Új-Zéland: október 1-jétől csak előregisztrációval

Forrás: turizmus.com

 2019. június 25. 13:51

A magyar állampolgároknak továbbra sem kell vízum, ha Új-Zélandra utaznak, azonban október 1-jétől előregisztráció szükséges az országba történő belépéshez. Ezzel egyidejűleg környezetvédelmi adót vetnek ki a turistákra.

Október 1-jétől a vízummentességet élvező országok állampolgárai, köztük a magyarok, csak a NZeTA (New Zeland Electronic Authority) előregisztrációjával utazhatnak be Új-Zélandra. Az előregisztráció hiányában sem a légitársaságok, sem a hajóstársaságok nem veszik fel az utasokat – tájékoztatott Sárdi Rezső, Új-Zéland magyarországi tiszteletbeli konzulja.

A NZeTA visszaigazolása minimum 72 órát vesz igénybe, ezért az utazás megkezdése előtt legkésőbb három nappal el kell indítani. Az előregisztráció a tranziutasok számára is kötelező.

Az előregisztráció díjköteles: mobilapplikáció használata esetén 9 új-zélandi dollárba (1 NZD kb. 190 HUF), weboldalon történő igénylés esetén 12 NZD-ba kerül.

Ezzel egy időben Új-Zéland környezetvédelmi adót vezet be az országba látogatók számára: az IVL-t (International Visitor Conservation and Tourism Levy) minden turista köteles megfizetni. Az IVL költsége 35 NZD.

Sárdi Rezső tájékoztatása szerint a rendszer élesítése most folyik, és várhatóan július közepétől lehet megkezdeni az előregisztrációt. Naprakész információ itt érhető el.

A környezetvédelmi díj kivetésének célja, hogy a turisták hozzájáruljanak a természeti környezet megóvásához

Fotó: Pixabay

Az oldalon olvasható tájékoztatás szerint az előregisztráció célja, hogy rövidítse a beléptetéshez szükséges időt és megerősítse a határbiztonságot. A környezetvédelmi díj kivetésével azt szeretnék elérni, hogy az utazók közvetlenül is hozzájáruljanak a turisztikai infrastruktúra fejlesztéséhez és a természeti környezet megóvásához.