Újra belföldi utazásokra invitál a Magyarország vár magazin

Szerző: Pintér Tünde

Forrás: turizmus.com

 2022. július 04. 16:27

A kiadvány júliustól decemberig havonta, napilapok mellékleteként jelenik meg, de elérhető lesz a Tourinform-irodákban és a turizmus.com oldalán is. Interjú Princzinger Péterrel, a lapot kiadó Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány elnökével.

2019-ben jelentkezett először a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány belföldi utazásra ösztönző kiadvánnyal, akkor a gasztrofesztiválokat népszerűsítette az „Ízes Magyarország" sorozat. 2020-ban, a Covid-járvány második hulláma után, az Alapítvány a körülményekhez alkalmazkodva „Csodás Magyarország" címmel ajánlott aktív és ökoturisztikai helyszíneket, Covid-szempontból biztonságos úti célokat. A kiadványsorozat harmadik évfolyama tavaly "Magyarország vár" névvel buzdított belföldi utazásra, 2022-ben pedig változatlan címmel javasol a külföldi látnivalókkal minden tekintetben versenyképes hazai utazási célpontokat, változatlanul hangsúlyozva, hogy saját hazánk mindannyiunkat újra vár.

*

A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány minden évben az aktuális körülményekhez és lehetőségekhez igazodó céllal és tematikával jelentette meg az idén negyedik szezonját megkezdő kiadványt. A cím (Magyarország vár) az idei évben nem változott. A tartalomban hová kerültek a hangsúlyok?

Princzinger Péter: Az idei évben a Magyar Turisztikai Ügynökség nyári-őszi kampányaihoz csatlakoztunk, annak céljaival azonosulva. A helyzetünk bizonyos szempontból nehezebb, mint a korábbi években, hiszen a beutazási korlátozásokat az idei nyárra teljesen feloldották, így a környező országok vonzerőivel kell versenyeznünk.

A Covid-járvány hullámai után ugyan nehéz itthon marasztalni az embereket, mi mégis arra szeretnénk rávenni őket, hogy gondolkodjanak belföldi úti célokban is. Muníció van bőven, hiszen az elmúlt években az országban rengeteg attrakciófejlesztés zajlott, új látogatóközpontok, bemutatóhelyek, kilátók nyitották meg kapuikat, váraink és kastélyaink felújítása folyamatos, fürdőink egyedülállók, az aktív turizmusnak is egyre jobbak a feltételei. Koncepciónk középpontjában ezért az újdonságok állnak, ugyanakkor az örök klasszikusokat is igyekszünk új szempontból, az élményekre fókuszálva megmutatni.

Fontos, hogy nem csak az éves nagy nyaralás helyszínének kiválasztásához, hanem a kisebb kirándulások megtervezéséhez is szeretnénk inspirációt adni, a főszezonban éppúgy, mint az őszi-téli hónapokban. Mindehhez megjelenési időpontjaink is alkalmazkodnak, júliustól decemberig havonta egy lapszámmal jelentkezünk.

Meggyőződésem, hogy az attraktív tartalomnak köszönhetően a kereslet igen nagy szegletéhez elérhetünk. Elsősorban a közeli országok és az itthoni pihenés között vacillálókat igyekszünk megszólítani, akik mégis a külföldi pihenés mellett döntenek, azokat pedig egy második vagy harmadik, immár belföldi kirándulásra próbáljuk elcsábítani.

 

Milyen témák kerülnek a magazin fókuszába az idei évben?

A júliusi lapszám borítója

Fotó: turizmus.com

P. P. : Ami minden számon végighúzódik, az a Balaton és a kerékpározás. A magyar tenger szépségeit a főszezonban és azon kívül is szeretnénk megmutatni olvasóinknak. A 40, part menti településtől és a tavat övező kerékpáros körtől elszakadva távolabbi, de kerékpárral könnyen elérhető látnivalókat veszünk sorra. A rejtett kincsek, kevésbé frekventált helyszínek megismeréséhez is igyekszünk ötletekkel szolgálni, így kerültek bele az első lapszámba a csendre vágyók számára ajánlható, kisebb tavaink, a vadregényes Dráva által kínált élmények, a 2022-23-as dupla Petőfi emlékév helyszínei.

 

Milyen példányszámban jelenik meg a magazin és hol lehet majd hozzájutni?

P. P. : Ahogy a korábbiakban, az idei évben is közel 500 ezres példányszámmal kalkuláltunk. A megyei napilapok és a nagy példányszámú országos napilapok behúzott mellékleteként terjesztjük a minden hónap első napjaiban megjelenő kiadványt, amely a megszokott csatornákon kívül az idei évben a Tourinform-irodákban is elérhető lesz. A lapszámok lapozgatható formában a turizmus.com weboldalra is felkerülnek, így akár 3 millió olvasóban is bízhatunk.

 

Ha csak egy attrakciót vagy tevékenységet ajánlhatna a bemutatott több száz közül, melyik lenne az?

P- P.: Aki ismer, tudja, hogy a kerékpáros műfajt ajánlom mindenkinek. Meglátásom szerint a gyaloglás túl lassú, az autózás túl gyors egy térség alapos megismeréséhez, a kerékpározás viszont ideális tempót kínál az élmények befogadásához. Amióta az e-bike elérhető, nincs jelentősége az életkori vagy edzettségi különbségeknek, együtt tud haladni a csapat és mindenki részesülhet az élményből. Aki még nem próbálta, tegyen egy hosszabb vagy rövidebb kirándulást és tágítsa ki a saját határait! A nap végén egészen biztosan büszke lesz rá, hogy saját erőből jutott el úti céljába.

*

A Magyarország vár magazin idei első lapszáma július 4-én jelent meg,  lapozható formátumban elérhető ide kattintva. >>>


A kiadvány főtámogatója: