Újabb szabadvízi strandok újulnak meg a nyárra

Forrás: turizmus.com

 2022. február 28. 09:37

Országszerte újabb közel 90 fejlesztés valósulhat meg a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nemrég zárult strandfejlesztési pályázatának köszönhetően, 40 beruházás finanszírozásáról már döntés is született.

A program újabb ütemében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a kormány támogatásával összesen 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból újulhatnak meg a Balatonnál, a Tisza-tónál, a Velencei-tónál, valamint a Duna és a Tisza mentén található strandok - tájékoztatott a Mgyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A Balatonnál is folytatódik a strandfejlesztési program

Fotó: 123rf.com

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben indította el a Kisfaludy Strandfejlesztési Programot, amelynek célja, hogy 2030-ig az összes hazai szabadvízi strand megújuljon. A több lépésben megvalósuló fejlesztések eredményeként országszerte európai színvonalú, azonos szolgáltatási minőséget biztosító, családbarát, akadálymentes fürdőhelyek fogadják a látogatókat.

A támogatássorozat első négy ütemében már 114 szabadvízi strand jutott 12 milliárd forint támogatáshoz. Az idén január közepén lezárult pályázat keretében pedig mintegy 90 fejlesztés valósulhat meg, 40 finanszírozásáról már döntés is született.

A kiírás elsősorban az akadálymentesítést, a hozzáférhetőséget, valamint a család- és látogatóbarát szolgáltatások kialakítását célozta. Az európai uniós és hazai forrásból megvalósuló fejlesztések esetében továbbra is kiemelt figyelmet kap az alapszolgáltatások minőségének emelése, így többek között a vizesblokkok és az öltözőkabinok megújítása, a vízbejutás feltételeinek javítása. A most rendelkezésre álló forrásból zöld felületek újulhatnak meg, de lehetőség nyílik ingyenes wifi kiépítésére, árnyékolók és utcabútorok telepítésére is.

A Strandfejlesztés 2021 pályázat az ERFA GINOP-7.1.10-21-2021-00001 − A természetes fürdőhelyek komplex és élményközpontú fejlesztése című program keretében elnyert európai uniós forrás felhasználásával valósul meg.

Pest megye szabadvízi strandjainak fejlesztésére pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség és a Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. a Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukció V. ütemében 300 millió forintos hazai forrást biztosított, mivel uniós forrásból Közép-Magyarország nem támogatható.

A strandfejlesztési program szerves része azoknak a fejlesztéseknek, amelyekkel a Kormány Magyarország megújulását támogatja, ezen erőfeszítéseknek köszönhetően a turisztikai ágazat újra a hazai gazdaság húzóágazatává válhat - zárul a közlemény.