló próbaüzem során minden szereplőnek alkalma nyílik majd kipróbálni.

A projekt megvalósításában az Agrárminisztérium, a NISZ Zrt., valamint a KIFÜ vett részt. Kiemelt partnerek: a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

További információ a https://boraszat.kormany.hu/bortorveny oldalon érhető el.

 

 

 

 

 

 

(X)