Ujhelyi halászattal kapcsolatos turisztikai jelentését tárgyalta az EP szakbizottsága

Forrás: turizmus.com

 2016. szeptember 07. 15:55

Az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottsága az elmúlt napokban tárgyalta Ujhelyi István EP-képviselő jelentését a halászat és horgászat turisztikai kapcsolódásairól.

„A halászattal kapcsolatos turizmus által a halászat diverzifikálásában betöltött szerepről" – ezt a címet viseli Ujhelyi István szocialista európai parlamenti képviselő jelentése, amely az EP közlekedési és turisztikai szakbizottságának legutóbbi ülésén a napirenden szerepelt.

Ujhelyi a szakpolitikai vita elején arról beszélt, hogy a turizmuspolitikával foglalkozó képviselőként örömmel vállalta annak vizsgálatát: miként lehet a turizmus nyújtotta lehetőségekkel kibővíteni az európai, halászati tevékenységeket.

 

A halászattal kapcsolatos turizmusnak számos formája létezik már a tagországok többségében, elsősorban a mediterrán országokban. A tengeri és tengerpart menti, vízhez kötődő tevékenységek már jól ismertek, míg új területek, mint például a hobbihorgászat (beleértve a horgászturizmust is) egyre erőteljesebben vannak jelen, főleg a belvizek területén.

A jelentés főbb megállapításai között olyanok szerepelnek, mint, hogy az európai turizmus egyik legfontosabb célja, hogy fenntartható, felelősségteljes és minőségi turizmust alakítson ki. A tömegturizmusban elmozdulás tapasztalható az érintetlen vidéki és part menti területek irányába, ehhez kapcsolódóan a turisztikai szektorban számos olyan termék jelent meg, amelyek képesek alkalmazkodni a megváltozott, új igényekhez.

„Nagyon fontos, hogy a helyi halászatból élő közösségek megőrizzék identitásukat, ezért ökobarát, környezetbarát turizmuspolitikára van szükség" – fogalmazott Ujhelyi István a szakbizottság ülésén.

Több országban, így például Írországban, Romániában, vagy épp Lengyelországban egyre jobban fejlődő üzleti szektor a hobbihorgászat, melyre már utazási irodák szakosodnak és utazási csomagjaik szerves részét képezik a horgászati programok. Ezért Ujhelyi azt kérte jelentésében az Európai Bizottságtól, hogy elemezze a hobbihorgászat szárazföldi turizmusra gyakorolt társadalmi-gazdasági hatását, különösen a vidéki területeken. „Számos összefoglalót láttunk már, de eddig főleg a tengerekkel kapcsolatos turisztikai programok pénzfelhasználásra vonatkozóan. Hasznos lenne egy átfogó elemzés, amely a már megtett uniós lépések hatékonyságát elemzi és kitér a tavak és folyók nyújtotta lehetőségekre is" – tette hozzá a szocialista politikus.

Ujhelyi színvonalas és jól működő hálózatként említette a FARNET-programot, amelynek keretében, az eredményekre támaszkodva szerinte hasznos lenne támogatni a helyi halászati csoportokat, a kikötők és turizmusban működő szervezetek közötti páneurópai párbeszéd megteremtését.

A magyar EP-képviselő azt is szorgalmazza, hogy legyen szélesebb körű a hozzáférés az uniós weboldalakon a halászattal, horgászattal kapcsolatos információkhoz és legyenek kiemeltebb helyen az információs portálokon a halászati/horgászati szektorban elérhető álláslehetőségek, valamint legyen bővebb információ a KKV-nak szóló kis- és középvállalkozási portálon az elérhető uniós pályázatokról.

Ujhelyi jelentéséhez a módosításokat szeptember 13-ig adhatják be az érintett képviselők, a szakbizottsági szavazás novemberben várható.