Újraindítási csomaggal segíti a főváros a vendéglátóipart

Forrás: turizmus.com

 2021. február 08. 14:06

Újraindítási csomaggal készül a fővárosi önkormányzat a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése utáni időszakra, ezzel segítve a budapesti vendéglátóipart.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes hétfőn online sajtótájékoztatón közölte: Budapest turisztikai újranyitási csomaggal segíti a válságban lévő vendéglátóipart.

A főváros a saját területein kiterjeszti a teraszszerzési lehetőségeket, egyszerűsíti a kérelmek befogadását és gyorsítja az elbírálást, elengedi a teraszbérleti díjakat, növeli a közterület-használati lehetőségeket, kiterjeszti a helyiségbérleti díjak elengedését és csökkenti a rendezvények szervezéséhez fűződő adminisztrációs terheket – sorolta. Hozzátette: a csomag összeállítását folyamatos szakmai konzultáció előzte meg az ágazat képviselőivel, akik üdvözölték a javaslatokat.

A „tavaszi újranyitáskor” két szempontot tart a főváros a legfontosabbnak: rugalmasan szeretnének reagálni a szakmai felvetésekre, ugyanakkor garantálva az emberek biztonságát.

A vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítják a veszélyhelyzet időtartamával

Fotó: 123rf.com

A nyitást bejelentő kormányzati döntések után „a budapestiek ki szeretnének majd szabadulni a hosszú téli hónapok bezártságából”. Ugyanakkor – mivel a vírus nem tűnik el, egy darabig az élet a főváros utcáin, terein zajlik majd – mondta a főpolgármester-helyettes.

A fővárosi csomag arra fókuszál, hogy lehetővé tegyék a legtöbb szabadtér igénybevételét és megnyissák a közösség számára ezeket – jelentette ki Gy. Németh Erzsébet, ugyanakkor hangsúlyozta: az újranyitás egyik feltétele, hogy minél nagyobb arányban oltassák be magukat a budapestiek.

 

A vendéglátó szektort érintő fővárosi javaslatok

  • Teraszszerzési lehetőségek kiterjesztése, teraszok területére vonatkozó rendeletek felülvizsgálata, a teraszok árnyékolását és fedését célzó ideiglenes szerkezetek bürokratikus engedélyezési eljárásának jelentős egyszerűsítése.
  • Teraszbérleti díjak elengedésének kiterjesztése, teraszkérelmek nagymértékű gyorsítása, egyszerűsítése.
  • Közterületek használatának növelése, ahol a kitelepülő vendéglátósok különböző bérleti díjaktól mentesen árulhatnak.
  • Áruszállítási pontok kialakítása az érintett vendéglátó üzletek környezetében a parkolási helyzet okozta rakodási problémák enyhítésére.
  • Helyiségbérleti díjak maximális kedvezményének kiterjesztése 2021. december 31-ig.

 

Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes elmondta: a csomag intézkedései még bővülhetnek az egyeztetések eredményeképpen.

Vállalták azt is, hogy a vendéglátóhelyek bérlőinek kérésére a két évnél hamarabb lejáró bérleti viszonyt meghosszabbítják a veszélyhelyzet időtartamával.

 

A rendezvényeket támogató fővárosi intézkedések

  • Fővárosi tulajdonban lévő “open office”-okat, nyitott tárgyalókat alakítanak ki és azokat ingyenes használatra adják a rendezvényszervezőknek, városszerte akár több helyen is.
  • Az államigazgatás által szervezett események közterület-használati díját egy rendezvényalapba gyűjtik, ebből az összegből a szektort közvetlenül támogatják.
  • Az újranyitáshoz kapcsolódó információs help-desket hoznak létre a rendezvényszervezőknek, ahol valós és hiteles információt kaphatnak az előírásokról, a szabályok, intézkedések körülményeiről. Ehhez kapcsolódóan járványügyi protokolltanácsadást is biztosítanak.
  • Csökkentik a rendezvénytartási engedély kiadásához kapcsolódó adminisztrációs terheket.
  • Fogyasztásösztönző fővárosi kommunikációs kampányt, valamint újranyitási kampány is terveznek a rendezvények népszerűsítése érdekében.

 

Kiss Ambrus a kiadott közleményben hangsúlyozta: Budapest nyitott arra, hogy befogadja azokat a szakmai javaslatokat, amelyek valós és érdemi segítséget jelenthetnek az ágazat számára, hiszen a ma be nem fizetett pénznél sokkal fontosabb, hogy ezek a vállalkozások a jövőben is működőképesek legyenek.