Vadvízi raftingpálya és velodrom a tervek között

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2019. február 24. 10:21

Az elkövetkező években 150 milliárd forintnyi kerékpáros fejlesztés várható Magyarországon – hangzott el Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos elődásában az Utazás kiállításon.

„A kormány a következő években sok pénzt szán az aktív turizmus feltételeinek javítására” – jelentette ki Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos az Utazás Kiállításon elhangzott előadásában. „A hazai turizmus általános növekedését is felülmúlta az aktív turizmus növekedésének üteme. Az utazási szokások átalakultak, az emberek minden korosztályban élményeket, kalandokat keresnek; de a rossz egészségügyi adatok és az alacsony várható élettartam morálisan is indokolttá teszik az aktív turizmus fejlesztését. Ugyanakkor még hatalmas potenciált rejt ez a terület. Az elkészült létesítményekről jóval kevesebb emberhez jut el az információ, mint szeretnénk. Ennek oka, hogy sok helyen hiányzik a térségi együttműködés, és a marketing, a kommunikáció sem megfelelő” – tette hozzá a kormánybiztos.

Révész Máriusz Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztos az Utazás Kiállításon

Fotó: turizmus.com/Grósz Balázs

Az elkövetkező években 150 milliárd forintnyi kerékpáros fejlesztés várható Magyarországon. A cél az, hogy a kialakított infrastruktúrát valóban használják is az emberek, ezért a fejlesztéseket kerékpáros szervezetek bevonásával érdemes elvégezni – mondta Révész Máriusz, példaként említve a Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Kerékpárosklub között létrejött együttműködési megállapodást. Sok helyen még mindig problémát jelent a burkolatok minősége, a kerékpártárolók és a szervizpontok hiánya, és a kerékpárosbarát szolgáltatások is jelentős fejlesztéseket igényelnek. Magyarországon például teljesen hiányzik a buszos kerékpárszállítás lehetősége, és a szállásadók sem szeretnek csupán egy éjszakára szobát kiadni, pedig a biciklitúrázóknak sokszor erre lenne szükségük. Fontos a szemléletformálás is – tette hozzá –, ezért 4-5. osztályos gyerekeknek összeállítottak egy közlekedési munkafüzetet, ami 200 ezer példányban jelent meg, és hamarosan online is elérhető lesz.

A kerékpárosbarát szolgáltatások jelentős fejlesztéseket igényelnek

Fotó: pexels.com

Révész Máriusz a kerékpáros körversenyek országmarketing-értékére is felhívta a figyelmet. A Tour de Hongrie-t tavaly 195 országban közvetítették nagy sikerrel. Azóta kormánydöntés született arról, hogy a Tour de France vagy a Giro dʼItalia rajtját és első három szakaszát megpróbálják Magyarországra hozni. Szintén döntött a kormány velodromok építéséről (Debrecenben, Nagykanizsán és Budapesten), ezek a létesítmények nagyon hiányoznak az egész kelet-közép-európai térségben. Bike-parkok építése és Mountenbike útvonalak kijelölése ugyancsak szerepel a tervek között.

A természetjáró turizmust érintő fejlesztésekről a kormánybiztos elmondta, hogy az erdei szállások rendbetétele a Téry Ödön Turistaház-felújítási Program keretében zajlik: 2010 óta 100 turistaház újult meg. Ugyanebben az időszakban 40 új és 31 felújított kilátót adtak át, a gyerekek pedig 13 új és 25 felújított erdei iskolát vehettek birtokba. Népszerűek a sziklafalakon kiépített úgynevezett „vasalt utak” is, sok magyar jár a szomszédos országokba „via ferratázni”. Magyarországon 2010 óta három helyen 10 különböző nehézségű útvonalat alakítottak ki. Idén 300 millió forint jut újabb vasalt utak kiépítésére, és az elkövetkező években legalább 10 új helyszínen alakítanak ki további útvonalakat.

A nyugodt, békés vizeknek köszönhetően a hazai vízi turizmusban szintén komoly potenciál rejlik, de még mindig hiányzik a szükséges infrastruktúra. Kapcsolódó hír, hogy Kiskörénél vadvízi kajak-kenu- és raftingpálya épül, ami szabadidős felhasználásra és versenyekre is alkalmas lesz – jelentette be Révész Máriusz. A tervek már elkészültek, jövőre elkezdődhet az építkezés.

Kapcsolódó cikkek