Újabb turisztikai attrakciók az MTÜ-nél

Forrás: turizmus.com

 2018. augusztus 08. 11:10

A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter öt állami vállalat tulajdonosi joggyakorlását irányította az Ügynökséghez.

A napokban megjelent rendelet több tucat állami vállalat esetében változtatta meg, hogy a jövőben ki legyen a tulajdonosi jogok gyakorlója. Ezek közül öt cég került a Magyar Turisztikai Ügynökséghez a Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont, valamint a Gödöllői Királyi Kastély, a Helikon Kastélymúzeum, továbbá a Nereus Park Hotel és az ÓNTE Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Mindegyik közhasznú nonprofit kft-ként üzemelteti a rábízott vagyont.

A fertődi Esterházy-kastély

Fotó: turizmus.com

A fertődi Esterházy-kastélyt üzemeltető cég árbevétele 2017-ben 171 millió volt, a gödöllői kastély működtetője 408 milliós forgalmat könyvelhetett el. Előbbi veszteséges, utóbbi viszont 70 milliós eredményt ért el tavaly. A keszthelyi Festetics-kastély üzemeltetőjénél 372 millió forint volt az árbevétel, némi veszteség mellett, a balatonalmádi Nereus Park Hotel 152 milliós, a történeti park pedig 284 milliós forgalom mellett tudott nyereséget termelni.