Madridban gyűltek össze a világ turisztikai vezetői

Forrás: turizmus.com

 2021. december 06. 09:26

135 ország több mint 1000 küldöttjének részvételével zajlott az ENSZ Turisztikai Világszervezetének (UNWTO) tisztújító közgyűlése Madridban. Magyarország kiemelt és tiszteletre méltó szerepet kapott a 24. közgyűlésen, hiszen nyolc másik tagállam mellett hazánk tölti be az egyik alelnöki tisztséget.

A november 30. és december 3. között megtartott eseményen részt vett a UNWTO tagállamainak 84 turisztikai minisztere, valamint a magánszektor, a civil társadalom vezetői és a legfontosabb nemzetközi szervezetek képviselői. A tagok jóváhagyták a szervezet munkaprogramját, valamint a rugalmasabb és a fenntarthatóbb turizmus kialakítását célzó kulcsfontosságú kezdeményezéseket – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség a turizmus.com-ot.

A közgyűlést megnyitó Zurab Pololikashvili főtitkár ismertette, hogy a szervezet milyen lépéseket tett a járványválság kezelésére, különösen a munkahelyek és a vállalkozások számára nyújtott létfontosságú támogatások, valamint az utazásba vetett bizalom helyreállítása érdekében.

A UNWTO fő prioritásaival összhangban a közgyűlés az innováció, az oktatás és a vidékfejlesztést szolgáló turizmus révén a jövő építésére összpontosít, így a szervezet elindítja a digitális jövő programot a kkv-k számára, amelynek célja, hogy segítse a turisztikai kisvállalkozásokat az innováció előnyeinek kihasználásában.

Százharmincöt ország több mint 1000 küldöttje vett részt a UNWTO közgyűlésén

Fotó: MTÜ

Emellett bejelentették a UNWTO "Best Tourism Villages" kezdeményezésének első győzteseit is, a díj a vidéki célpontok legjobb példáit ismeri el. Örömteli, hogy az idei győztesek mellett Hollókő is megjelent az ígéretes falvak között egy olyan kör várományosaként, amelybe világszerte csak 20 települést választottak be eddig.

Hollókő ugyan ez alkalommal nem került be a győztesek közé, de a döntéshozók egy speciális kategóriában az ígéretes pályázók közé sorolta. Minden remény megvan arra, hogy a jövőben a világ leginkább példaértékű falvai közé válasszák – írja a közgyűlésről küldött beszámolójában az MTÜ.

A tisztújító közgyűlésen újraválasztották a jelenlegi főtitkárt, Zurab Pololikashvilit, mandátuma 2025-ig szól.

Hazánk a UNWTO aktív tagja, jelenleg Magyarország tölti be a UNWTO Közgyűlésének egyik alelnöki posztját és a UNWTO Európai Ügyekért Felelős Régiós Bizottságának alelnöki tisztjét is. Emellett nagy hangsúlyt fektet az oktatás támogatására, idén ősszel a magyarországi egyetemek közül elsőként a Debreceni Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az ENSZ Turisztikai Világszervezete és a Magyar Turisztikai Ügynökség. Ennek eredményeképpen az egyetem Gazdaságtudományi Karának néhány hallgatója a UNWTO székhelyén töltheti el szakmai gyakorlatának egy részét. Ez az együttműködés kiemelt fontosságú, hiszen megteremti a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségét a turizmus-vendéglátásban tanuló hallgatók számára.