Ujhelyi István a Selyemúton

Forrás: turizmus.com

 2016. április 28. 12:49

A magyar EP-képviselő vezetésével, Brüsszelben megalakult az OBOR Committee, vagyis az EU és Kína közötti turisztikai és kulturális fejlesztéseket koordináló bizottság.

Az egyesületet április 27-én mutatták be a kínai kulturális központban. Az OBOR rövidítés az Új Selyemút projekt angol elnevezésének (One Belt One Road) kezdőbetűiből adódik. A szervezet főtitkára Bernard Dewit, a Belga-Kínai Kereskedelmi Kamara elnöke, de társalapítóként helyet kapott a vezetőségben Eduardo Santander, az Európai Turisztikai Bizottság (European Travel Commission) ügyvezető igazgatója is.

 

Ujhelyi István az ünnepélyes zászlóbontás alkalmával azt emelte ki, hogy a turizmus az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat a világon. A politikus szerint, a következő 10-15 évben Európában az lesz az egyik legizgalmasabb kérdés, hogy ki, milyen mértékben tud részesedni a turizmus növekedéséből? Ujhelyi István tájékoztatása szerint jelenleg 107 millió kínai turista indul útnak évente, közülük 3,7 millióan választják Európát úti célul. Előrejelzések azt mutatják, hogy 2024-ig 200 millió fölé emelkedik a kínai utazók száma, akik minden más turistánál többet költenek majd szállásra, étkezésre és bevásárlásra. A politikus azt is kifejtette, hogy Budapest nagy lehetőség előtt áll, mert a kínaiak számára ismert és vonzó célpont. „Ha hajlandóak vagyunk pénzt fordítani az ágazat fejlesztésére, az hatalmas bevételt generálhat az országnak” – mondta Ujhelyi.

Az MSZP politikusa, aki az Európai Parlament közlekedési és turisztikai szakbizottságának alelnöke, az újonnan megalakult szervezettel kapcsolatban azt mondta: az OBOR Bizottság elsődleges célja, hogy latba vetve befolyását, magas szintű együttműködési hálózatot hozzon létre a kínai, illetve az európai diplomaták, üzletemberek és politikusok között, ezzel segítve a turisztikai és a kulturális kapcsolatok fejlődését.

Az OBOR Bizottság bemutatkozó sajtóeseményén jelen volt a kínai állandó képviselet nagykövete, Yang Yanyi is, aki jelentősnek nevezte az OBOR megalakulását és támogatásáról biztosította a szervezetet. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa – aki szintén felszólalt az eseményen – azt mondta, hogy az OBOR-együttműködés lényeges területeket átfogó kezdeményezés az Európai Unió és Kína között. Véleménye szerint lehetőség van arra, hogy az eddigi 3,7 millió kínai turista számát tovább növelje Európa, akár a fesztiválok szervezésével, akár az Európa kulturális fővárosa kezdeményezés által. Reményét fejezte ki, hogy a most elindított együttműködés néhány éven belül jelentős és szoros kulturális és turisztikai kapcsolatokat fog eredményezni, lehetőségeket nyújtva Magyarország számára is.