NTAK: naprakész szálláshelyi adatok az első öt hónapról

Forrás: turizmus.com

 2020. június 10. 10:25

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak (NTAK) köszönhetően részletes adatok állnak rendelkezésre a szálláshelyek január–májusi forgalmáról, illetve már a nyári szezon alakulása is látható.

Az NTAK-on keresztül naprakészen online látható 1111 szálloda, 1728 panzió, és több mint 31 000 magánszálláshely adatai. A rendszer idén januártól a teljes turisztikai szálláshelykínálatot lefedi, ami azért fontos, mert a magán- és egyéb szálláshelyekről 2020 előtt nem volt havi adatgyűjtés – írja a NTAK-ot működtető Magyar Turisztikai Ügynökség közleményében.

Májusban újraindult a 2020-as turisztikai szezon belföldön

Fotó: 123rf.com

A legfrissebb összesített adatok szerint 2020 májusában a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba adatot beküldő magyarországi szálláshelyekre összesen 134 ezer vendég érkezett, akik 433 ezer vendégéjszakát töltöttek el. A nemzetközi utazási korlátozások miatt májusban a belföldi forgalom volt meghatározó, a vendégszám 94%-a, a vendégéjszakák 82% a hazai vendégektől származott.

Ahogy arra számítani lehetett, májusban alapvetően a korlátozások feloldása után indult meg a vendégforgalom, ezen időszakon belül is elsősorban a pünkösdi hétvégén és a belföldiek körében.

A teljes májusi vendégforgalom közel kétharmada (278 ezer vendégéjszaka) a május 18–31. közötti időszakban valósult meg. A magán- és egyéb szálláshelyek szerepe a szokásosnál jelentősebb volt májusban, különösen a belföldi forgalomban, ahol a vendégéjszakák 42%-a ezen szállástípusokban realizálódott. A szállodák az összes vendégéjszakaszám 31%-át adták és a szálláshelybevétel 56%-a is itt keletkezett.

SZÉP-kártyával a vendégek májusban 477 millió forintot költöttek a magyar szálláshelyeken, ennek 67%-a a szállodákban realizálódott.

TOP 10 település országosan a vendégéjszakák száma alapján

Forrás: MTÜ

Az összesített január–májusi adatok alapján május végéig több mint 2 millió vendég 5,5 millió vendégéjszakát töltött el a magyarországi szálláshelyeken. A szállodák 1,4 millió vendéget és 3,4 millió vendégéjszakát regisztráltak 2020 első 5 hónapjában, ami a tavalyi év azonos időszakra vonatkozó KSH-adataival összevetve a vendégszám esetében 59,7%-os, a vendégéjszakákat tekintve 41,7%-os visszaesést jelent.

A magyar szálláshelyek szobakiadáshoz kapcsolódó bevételének 82%-a a szállodákban, további 11%-a pedig a magán- és egyéb szálláshelyeknél keletkezett az első öt hónapban.

Vendégéjszakák alakulása 2020. január-májusban

Forrás: MTÜ

Míg tavaly májusban Budapesten 329 ezer vendég szállt meg a szállodákban, idén májusban alig 11 ezer, ami 96,7%-os visszaesést jelent. A vendégéjszakák esetében 89,7%-os volt a csökkenés mértéke, mindössze 78 ezer vendégéjszaka volt májusban, 43% magán-, és egyéb szálláshelyeken. A külföldiek turisztikai célú beutazásai ebben a hónapban lényegében teljesen elmaradtak.

Az összesített januári–májusi adatok alapján május végéig a budapesti szálláshelyeken közel 672 ezer vendég szállt meg, és közel 2 millió volt a vendégéjszakák száma.

 

Vidéki forgalom

A vidéki szálláshelyekre összesen mintegy 122 ezer vendég érkezett 2020 májusában, akik 355 ezer vendégéjszakát töltöttek el. Vidéken is a belföldi forgalom volt a meghatározó, a vendégek 97%-a, a vendégéjszakák 86% a hazai vendégektől származott. A magánszálláshelyek és az egyéb szálláshelyek szerepe vidéken is meghatározó volt ebben a hónapban, a szállodák az összes vendégéjszakaszám 31%-át adták.

Májusban a Balaton környéki szálláshelyekre összesen több mint 28 ezer vendég érkezett, akik 72 ezer vendégéjszakát töltöttek el, 40%-uk szállodákban realizálódott. Az összesített adatok alapján az év első öt hónapjában a vidéki szálláshelyeken közel 1,4 millió vendég szállt meg, akik 3,6 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A pandémiás helyzet következtében a magyar turizmus 2020-ban újabb rekordévet nem könyvelhet el, de az NTAK adatai alapján előrejelezhető, hogy az idei hazai vendégfogalom akár a korábbi éveket is felülmúlhatja, köszönhetően többek között a még kedvezőbb feltételekkel adható SZÉP-kártyának és annak, hogy a biztonságos belföldi utazást választják a nyaralni vágyók – olvasható az MTÜ közleményében.