V4 Vasárnap a Várkert Bazárban

Forrás: turizmus.com

 2017. október 04. 11:01

A Visegrádi Négyek kultúrájával, hagyományaival találkozhatnak azok, akik vasárnap kilátogatnak a budapesti Várkert Bazárhoz.

Magyarország, Csehország, Lengyelország, és Szlovákia ízei és zenéi a Várkert Bazárban. A Visegrádi Csoport elnökségét idén ismét Magyarország látja el. Az 5. elnökségi ciklusban hazánk feladata, hogy a négy ország együttműködése szorosabb legyen. Ennek egyik első állomása az október 8-án, a budapesti Várkert Bazár előtti V4 Vasárnap – tartalmazza az MTÜ közleménye.

Délelőtt 10 órakor zenés katonai díszfelvonulással, majd ünnepélyes zászlófelvonással indul útjára az esemény. Ezután mind a négy nemzet művészeinek közreműködésével zenei programok kezdődnek a budai Lánchíd utcában. Fellép a Pénzügyőr Zenekar, a Hot Jazz Band a V4 államaiból érkező vendégekkel, Herczku Ágnes és bandája többnyelvű műsorral, valamint a Varidance Társulat egy részletet mutat be Bortúra című előadásából.

Emellett 10 és 18 óra között számos családi program is várja az érdeklődőket. A népi ügyességi játékoktól kezdve a kézműves foglalkozásokon át a kötélverésig és a mézeskalács-sütésig rengeteg szórakoztató elfoglaltságot találhatnak kicsik és nagyok. A Visegrádi Csoport nemzeteinek jellegzetes gasztrokultúrájával is megismerkedhetnek a látogatók, többek között a sörben pácolt csülköt káposztával, az almás hering salátát, a mákos gubát és persze a jellemző söröket, borokat, szörpöket is.

 

A V4-ek rendszerváltás utáni megalakulása a közös múltra, értékekre, érdekekre, valamint a kölcsönös bizalomra alapozva épült. Magyarország, Lengyelország, Csehország és Szlovákia együttműködése hatékonyan képviseli regionális érdekeinket, hiszen közép-európai államokként összefogásunk garancia kultúránk, identitásunk, európai értékrendünk megőrzéséhez. Ezáltal nem csak a régiónkban, de egész Európában segíteni tudjuk a fejlődést, és történelmi tapasztalatok alapján építhetünk egy erősebb közösséget.

Ennek az együttműködésnek a szorosabbra fűzése Magyarország feladata a 2017. július 1. és 2018. június 30. közötti elnökségi tisztség betöltése során. Az egyik legfontosabb lépés pedig, hogy még jobban megismerjük egymás kultúráját; ez a célja az elnökség alatti lakossági rendezvényeknek, így elsőként az október 8-ai V4 Vasárnapnak – zárul az MTÜ közleménye.