Újraindult a küzdelem az Okos Turizmus Európai Fővárosa címért

Szerző: Elek Lenke

Forrás: turizmus.com

 2019. augusztus 07. 17:00

Breda, Bremerhaven, Göteborg, Karlsruhe, Ljubljana, Málaga, Nizza, Pozsony, Ravenna és Torino verseng az Okos Turizmus Európai Fővárosa 2020 címért.

A vetélkedés célja, hogy az intelligens, a smart felfogás ebben az ágazatban is elterjedjen az unióban.

Lényege az innovatív, fenntartható turizmus támogatása és fejlesztése, valamint az ezt elősegítő legjobb módszerek elterjedésének elősegítése, hiszen a turizmus Európa egyik leggyorsabban fejlődő ágazata.

Nizza, az egyik aspiráns

Fotó: Bank Ádám

Az uniós kezdeményezésnek az is a célja, hogy elismerje az európai desztinációk olyan kiemelkedő tulajdonságait, mint a fenntarthatóság, a digitalizáció, a kulturális örökség megóvása és a kreativitás. Tavaly Helsinki és Lyon nyerte a versenyt, 2019-ben ez a két város az, mely közösen birtokolhatja e megtisztelő címet.

A verseny több fordulós lesz. Az első részben egy független szakértőkből álló zsűri értékeli a pályázatokat, a második részben a 10 legkiválóbb város mutatkozik be és védi meg a finn fővárosban pályázatát,  október 8-án.

A nyertesek nevét ünnepélyes díjátadón jelentik be október 19-én, az Európai Turisztikai Fórum keretében, Helsinkiben.

A mostani nyertesek szintén egy évig viselhetik ezt a címet, amely kiváló kommunikációs védjegy. Magába foglal egy promóciós videót, és többféle, testre szabott PR-akciót. Ezenkívül négy egyéb díjat is kiosztanak, a fent említett kategóriákban – fenntarthatóság,  digitalizáció, kulturális örökség megóvása és kreativitás.