Uniós biztos: A légitársaságok átháríthatják az utasokra a különadót

Forrás: MTI

 2022. szeptember 21. 11:34

Adina Valean közlekedésért felelős uniós biztos szerint a hatályos uniós rendelet nem akadályozza meg a légitársaságokat abban, hogy az adókat átvigyék a jegyárba, amennyiben ezt átlátható és megkülönböztetésmentes módon teszik.

Ujhelyi István az uniós közlekedésért felelős biztosnak írt levelére kapott válaszra hivatkozva közölte: Adina Valean egyértelművé tette: az uniós légi fuvarozók szabadon állapíthatják meg az EU-n belüli légi járatok viteldíjait, egyenlő versenyfeltételek biztosítása mellett, és bizonyos átláthatósági követelményeket és a fogyasztók érdekeit tiszteletben tartva.

Az uniós biztos szerint megfelelő tájékoztatás esetén joguk van a légitársaságoknak áthárítani az adókat az utasok felé

Fotó: 123rf.com

A politikus tájékoztatása szerint az uniós biztos válaszában hangsúlyozta, a hatályos rendelet arról is rendelkezik, hogy a társaságoknak tájékoztatniuk kell az utasokat a légi viteldíjra vonatkozó valamennyi feltételről. Vagyis amennyiben "átlátható és megkülönböztetésmentes" módon adnak információt az utasoknak, úgy módjukban áll az adókat ráterhelni a jegyárakra. Az Európai Bizottság illetékese hozzátette azt is, hogy az érintett tagállamok nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságainak feladata annak értékelése, hogy a légitársaságok megfelelően tájékoztatták-e az utasokat az alkalmazandó szerződési feltételekben a jegyvásárlást követően kivetett adók felszámításáról - ismertette az uniós közlekedésért felelős biztos tájékoztatását Ujhelyi István.

Emlékezetes, hogy miközben a Magyarországon működő légitársaságok többsége a nyilvánosság előtt nem emelt szót a légi közlekedés szereplőire kivetett extraprofitadó ellen, a Ryanair minden lehetséges fórumon támadta a lépést, és bejelentette, hogy áthárítja az adót az utasokra. Ezt követően a Fogyasztóvédelmi Hatóság 300 millió forintra bírságolta a légitársaságot, amely a határozatot megfellebbezte, majd bejelentette, hogy 8 járatát megszünteti Budapestről a téli időszakban.