Uniós fellépés megtévesztő foglalási oldalak ellen

Forrás: MTI

 2017. április 08. 23:25

Az Európai Bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok határozottabban fellépnek a félrevezető utazás- és szállásfoglalási szolgáltatást nyújtó weboldalak ellen.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint, miközben az internetes szálloda- és repülőjegy-foglalás egyre általánosabbá válik, a fogyasztók egyre több problémával szembesülnek az online utazási szolgáltatásoknál.

Ennek visszaszorítása és megszüntetése érdekében az uniós bizottság és az unió fogyasztóvédelmi együttműködési hálózata úgy döntött, hogy felveszi a kapcsolatot a nem megfelelően működő - az előzetes vizsgálatok során összegyűjtött - 235 weboldal üzemeltetőivel és felszólítja őket a megtévesztő gyakorlat megszüntetésére, a félrevezető tartalmak javítására.

Egyre több a probléma az online utazási szolgáltatásoknál

A bizottság a leggyakoribb hibák között említette, hogy az esetek harmadában az elsőként megmutatott ár nem egyezik meg a végső árral. Az esetek ötödében a meghirdetett akciós árakon valójában nem kínáltak szolgáltatást, a vizsgált oldalak mintegy harmada esetében nem volt egyértelmű a teljes ár, illetve kiszámításának módja. Négyből egy weboldal pedig nem jelöli meg egyértelműen, hogy az ajánlatokra vonatkozó állítások - például, hogy már csak 2 szoba van - szigorúan az adott weboldalra vonatkoznak.

A tájékoztatás szerint a bizottság és a fogyasztóvédelmi hatóságok további ellenőrzéseket végeznek, és ha egy weboldal sérti az uniós fogyasztóvédelmi jogot, a jogsértés megszüntetésére szólítják fel.
Amennyiben az üzemeltetők nem tesznek eleget a felszólításnak, a nemzeti hatóságok - az alkalmazandó nemzeti jogtól függően közvetlenül vagy a nemzeti bíróságok útján - közigazgatási vagy jogi eljárást kezdeményezhetnek ellenük.