Geoparkjainkat segíti a most megalakult Magyar Geopark Bizottság

Forrás: turizmus.com

 2016. április 04. 15:42

A Bakony–Balaton Geopark irányító szervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság csopaki székhelyén március 31-én megalakult a Magyar Geopark Bizottság.

Célja, hogy a jelenleg két hazai UNESCO Globális Geopark és a jövőbeni új geoparkok munkáját, együttműködését támogassa, tevékenységüket népszerűsítse. További feladata, hogy az UNESCO Globális Geopark címre pályázó geopark-szervezetek jelentkezési anyagát véleményezze és az általa elfogadott pályázatokat az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságnak felterjessze, ahonnan további elbírálásra küldik a nemzetközi szervezet központjába.


A Bakony–Balaton Geopark és a Novohrad–Nógrád Geopark képviselőiből, illetve a földtudományi, természetvédelmi, turisztikai és örökségvédelmi szakemberekből álló grémiumot az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság kezdeményezésére a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága hozta létre.

 

A geoparkok célja, hogy területük nemzetközileg is jelentős földtudományi örökségét a helyi közösségek bevonásával megőrizzék, a helyi fenntartható gazdaságot erősítő geoturisztikai programok révén bemutassák és a környezeti nevelés eszközeivel a gyermekeket is ráébresszék a földtudományi értékek szépségére és fontosságára.Mindezen célokért magyar-szlovák együttműködés keretei között dolgoznak a határon átnyúló Novohrad–Nógrád Geoparkban.

A bizottság tagjai az alakuló ülést követően a Bakony–Balaton Geopark keleti kapujában, a Levendula Ház Látogatóközpontban megtekintették a megújuló kiállítást, majd a Kiserdő-tetőről az egykori vulkáni tevékenység nyomán kialakult tájban gyönyörködtek.