Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (46. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. november 12. 17:05

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A BUD CB célja, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Jelen összefoglaló a 2020. november 5-i változásokat ismertető közlemény óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti.

 

Uniós színkategóriák: zöld, narancs, vörös

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely alapjaiban változtatta meg az eddigi nemzetközi ki- és beutazási szabályozásokat. Az egységes ajánlás megalkotásakor az EU a tagállamok számára három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.). Jelen beszámoló a 2020. november 12-én érvényben lévő adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült.

 

Utazási szabályozások változásai

A 2020. november 12. 16:00 órai állapot szerint az EU-tagállamok szín szerinti besorolása a következőképp változott a november 5-i helyzethez képest:

Míg Norvégia és Finnország teljes területe sárga kategóriába esett az előző héten, mostanra azonban Norvégia két megyéje (Vestland és Viken) vörössé vált, és Finnország 7 régióját (Pohjanmaa, Közép-Pohjanmaa, Dél-Pohjanmaa, Közép-Finnország, Satakunta, Pirkanmaa, Åland) zöld kategóriába sorolták át.

Izland vörösből sárga kategóriájú lett.

Görögország négy régiója (Nyugat-Görögország, Jón-szigetek, Közép-Görögország, Kréta) narancssárga besorolásúvá vált, míg az ország többi része továbbra is vörös színű.

Szerbia szürkéből vörös kategóriájú lett, azaz ezen a héten már elegendő adatot szolgáltatott be és az adatok alapján az országot a vörös kategóriába sorolták.

Az összes többi európai uniós ország és az Egyesült Királyság (a szürke kategóriás Észak-Írország kivételével) vörös kategória, a többi Unión kívüli ország (Svájc, Liechtenstein stb.) ezen a héten sem szolgáltatott be adatot.

Az európai országok aktuális színbesorolása november 12-én

Fotó: ecdc.europa.eu

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Csehország az utazási szabályozásaiban november 9-től az EU „szabad mozgást érintő intézkedések összehangolásáról szóló ajánlását” követi, melynek alapján a többi EU-/EGT-tagállam – így Magyarország is – november 9-től piros besorolást kapott. Ez a magyar állampolgárok szempontjából azt jelenti, hogy 72 óránál nem régebbi, EU tagállamban készült tesztre van szükség a belépéshez, vagy ennek hiányában kötelező karanténba kell vonulniuk. A korlátozás nem vonatkozik a diákokra, az ingázó munkavállalókra és a 12 óránál rövidebb időt az országban töltő átutazókra.

A Görögországba való belépés is szigorodott, november 11-től minden külföldi országból érkező személynek 72 óránál nem régebbi, negatív PCR teszteredménnyel kell rendelkeznie az országba való belépéshez.

Habár az EU-tagállamokból és a schengeni övezet országaiból a Portugáliába történő utazás korlátozás nélkül megengedett, a Madeira szigetcsoport és az Azori-szigetek esetén szigorúbb előírásokat rendeltek el a külföldről érkezőkkel szemben.

Románia Magyarországot ismét a kockázati területek listájára tette, így minden magyar állampolgárra 14 napos kötelező házi karantén vár belépéskor. A karantént a 10. napon elhagyhatják azok a tünetmentes személyek, akiknek a 8. napon elvégzett PCR-tesztjük eredménye negatív. Nincs karanténkötelezettségük azoknak, akik 72 óránál rövidebb időre utaznak be Romániába és rendelkeznek 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszteredménnyel.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Lengyelországban tilos bármilyen jellegű találkozót és bulit szervezni, kivéve a magánházakban szervezett eseményeket és találkozókat, amelyeken legfeljebb 20 fő vehet részt. Vásárokat, kiállításokat, kongresszusokat és konferenciákat csak online lehet megrendezni

Luxemburgban a 100 főnél nagyobb rendezvények tartása tilos, valamint a rendezvények alatt bármiféle étel- vagy italszolgáltatás nyújtása sem engedélyezett.

Romániában november 9-től 30 napos szükségállapotot hirdettek. A mozik, színházak, rendezvényhelyszínek és kaszinók zárva tartanak. Az ünnepek vagy az évfordulók megünneplésére szervezett rendezvények és találkozók tartása mind a nyilvános, mind a magánhelyszíneken tilos. A korlátozás egyaránt vonatkozik a beltéri- és a kültéri helyszínekre egyaránt. A gyülekezési létszám a nem rokonsági kapcsolatban álló személyek esetében 6 fő.

Svédországban a nyilvános összejöveteleken és rendezvényeken (kiállítások, piacok és vásárok) legfeljebb 50 fő részvétele engedélyezett. A kulturális és sportrendezvények kivételt képeznek, amelyek maximum létszáma 300 fő.

Norvégiában a szabadtéri rendezvényeken fix helyek biztosítása esetén maximum 600 fő vehet részt, anélkül viszont maximum 200 fő. A fix ülőhellyel rendelkező beltéri rendezvényeken maximum 200 fő, anélkül maximum 50 fő tartózkodhat a helyszínen. A konferenciákra, a kiállításokra és a vásárokra is vonatkozik ez a korlátozás.

Szerbiában az eddigi 30 fős maximális létszámkorlátot az összejöveteleken 5 főre csökkentették országszerte mind a beltéri, mind a kültéri rendezvények esetében is.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról letölthető innen.