UNWTO: a világgazdaság átlagánál gyorsabban nő a turizmus

Forrás: UNWTO

 2019. január 22. 11:26

A nemzetközi turizmus 6 százalékos növekedéssel zárta a 2018-as évet, ami 1,4 milliárdot meghaladó utazót jelent világszinten. Korábban 2020-ra jósolták ezt a számot.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) éves jelentésében szereplő számokat Zurab Pololikashvili, a szervezet főtitkára ismertette Madridban. A legnagyobb mértékű, 10 százalékos bővülést a Közel-Keleten tapasztalták, ezen kívül Afrika mutatott még átlag feletti, 7 százalékos növekedést. Előbbit 64 millió, utóbbi 67 millió turista választotta úti célként a múlt évben. Európába 713 millió turista érkezett a világ más részeiről tavaly, 6 százalékkal több, mint 2017-ben. A legnagyobb növekedést Dél-Európa (+7 százalék) és Kelet- és Nyugat-Európa (egyaránt + 6 százalék) könyvelhette el. Észak-Európa megszenvedte a brit turisták elmaradását. A világ leglátogatottabb országai sorrendben Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Államok, Olaszország, Kína és Mexikó voltak.

Az UNWTO 2010-ben kiadott hosszú távú prognózisa 2020-ra tette, hogy a nemzetközi turistaérkezése száma eléri az 1,4 milliárdot, miközben ez már 2018-ban bekövetkezett. A világgazdaság 3,7 százalékos növekedését bőven meghaladó ütemhez Pololikashvili szerint hozzájárult a szilárdabb gazdasági növekedés, a megfizethetőbb légiközlekedés, továbbá a technológiai változások, az új turisztikai üzleti modellek és sok esetben a könnyebb vízumszerzés is.

A UNWTO 2019-re 3-4 százalékos növekedést vár a turizmusban világszinten

Fotó: pexels.com

A jó eredmények „igazolják, hogy az ágazat ma a gazdasági növekedés és fejlődés egyik legerősebb motorja világszinten” – jelentette ki a főtitkár. Pololikashvili felhívta a figyelmet arra is, hogy ez egyben felelősség, hiszen fenntartható módon kell menedzselni a folyamatokat, méghozzá úgy, hogy az országok, sőt a helyi közösségek is profitáljanak a növekedésből. Éppen ezért a Világszervezet 2019-ben „az oktatásra, a szakértelemre és a munkahelyteremtésre összpontosít”.

A UNWTO az idei évre 3-4 százalékos növekedést vár a turizmusban világszinten. Az üzemanyagárak stabilitása miatt sokan megengedhetik maguknak a légi közlekedést, sok desztináció esetében javul a légi összeköttetés, ami a küldő piacok bővülését is jelenti. Egyre többen kelnek útra Indiából és Oroszországból. valamint a kisebb ázsiai és arab országokból. Eközben viszont a globális gazdaság visszaesése, a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság, és bizonyos geopolitikai és kereskedelmi feszültségek kiválthatnak egy „várjuk meg, mi lesz” attitűdöt. A 2019-ben érzékelhető trendek között lesz a szakma szempontjából a digitalizáció és az új üzleti modellek megjelenése, a turisták részéről pedig az egészséggel kapcsolatos utak – wellness, sportturizmus – népszerűbbé válása, a demográfiai változásoknak megfelelően a többgenerációs utazás bővülése, valamint a felelős turizmus térnyerése.