Újabb húsz turistaház újulhat meg még idén

Forrás: MTI

 2019. július 06. 14:55

Folytatódnak a turistaház-fejlesztések a kormány támogatásával. A Téry Ödön nemzeti turistaház-fejlesztési program keretében idén 20 turistaszálláshely újulhat meg 597 millió forint kormányzati támogatásból.

Mindezt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára válaszolta az Országgyűlés honlapján Szabó Szabolcs, független képviselő azon kérdésére, hogy meddig csúszik még a turistaházak felújítása?

A kormány fontosnak tartja az aktív turizmus feltételeinek javítását, amelynek köszönhetően az elmúlt években számos új és felújított kilátó, szálláshely, pihenőhely és egyéb közjóléti létesítmény került átadásra. 2010 óta jelentős szemléletváltás történt az aktív és ökoturisztika területén.

Az állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok 2010 óta több mint 100 erdei szálláshelyet építettek vagy hoztak rendbe, 25 új látogatóközpont és 40 új kilátó épült.

Hidegkúti Turistaház, Gyöngyöspata

Fotó: gyongyospata.hu

Emellett a Kéktúra teljes hosszában megújult, folyamatosan épülnek új vízi megállóhelyek a Tiszán, és idén már több mint 10 ezer gyerek mehet vándortáborozni –­ válaszolta az államtitkár.

Dömötör Csaba kitért arra is, hogy a Hidegkúti Turistaház felújításáról nem mondott le a kormány, az ehhez szükséges forrásokat az Országos Kéktúra útvonal fejlesztése kapcsán fogja biztosítani 70 millió forint értékben.

A válaszból az is kiderül, hogy 2018-ban 6 turista szálláshely kapott 996 millió forint támogatást.