Ujhelyi: saját uniós biztos kell a turizmusnak

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 27. 18:09

Érdemi változtatásokat és a turisztikai szektornak kijáró nagyobb figyelmet követelt Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, az EP szakbizottságának turizmusért felelős alelnöke Brüsszelben.

A magyar politikus a Turizmus Világnapja alkalmából - az Európai Parlament elnökének védnökségével - megrendezett nemzetközi eseményen komoly áttörésnek nevezte, hogy az európai intézményrendszer évtizedes mulasztás után végre kezdi felismerni a turizmus ügyét.

Ujhelyi hangsúlyozta: ahhoz azonban, hogy megőrizhető legyen Európa vezető pozíciója a világturizmusban, illetve hogy megvédhető és növelhető legyen a szektor által teremtett munkahelyek száma és gazdasági eredménye, jóval több uniós intézményi együttműködés szükséges.

A szakpolitikus szerint az Európai Bizottság egyelőre még csak minimális figyelmet fordít a turizmus ügyére, pedig ez az egyetlen olyan ágazat, amely a válság alatt és azt követően is Európa-szerte jól teljesít és bizonyosan az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág lesz a jövőben is. Ujhelyi kiemelte, hogy a turisztikai szektor érdemi segítséget tud nyújtani például az ifjúsági munkanélküliség csökkentésében is, erre vonatkozóan már sikerült elindítania egy uniós programot, amely azonban szintén további bővítést és fejlesztést igényel.

Ujhelyi István világossá tette, hogy a turizmus érdekében előremutató változtatásra lenne szükség az európai intézményrendszerben, ezért azt javasolja, hogy a következő Európai Bizottságban legyen különálló, felelős biztosa a turisztikai területnek.