Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (50. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. december 10. 17:47

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat a legújabb változások ismertetésével.

 

Országok színbesorolásának változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a december 10-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Franciaország Bretagne, Korzika régiója vörösből narancssárga kategóriájúvá vált, az ország többi része vörös besorolású maradt.

Görögország két régióját leszámítva az ország egész területe változatlanul vörös besorolású, míg a Jón-szigetek és a dél-égei szigetek narancssárga kategóriájúvá vált.

Norvégia 11 megyéje közül egy (Viken) vörös kategóriájú maradt, Trondelag mellett viszont további 3 megye (Rogaland, Nordland, Troms og Finnmark) kapott zöld besorolást, az ország többi része továbbra is sárga besorolású.

Lengyelország négy vajdasága szürke kategóriájú maradt (Lubusi, Opolei, Kis-lengyelországi, Kárpátaljai vajdaságok), az ország többi része vörös besorolást kapott.

Dánia továbbra is vörös besorolású, kivéve a narancssárga kategóriájú Nordjylland régiót.

Az Egyesült Királyság helyzete nem változott, Észak-Írország szürke, míg Anglia, Wales és Skócia vörös kategóriájú maradt.

Finnországban is maradt az előző heti besorolás, Åland régiója zöld besorolású, Uusimaa régiója pedig vörös kategóriájú, az ország többi része narancssárga.

Írország és Izland továbbra is a narancssárga besorolású országok közé tartozik.

Az összes többi Európai Uniós ország vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (az Egyesült Királyság, Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

Az európai országok aktuális színbesorolása december 10-én

Fotó: ecdc.europa.eu

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

2020. december 10-től minden Olaszországba beutazó köteles 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet bemutatni. Ennek hiányában a beutazó személy 14 napos karanténkötelezettség alá esik. A december 21. és január 6. közötti ünnepi időszakban beutazáskor senki sem mentesül a 14 napos karanténkötelezettség alól, még negatív PCR-teszt bemutatásával sem.

Svájc és Liechtenstein december 14-i hatállyal ismét felvette Magyarországot a magas fertőzési kockázatot jelentő országok és területek listájára. Ennek értelmében a Magyarországról történő beutazás továbbra is lehetséges, de a beutazókra 10 nap karanténkötelezettség vár. A negatív COVID-19 teszt nem mentesíti a beutazót a karanténkötelezettség alól, ez alól kivételt képeznek bizonyos személyek, mint például a határokon átnyúló hivatásos személy- vagy áruszállítást végzők és azok, akiknek utazása elengedhetetlen a közbiztonság vagy az egészségügy működőképességének fenntartásához.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztriában rendezvénytartási tilalom van érvényben, mely jelen állás szerint 2021. január 7-ig marad hatályban, azonban december közepén a minisztérium frissítést tesz közzé az üggyel kapcsolatban.

December 3-i döntés szerint a Csehország az ÁFSZ járványellenes rendszerének negyedik szintjéről a harmadik szintre lépett, ezért a korlátozási intézkedések valamelyest enyhülnek. A karácsonyi vásárok megrendezésre kerülhetnek, továbbá a tömeges rendezvényeken kültéren maximum 50 fő, míg beltéren maximum 10 fő vehet részt. Ezek a rendeletek várhatóan karácsonyig érvényben is maradnak.

Dániában az eredetileg december 13-ig érvényes szabályozásokat a dán kormány meghosszabbította 2021. február 28-ig, amely a rendezvénytartási szabályokra is vonatkozik. Ennek értelmében a konferenciák, meetingek, üzleti események a maximum 10 fős létszámkorlát hatálya alá tartoznak, amennyiben a vendégek egy időben és egyazon helyen tartózkodnak. Viszont, akár 500 ember is részt vehet egyidejűleg egy rendezvényen, ha a résztvevők meghatározott ülőhelyeken ülnek, és az ülőhelyek a színpaddal vagy emelvénnyel szemben találhatók. Időeltolódásos részvétellel és a korlátozások betartásával karácsonyi vásár is szervezhető.

November 28-tól Franciaországban is enyhültek a korlátozások, az üzletek újra kinyitottak, a lakóhelytől számított 20 kilométeres körzetben igazolással a séták és az egyéni szabadtéri sportolás végzése engedélyezett. December 15-től pedig további enyhítésekre lehet számítani, ha az egészségügyi feltételek lehetővé teszik, ezáltal nem lesz szükség többé igazolásra a szabad mozgáshoz, a múzeumok, színházak és mozik is újranyithatnak. Azonban a nyilvános és zártkörű összejövetelek továbbra is tilosak.

Olaszországban a rendezvényekre vonatkozó szigorítások megmaradnak decemberben is. A 2020. december 21. és 2021. január 6. közötti időszakban tilos a régiók közötti közlekedés, függetlenül a régió járványügyi besorolásától, „színétől”. A szállodák nyitva maradnak ugyan, de ünnepi vacsorák, rendezvények szervezésére nincs lehetőség.

Portugáliában a magángyülekezés létszáma maximum 6 fő lehet. A szabadtéri előadásokra úgy kerülhet sor, ha fizikailag lehatárolják a helyszínt a résztvevők számának ellenőrzése érdekében, még akkor is, ha az egy ingyenes rendezvény. A termekben vagy beltéri helyiségekben kulturális jellegű események esetén előre kijelölt, korlátozott ülőhelyet kell biztosítani a résztvevőknek. A fizikai érintkezés minimalizálása érdekében be kell tartani a társadalmi távolságot és a megfelelő résztvevői áramlási irányt. A vásároknak és a piacoknak készenléti tervvel kell rendelkezniük és csak az önkormányzati tanácsok irányelveinek megfelelően működhetnek.

Romániában jelenleg tilos nyilvános vagy magánrendezvényt szervezni. A beltéri piacok és vásárok zárva tartanak. 500 lej (120 dollár) és 2500 lej (600 dollár) közötti pénzbírság is kiszabható, ha valaki megsérti a létszám szabályozást a beltéri összejöveteleken, koncerteken, találkozókon, kulturális vagy vallási eseményeken.

Spanyolországban folyamatosan új korlátozások és változások lépnek életbe, azonban régiónként eltérő szabályok vonatkoznak mind a rendezvényekre, mind a korlátozások egy részére.

Szlovéniában minden összejövetelt szüneteltetnek, kivéve a közvetlen családtagok vagy ugyanazon háztartás tagjai között tartandó eseményeket. Minden nem alapvető vállalkozás zárva tart. Nyilvános rendezvények és vallási szertartások tartása tilos.

Svájc és Liechtenstein esetében eddig a baráti és családi összejöveteleken maximum 10 fő vehetett részt, azonban december 9-től a Szövetségi Tanács azt javasolja, hogy a magáncélú és az éttermekben történő összejöveteleken a résztvevők két háztartásra korlátozódjanak, hogy az érintkezések száma minimalizálható legyen. A nyilvános rendezvényekre vonatkozó maximum 50 fős létszám megmaradt.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.