Válságkezelési mechanizmust dolgozna ki az EU a turizmus számára

Forrás: turizmus.com

 2020. november 16. 19:20

Az Európai Parlament 2,5 millió eurót hagyott jóvá az ezt célzó kísérleti projektre.

Az Európai Parlament a múlt héten jóváhagyta állásfoglalását az EU 2021. évi költségvetéséről. Ebben elfogadásra került a közlekedési bizottság turisztikai munkacsoportjának koordinátorai által aláírt, politikai kezdeményezésre irányuló javaslat.

Az Európai Parlament által jóváhagyott kísérleti projekt 2,5 millió eurós finanszírozással rendelkezik a turizmus területén, és az európai turisztikai és utazási ágazat, mint az egyik legérzékenyebb iparág válságkezelési mechanizmusát kívánja létrehozni a következő években.

A javaslatot kezdeményező Ujhelyi István, a közlekedési és turisztikai bizottság alelnöke közleményében arról tájékoztatott, „a Covid-19 okozta világjárvány és a Thomas Cook csődje által okozott sokk miatt átélt válság megmutatta, hogy az európai tagállamok nem képesek azonnal és együttműködve cselekedni, pedig a turizmus európai koordinációja nélkülözhetetlen. Ezért a javasolt válságkezelési mechanizmus a 2,5 milliós kerettel, saját finanszírozással olyan fenntartható megoldásokat és válságkezelési terveket kíván létrehozni, amelyek segítik a vállalatokat és a szektorban dolgozó munkavállalókat, és a jövőben ellenállóvá teszik az ágazatot ”.

Az Európai Parlament épülete Brüsszelben

Fotó: 123rf

A kísérleti projektek és az előkészítő intézkedések az EU költségvetésében bevezetett eszközök, amelyek célja az új politikai kezdeményezések kidolgozása és jövőbeli megvalósítása.

A Parlament ezáltal az EU napirendjén tartja a turizmust azt követően is, hogy az Európai Bizottság és a Tanács tagállamai sem támogatták a közvetlen költségvetési sor létrehozását a turizmus számára az EU következő 7 éves költségvetésében.

Most az európai kormányok mérlegelésére van bízva a turizmus tagállami támogatása, és hosszú távon a következő pénzügyi keretben a turizmusnak szentelt konkrét források sem láthatóak még – áll a közleményben.