Jövő héten Utazás kiállítás Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötőjével

Szerző: Irházi János

Forrás: turizmus.com

 2022. február 23. 16:22

Az egy hét múlva rajtoló Utazás kiállítás és a Budapest Boat Show apropóján tartottak sajtóbeszélgetést február 23-án a Széchenyi Gyógyfürdő Pálmaházában.

A beszélgetés hangulatát egyetlen szóval lehetne illusztrálni: fellélegzés. Fellélegzett a Hungexpo, mert 18 hónapi kényszerszünetet követően az Utazás és a Budapest Boat Show kiállításokkal sikerül életet lehelni a csarnokokba, csakúgy ahogy az idegenforgalom, a turisták, vendéglátók is megkönnyebbülhetnek, hisz a jelek szerint az idei évben élettel, bevételekkel telítődhet az ágazat, amelyet annyira padlóra küldött a koronavírus.

A  március 3–6. között a Hungexpón megrendezendő kiállítások központi témája nem véletlenül a turizmus újraindítása a járványidőszakot követően – és persze a biztonság.

A 44. alkalommal megrendezendő Utazás kiállításon, amely Magyarország legjelentősebb turisztikai témájú seregszemléje, 30 ország mintegy 100 kiállítója várja az érdeklődőket. A helyszín a vásárváros most felújított H pavilonja lesz, míg a kapcsolódó Karaván Szalon az F pavilonban kap majd helyet.

„Az újrakezdésre fókuszálunk, amit jelez, hogy már egy kétezer fős kongresszusi központ is a rendelkezésünkre áll. De kiemelten fontos számunkra a biztonság, a szakmai programok, és Magyarország megjelenítése külföldön” – mondta Tihanyi Klára, a Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója.

Az Utazás külföldi díszvendége idén Egyiptom. Mohamed El Shinawy, az Egyiptomi Arab Köztársaság budapesti nagykövete egy, az országba látogatást ösztönző kisfilmet mutatott be a sajtótájékoztatón, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az afrikai ország turisztikai kínálata a magyarok által is közkedvelt Hurghada, Marsa Alam vagy Sharm el Sheikh mellett sokkal színesebb: fontos még a konferencia-, a vallási, a sport-, kulturális, zenei vagy fesztiválturizmus is a népszerű úti célban. Hozzátette, hogy Egyiptom ma már nem csak a piramisok, a Szfinx és az ezeréves templomok országa. A jelen Egyiptomja az élmények egy különleges mozaikja, amely mindenki számára vonzó. Természetesen szó volt a beutazási feltételekről, a nagykövet emlékeztetett, hogy a két ország között megállapodás született egymás oltási igazolásainak (QR-kódos) elfogadásáról, de azért utazás előtt érdemes utánanézni történtek-e változások a belépésben.

A belföldi díszvendég idén Veszprém és a Balaton lesz, amely elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címet. Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 EKF Zrt. vezérigazgatója szerint azért képviselhetik ők az országot jövőre, mert „mindig tudunk újat mutatni." A várost és a régiót bemutató kisfilm levetítését követően pedig többek között megjegyezte, hogy már „készülünk a megnövekedő figyelemre 2023-ban."

A sajtóbeszélgetésen Szegedi Andrea az Utazás kiállítás során zajló egészségturizmus konferenciára hívta fel a figyelmet, ahol többek között olyan érdekes programokra látogathatnak el az érdeklődők, mint például az fogyatékossággal élő utazók tapasztalatairól szóló beszélgetés, vagy az egészségturizmus hazai és külföldi tendenciáit bemutató előadássorozat.

A konferencia egyik kiemelt célja felhívni a turisztikai szakma figyelmét arra, hogy az fogyatékossággal élő emberek egy jelentős célközönséget képviselnek, utazásaik során vannak speciális elvárások. „Ők spécinek nevezik magukat," jegyezte meg Szegedi Andrea. A meghívott előadók saját történeteiken keresztül mesélik el utazási tapasztalataikat, de megszólalnak olyan piaci szereplők is, akik már felismerték az akadálymentesség fontosságát.

utazasboatshow_sajto

Egy hét múlva rajtol a 44. Utazás kiállítás és a 30. Budapest Boat Show. Ennek kapcsán tartottak sajtóbeszélgetést február 23-án a Széchenyi Gyógyfürdőben

Fotó: Irházi János/Turizmus.com

A beszélgetésen megtudtuk azt is, mi is lesz pontosan a 30. Budapest Boat Show-n. Magyarország legnagyobb szárazföldi kikötője érkezik Budapestre – legalábbis a rendezvény idejére. A kiállításon körülbelül 100 hajót tekinthetnek majd meg a látogatók. Sőt, azt is nyomon követhetik a kiállítás három napja alatt, hogy miként lehet megépíteni egy új hajót. Ezt a zárónapon, a helyszínen vízre is eresztik majd.

Kurucz Sándor, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnökségi tagja úgy vélte, tagjaikat kevésbé viselte meg a koronavírus, hisz ezt a tevékenységet a szabadban űzik, így akár egyedül, akár családdal is kihajózhattak.

Az MVSZ a kiállítás minden napján nyitott beszélgetéseket szervez a sportág, a szakma és a közélet olyan kiválóságaival, akikkel a közös cél az, hogy minél többen értsék és szeressék ezt a sportot. Szó lesz többek között kikötőfejlesztésekről, a vitorlázás nemzetközi lehetőségeiről, a vitorlás sulikról, vagy éppen arról, miként kell egy hajót eszközökkel felszerelni.

A Boat Show díszvendége a Tisza-tó lesz, ahol az elmúlt években számos fejlesztés valósult meg, és ennek eredményeként többek között megújultak a strandok, körbekerékpározhatóvá vált az egész tó.

A díszvendéget a sajtóbeszélgetésen Kücsön Gyula képviselte, aki szerint a Tisza-tó legnagyobb értéke, hogy ez „Magyarországnak egy föl nem fedezett vidéke." Szerinte előny, hogy a partvidék nincs beépítve, és ez egyelőre tilos is, ugyanakkor nem zsúfolt és a természet közepén található. „A természet birtokába vette a mesterséges tavat” – mondta.

A kiállításon mutatják majd be a Tisza-tó – Az ember alkotta paradicsom útikönyvet is, melynek apropója, hogy az egyre kedveltebb úti cél jövőre fogja ünnepelni 50. születésnapját.