Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (18. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. május 06. 18:57

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat, amelyről rendszeres időközönként számot ad. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai üzleti rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Az utazási szabályok változásai

Az Európai Unió jelenleg négy színkategóriát alkalmaz a járványügyi besorolásra: zöld, narancs, vörös és  sötétvörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre / régiókra / tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. május 6-án frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai régiók járványügyi besorolása a május 6-i adatok szerint

Fotó: ECDC

Zöld kategóriájú területek:

  • Dánia 1 régiója (Greenland)
  • Norvégia 3 régiója (Troms og Finnmark, Nordland, Trøndelag)
  • Finnország 1 régiója (Pohjois- ja Itä-Suomi)

 

Narancssárga kategóriájú területek:

  • Dánia teljes területe, kivéve Hovedstaden és Nordjylland vörös régiókat, valamint  Greenland zöld régiója
  • Finnország teljes területe, kivéve Pohjois- ja Itä-Suomi zöld régiót
  • Franciaország 1 régiója (Mayotte)
  • Görögország 4 régiója (Voreio Aigaio, Notio Aigaio, Peloponnisos, Ionia Nisia)
  • Írország teljes területe, kivéve Eastern and Midland vörös tartományt
  • Málta
  • Portugália
  • Spanyolország 8 autonóm közössége (Galicia, Extremadura, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Principado de Asturias, Región de Murcia, Ciudad de Ceuta, Canarias)
  • Szlovákia
  • Norvégia teljes területe, kivéve Oslo és Agder vörös régiókat, valamint Troms og Finnmark, Nordland és Trøndelag zöld régiókat
  • Izland

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Ciprus
  • Horvátország
  • Hollandia teljes területe, kivéve Groningen, Drenthe, Flevoland, ésFriesland vörös tartományokat
  • Litvánia teljes területe, kivéve Sostinės sötétvörös régiót
  • Spanyolország 1 autonóm közössége (País Vasco)
  • Svédország

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

A ki- és beutazási szabályozások változásai

Bulgáriában a kormány május 31-ig meghosszabbította a sürgősségi járványhelyzetet.  A Magyarországról beutazók május 1-től 31-ig a jogszabályban meghatározott három lehetőség egyikének teljesülése mellett léphetnek be Bulgária területére: 1. Covid-19 elleni oltást igazoló dokumentummal; 2. A Covid-19 fertőzésből való kigyógyulást alátámasztó dokumentummal; 3. 72 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított negatív PCR-teszttel, vagy 48 óránál nem régebben, hivatalos szerv által kiállított antigén gyorsteszttel. Azon magyar állampolgárok, akik az országba való belépésnél nem tudják teljesíteni a három feltétel egyikét, és nem rendelkeznek bolgár tartózkodási engedéllyel, a karanténkötelezettség vállalásának igénye mellett sem léphetnek be Bulgária területére.

Május 10. után Ciprus várhatóan korlátozások nélkül nyitva áll a Covid-19 ellen beoltott személyek előtt. A mentesség az EU-tagállamok és az Európai Gazdasági Térség lakosaira vonatkozik.  Az oltás felvétele nem előfeltétele a Ciprusra történő beutazásnak. Ciprus az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik V védőoltást is elismeri és elfogadja a szabad beutazáshoz. Az oltási igazolást attól a naptól kezdve fogadják el, amikor az utas megkapta a második oltást kétadagos oltóanyag esetében, , illetve az egyszeri, J&J oltást. Ezáltal nem kell semmilyen vizsgálaton átesnie a ciprusi látogatáshoz, tekintet nélkül az indulási ország szín szerinti besorolására.  Ezenkívül a beutazó nem kerül karanténba, még abban az esetben sem, ha szoros kapcsolatban áll egy pozitív Covid-19 fertőzött beteggel.  Az utasnak az igazolást angol nyelven fel kell töltenie a CyprusFlightPass rendszerbe és ki kell töltenie egy formanyomtatványt. A nyomtatványt induláskor és érkezéskor is ellenőrzik.

Csehország Magyarországot május 3-tól vörös kategóriájú országnak minősítette. A vörös besorolás következtében 72 óránál nem régebbi negatív PCR vagy 24 óránál nem régebbi antigén tesztre van szükség a belépéshez, majd legkésőbb a beutazást követő 5 napon belül a vörös államokból érkezőknek helyben PCR tesztre kell menniük. A második teszt elkészültéig a beutazónak önkéntes karanténban kell tartózkodnia. A teszt eredményét jelenteni kell a lakhely/tartózkodás helye szerint illetékes tisztiorvosi szolgálatnak.

Május 1-jétől a citrom- vagy narancssárga besorolás alá eső EU/Schengeni tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező, és teljes védettséget élvező személyek, korlátozás – azaz teszt- és karanténkötelezettség, valamint alapos indok megléte – nélkül, beutazhatnak Dániába. Az oltással kialakult védettséget azon személyek esetében ismerik el a dán a hatóságok, akik az EMA által elfogadott vakcina egyikéből megkapták a szükséges számú oltást, és azóta legalább 14 nap, de kevesebb mint 180 nap telt el. Tehát a védettséget egyelőre azoknál ismerik el, akik az EU és a Schengeni térség valamely államában állandó lakóhellyel rendelkeznek és az oltásokat is ezen tagállamok egyikében kapta meg az illető.

Akiket már mindkét dózissal beoltottak vagy Covid-19-fertőzésen átestek az elmúlt 6 hónapban nem kell karanténba vonulniuk, még akkor sem, ha fertőző beteggel kerültek közeli kapcsolatba, illetve, akkor sem, ha magas fertőzöttségű országból utaznak Észtországba. Minden más korlátozó intézkedés viszont érvényes rájuk is.

A Görögországba érkezőknek a beutazástól számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk, amennyiben nem rendelkeznek oltási igazolvánnyal. Csak azon személyek utazhatnak be karanténkötelezettség nélkül az országba, akik a beoltottságukat okmánnyal igazolják, vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet mutatnak be. Közúton egyelőre csak a promahonaszi és nimpheai (görög-bolgár) határátkelőhelyen van érvényben a fenti intézkedés. Az intézkedés egyelőre 2021. május 14-ig van hatályban, a járványügyi helyzettől teszik függővé annak meghosszabbítását. Az Evzoni és Kakavia határállomásokon belépő személyekre 14 napos karanténkötelezettség vonatkozik. Ezeken a közúti határállomásokon csak a görög állampolgárok, vagy a Görögországban tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be.

13 éves kortól minden, a holland kormány által magas kockázatúnak ítélt országból Hollandiába utazónak és Hollandián keresztül továbbutazónak (repülőgép, hajó, autóbusz, vonat – az egyes közlekedési eszközökre eltérő szabályozás vonatkozhat) teszteltetnie kell magát. Hollandia az alábbi opciók egyikét fogadja csak el: Az érkezési időpontnál 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről (repülő, vonat, busz, hajó) és egy, a közlekedési eszköz (CSAK repülő vagy vonat esetében) fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi, gyorstesztről (antigén, PCR) szóló nyomtatott/digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat ('health declaration form') vagy a közlekedési eszköz fedélzetére lépést megelőző 24 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló nyomtatott/digitális igazolás, valamint egy egészségügyi nyilatkozat. A védettségi igazolvánnyal/oltással rendelkező állampolgároknak is szükséges PCR-teszteredményt bemutatniuk (illetve a karantén-kötelezettség is vonatkozik rájuk). A szárazföldi határokon gépkocsival érkezők esetében nem áll fenn tesztelési kötelezettség.

Május 6-tól Magyarország állampolgárai korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphetnek be Horvátországba a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek érvényes oltási igazolással, függetlenül az oltáshoz használt vakcina típusától. A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező magyar állampolgárokra vonatkozó beutazási szabályok a következők: Horvátország vonatkozásában általános határátlépési korlátozás van érvényben az EU azon tagállamaiból érkezők számára, akik nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába. Jelenleg Magyarország nem tartozik a zöld kategóriába. A határátlépésekor a beutazó magyar állampolgár három módon tehet eleget tesztelési kötelezettségének: 1. A mintavételtől számított 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszt vagy az EU-által elfogadott antigén-alapú gyorsteszt felmutatásával. 2. Van lehetőség a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban elvégezni, ez esetben a teszt eredmény megérkezéséig házi karanténban kell tartózkodni. 3. A tesztelési kötelezettségnek eleget tesz az a személy is, aki már átesett a COVID-19 betegségen és azt a határátlépés idején igazolni tudja. A betegségen való átesettség igazolható 180 napnál nem régebbi, de az utazást megelőzően legalább 11 nappal korábban kiállított pozitív PCR teszttel vagy antigén-teszttel, vagy a fertőzésen való átesettséget hitelt érdemlően igazoló orvosi igazolással. Amennyiben a határátlépést követően Horvátországban elvégzik a PCR vagy antigén-alapú gyorstesztet, úgy elegendő a teszt eredményének megérkezéséig (általánosan 48 óra) házi karanténban tartózkodni. Teszt hiányában 10 napos karanténkötelezettség áll fenn. Az oltási igazolások felmutatása szintén mentesít a tesztelési- és karantén-kötelezettség alól.

A beoltottság sem mentesít a Szlovákiába történő belépést követő regisztrációs és 14 napos karanténkötelezettség alól, ill. a Magyarországon kiállított oltási vagy védettségi igazolványt (plasztik kártya) a szlovák hatóságok jelenleg nem fogadják el, mint olyan igazolást, amely mentesít az előírt kötelezettségek betartása alól. Akiket a COVID-19 megbetegedés ellen beoltottak (akár ismétlő oltással is) 14 napos karantén-kötelezettségnek kell eleget tenniük, ugyanakkor a karantén alól bizonyos könnyítéseket szabtak meg. Esetükben a karantén akár már az első napon is véget érhet egy, Szlovákiában saját költségre elvégeztetett RT-PCR teszt negatív eredményével.

Május 1-jétől Magyarország állampolgárai korlátozás (teszt, karantén) nélkül léphetnek be Szlovéniába a két ország közötti megállapodás értelmében, amennyiben rendelkeznek érvényes oltási igazolással.

Magyarországról beutazni Izland területére csak akkor lehet, ha a beutazó izlandi állampolgár vagy izlandi állampolgár közeli hozzátartozója; Izlandon regisztrált lakhellyel rendelkező külföldi vagy közeli hozzátartozója; izlandi regisztrált lakossal igazoltan párkapcsolatban élő; oltási igazolással rendelkezik; feltétlenül szükséges utazáson vesz részt (pl.: munkavállalóként); méltányolható sürgős családi ok miatt utazó; nemzetközi jog védelme alatt álló (menekültek, oltalmazottak); állami meghívott; izlandi diák.

Azok a magyar állampolgárok, akik Magyarországon már felvették a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát (Astra Zeneca esetén az első oltást), és rendelkeznek az oltás tényét igazoló védettségi igazolvánnyal, bárhonnan beutazhatnak Szerbiába, korlátozások nélkül. Azok a magyar állampolgárok, akik védettségi igazolványt a koronavírusból történő igazolt felgyógyulást követően kaptak, kizárólag Magyarországról utazhatnak be PCR-teszt nélkül. Külföldi kizárólag a kiindulási ország (vagy ahonnan belép Szerbiába) referencialaboratóriumában elvégzett, 48 óránál nem régebbi negatív PCR teszt birtokában utazhat be Szerbiába.

A Covid-19 vakcinával beoltott személyek esetében is az általános szabályok érvényesek a Kínai Népköztársaság területére történő visszatérés esetén, és mind a tesztelési- mind a karanténkötelezettség fennáll.

 

A rendezvénytartási korlátozások változásai

Dániában a jelenlegi tervek szerint május 6-tól a koncerthelyszínek, színházak és mozik kinyithatnak. A beltéri nyilvános csoportosulások létszáma a jelenlegi 10 főről 25-re emelkedik, míg a kültéri összejövetelek esetében 75 főre.

Írországban maximum 10 fő, legfeljebb két különböző háztartásból találkozhat kültéren, és maximum 6 fő az otthonuktól eltérő beltéri helyszínen.

Litvániában május 31-ig meghosszabbították az országos zárlatot, mely értelmében a rendezvénytartás is szünetel. A találkozók maximum 5 főből vagy 2 családból/ háztartásból álló csoportok esetén engedélyezettek a szabadban.

Máltán április 26-tól a kültéri csoportosulásokat maximum 4 főben korlátozták, beltéren legfeljebb 4 háztartás találkozhat.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.