V4-es turisztikai csúcs Varsóban

Forrás: turizmus.com

 2017. február 15. 17:14

Február 14–15-én a lengyel főváros adott otthont a V4 országok turisztikai csúcstalálkozójának – olvasható a Magyar Turisztikai Ügynökség sajtóközleményében.

Korábban történt

A rendezvény első napján a marketingvezetők az éves tervekről egyeztettek, majd a turisztikai állami vezetők erősítették meg szándékukat a 2017-re szóló közös marketingterv teljesítésére.

A találkozón a magyar turizmusirányítást képviselő Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese a partnerség fontosságát hangsúlyozva elmondta, hogy immár mindhárom V4 tagállam szerepel Magyarország tíz fő küldőországának rangsorában. A 2016-os adatok alapján a vendégéjszakák kétszámjegyű növekedésével Csehország a negyedik, Lengyelország, két hellyel előrelépve, az ötödik helyre került. Szlovákia pedig hónapról hónapra 20 százalék körüli növekedést produkálva a tizedik lett a listán, kiszorítva onnan a hagyományosan ezt a pozíciót elfoglaló Hollandiát.


A V4 országok 2017. évi turisztikai marketingtervét magyar részről Boros Emese, a Magyar Turisztikai Ügynökség külügyi és külgazdasági főtanácsadója írta alá. A közös marketing főbb célpiacai idén az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország és a volt FÁK országok, valamint Kína lesznek. Az együttműködés országai a potenciális turisták elérése érdekében egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek arra, hogy a fiatalabb korosztályt innovatív marketing eszközökkel (pl. közösségi média kampánnyal) érjék el.

A magyar turizmus újabb, 2016-os rekordévének eredményeiben vitathatatlan szerepe van a V4-es együttműködésnek, amelynek célpiacai közül a Kínából, az Indiából és a Koreai Köztársaságból érkező turistaforgalom bővült a legdinamikusabban a tavalyi évben.

A találkozón szó esett arról, hogy 2017 októberében a Kínával együttműködésben álló 16 kelet- és közép-európai (KKE) ország lehet a Makaóban megrendezésre kerülő 6. Global Tourism Economic Forum (GTEF) díszvendége, amely kiváló alkalmat teremt a régió bemutatkozására.

Az esemény előkészítéseként a budapesti székhelyű Turisztikai Koordinációs Központ (TCC) egy Kína-KKE találkozót szervez a berlini magyar nagykövetségen, a március 8-12. között zajló ITB Berlin turisztikai vásárra időzítve. A tervek szerint az eseményen a 16 ország tájékoztatást kap majd a GTEF szervezőitől, illetve lehetőség nyílik a díszvendégséggel kapcsolatos egyeztetésre.

Az idei év különösen fontos a magyar partner számára, hiszen 2017 júliusában átveszi a V4 soros elnökségét Lengyelországtól.

 

A képen:

Dawid Lasek (turizmusért felelős helyettes államtitkár, Sport és Turisztikai Minisztérium, Lengyelország) Princzinger Péter (általános vezérigazgató-helyettes, Magyar Turisztikai Ügynökség), Peter Durcek (turizmusért felelős államtitkár, Közlekedési és Építési Minisztérium, Szlovákia) és Klara Dostalova (turizmusért felelős miniszterhelyettes, Regionális Fejlesztések Minisztériuma, Cseh Köztársaság)