Belépett a világ turisztikai elitjének klubjába a Széchenyi István Egyetem

Forrás: turizmus.com

 2023. október 26. 12:19

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete 25. közgyűlésén jóváhagyta a győri Széchenyi István Egyetem társult tagságát. Az intézmény csatlakozása új nemzetközi kapcsolatok lehetőségét, az ágazat – oktatást is segítő – legfrissebb adataihoz való hozzáférést, pályázati, kutatási együttműködéseket jelenti.

Az üzbegisztáni Szamarkand adott otthont az ENSZ Turisztikai Világszervezete, az UNWTO 25. közgyűlésének, amelyen mintegy 120 ország döntéshozói, turisztikai szakemberei tanácskoztak az ágazat jövőjéről. A szervezet munkájának fontos szereplői az egyetemek, ahol a turizmus sikerességét megalapozó kutatások és képzések zajlanak.

Az eseményen a Széchenyi István Egyetemet Mészáros Márta, a Nemzetközi Programok és Alumni Központ vezetője és Happ Éva, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar docense képviselte. Az intézmény számára fontos pillanat volt, amikor a győri küldöttek átvehették az egyetem tagságáról szóló oklevelet Ion Vilcitől, az UNWTO Társult Tagság Osztályának ügyvezető igazgatójától.

Mészáros Márta (b), a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok és Alumni Központjának vezetője, Ion Vilci (k), az UNWTO Társult Tagság Osztályának ügyvezető igazgatója és Happ Éva (j), az egyetem Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karának docense a tagsági oklevél átvételekor

Fotó: Széchenyi István Egyetem

„Az ENSZ turisztikai szakmai szervezetéhez tartozás fontos lépés egyetemünk számára, hiszen karunk Turizmus és Vendéglátás Tanszéke a szakember-utánpótlás képzésével lényeges szereplője az ágazatnak. A tagság révén az oktatás színvonalát emelhetjük még magasabbra, hiszen olyan adatbázisokhoz jutunk hozzá, amelyekkel – a legfrissebb adatok, trendek, statisztikák ismeretében – naprakész tudást nyújthatunk” – fogalmazott Happ Éva.

Hozzátette, az intézményben folyó kutatások, illetve nemzetközi kutatási hálózatokban való részvétel szempontjából is jelentős előny a csatlakozás, amelyet igyekeznek minél sokrétűbben kiaknázni.

„Az egyetemek nagyban hozzá tudnak járulni a szervezet munkájához, ezért számos országból találunk rangos intézményeket a társult tagok között. Az oktatás, a turisztikai szakemberek képzése és továbbképzése stratégiai kérdés az ágazat jövője szempontjából, ennek megfelelően a közgyűlésen is kiemelt témaként, külön fórum keretében jelent meg az edukáció, az egyetemekkel zajló párbeszéd” – emelte ki.

Az oktatás kiemelt témaként szerepelt az ENSZ Turisztikai Világszervezete 25. közgyűlésén

Fotó: Széchenyi István Egyetem

Mészáros Márta hozzáfűzte, a Széchenyi egyetem tagsága a világ turisztikai elitjének klubjába való belépést jelenti, amely nemzetközi kapcsolatainak további bővítésében, a szakmai partnerségek erősítésében is kiemelkedő lehetőség.

„Már a helyszínen is több előremutató megbeszélést folytattunk külföldi egyetemekkel, amelyekkel a közös pontok mentén együttműködéseket alakíthatunk ki a jövőben. Öröm volt számunkra az üzbég Buharai Állami Egyetem rektorával, Xamidov Obidjon Xafizovich-csal való találkozásunk: az esemény kiváló alkalmat adott arra, hogy megerősítsük intézményeink közötti együttműködési megállapodásunkat” – jegyezte meg.