Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (7. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. február 18. 17:49

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályokat, amelyről kéthetente adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Bár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Az utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazták, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

Ezen színkategóriákat 2021. január 28-án felülvizsgálták és kiegészítették egy negyedik színkategóriával, a sötét vörössel. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre / régiókra / tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. február 18-án frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest.

(A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai országok és régiók aktuális besorolása február 18-án

Fotó: ECBC

Zöld kategóriájú területek:

  • Izland
  • Norvégia 3 megyéje (Rogaland, Trøndelag, Troms og Finnmark)
  • Finnország egy megyéje (Aland)

 

Narancssárga kategóriájú területek:

  • Norvégia (Rogaland, Trøndelag, Troms og Finnmark zöld megyék kivételével)
  • Finnország (Aland zöld megye és Uusimaa vörös megye kivételével)
  • Dánia
  • Olaszország két régiója (Valle d'Aosta, Szardínia)
  • Görögország (Nyugat-Görögország és Közép-Görögország vörös megyék kivételével)

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Svédország 7 tartománya (Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Halland, Bohuslän, Dalsland, Västergötland)
  • Észtország
  • Lettország
  • Csehország
  • Szlovákia 4 kerülete (Pozsonyi, Nyitrai, Nagyszombati, Trencséni)
  • Szlovénia
  • Olaszország 2 régiója (Umbria és Trentino-Dél-Tirol)
  • Franciaország 1 régiója (Provence-Alpes-Côte d'Azur)
  • Spanyolország 6 autonóm közössége (Katalónia, Valencia, Andalúzia, Kasztília-La Mancha, Madrid, Kasztília és León)
  • Portugália

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Ausztriában 2021. február 10-től a beutazás feltétele az azt megelőző 72 órában készült negatív PCR vagy antigén teszt. Amennyiben a beutazáskor nem áll rendelkezésre negatív teszt, úgy ezt 24 órán belül pótolni kell. A beutazás után kötelezően a 10 napos karantén, amit legkorábban az 5. nap után elvégzett negatív PCR vagy antigén teszt birtokában lehet elhagyni. A beutazás napja a 0. nap. Az ingázóknak 7 napnál nem régebbi vizsgálati eredménnyel kell rendelkezniük.

A Finnair légitársaság a Finnországba utazó minden 12 év feletti utastól az induláskor negatív koronateszt eredményt kér. A tesztek helyett elfogadják azt az orvosi igazolást, mely bizonyítja, hogy az utas az indulást megelőző 6 hónapon belül átesett a COVID-19 betegségen és igazoltan kigyógyult abból. A reptére való megérkezést követően ingyenesen tesztelik azokat az utasokat, akik nem tudnak negatív COVID teszteredményt felmutatni.

A közúti határátkelőhelyeken folyamatosan vezetik be a tesztelést. Karanténkötelezettség az utas állapotától függően változik: amennyiben nincs tünete, önkéntes karantén betartását kérik, azonban beteg, akkor előírhatnak számára hatósági karantént is.

A Görögországba utazóknak az országba való belépéskor a 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszt eredmény mellett 7 napos a hatóság által felügyelt otthoni karantén is kötelező.

2021. február 4-től minden Írországba utazónak 14 napos karanténba kell vonulnia (az eddig is érvényben lévő 72 óránál nem régebbi negatív teszteredmény kötelezettségtől függetlenül), ami alól 5 nap elteltével 1 darab negatív PCR teszttel lehet mentesülni.

2021. február 11-től az EU, az EGT-országokból, valamint Svájcból és az Egyesült Királyságból nemzetközi személyszállítással vagy magángépjárművel Lettországba történő utazásokat csak sürgős, nélkülözhetetlen esetekben engedélyezik, mint pl. munka, tanulás/képzés, átutazás, orvosi szolgáltatások igénybevétele, temetés, családegyesítés, lakóhelyre történő visszatérés, kiskorú kísérése. Ezek esetében is szükséges a negatív PCR-teszt felmutatása, a „covidpass"-formanyomtatvány kitöltése és a 10 napos önkéntes karantén betartása, továbbá a sürgősséget igazoló dokumentum bemutatása.

Németországban 2021. február 12-én a hatóságok különösen rizikós területnek („Virusvarianten-Gebiet") nyilvánította Csehországot, Szlovákiát és Tirol osztrák tartományt. Ennek értelmében tilos a beutazás ezekről a területekről. A német szövetségi belügyminisztérium 2021. február 14. 00:00 órától fokozott határellenőrzést rendelt el a német-cseh határra, a német-osztrák határon fennálló határellenőrzést megerősítik. Arról egyelőre nincs információ, hogy a Magyarországról a fentnevezett országokon keresztül Németországba utazó személyek pontosan milyen megítélés alá esnek, a határnál történő visszafordítások azonban gyakoriak. Ezenfelül, a beutazáshoz 48 óránál nem régebbi negatív teszteredmény továbbra is szükséges.

2021. február 11-től Magyarország ismét felkerült a kockázati területek listájára Romániában. A 10 napos karanténkötelezettség minden olyan utazóra vonatkozik, aki a kockázati területek listáján szereplő országok valamelyikéről érkezik, és negatív vizsgálati eredménnyel rendelkezik. A 14 napos karantén minden olyan, magas kockázatú területről érkező utasra vonatkozik, akik nem tudnak negatív vizsgálati eredményt bemutatni.

2021. február 6. és március 31. között külföldieknek csak 48 óránál (a mintavétel időpontjától számítva) nem régebbi, negatív teszteredménnyel lehet Svédországba beutazni. A korlátozás nem vonatkozik a svéd állampolgárokra, a Svédországban tartózkodókra, a fontos családi okból beutazókra, a 18 év alattiakra, a határmenti ingázókra, illetve a szállítmányozókra, a nemzetközi védelmet kérvényezők vagy humanitárius okból beutazókra és a tengerészekre.

Minden Szlovákia területére belépő vagy külföldről visszaérkező számára kötelező a 14 napos házi vagy intézményi karantén, abban az esetben is, ha rendelkezik 72 óránál nem régebbi, EU-tagállamban kiállított negatív PCR teszttel. Az önizoláció lerövidíthető negatív teszteredménnyel, amelyet legkorábban a karantén 8. napján végeztek el.

2021. február 13-tól a belső schengeni határ átlépése minden határátkelőhelyen lehetséges: a szlovén-magyar, a szlovén-osztrák és a szlovén-olasz határon. Ettől függetlenül azonban a Szlovéniába minden vörös országból érkező állampolgárnak (köztük a Magyarországról érkezőknek) 10 napos hatósági karantént rendelnek el. Ez a 10 nap kiváltható egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban, illetve a szlovén fél által elfogadott harmadik országbeli laboratóriumokban készített PCR-teszttel, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával.

Az Egyesült Királyság területére beutazó minden külföldi állampolgároknak 10 napos karantént írnak elő, azonban a végrehajtás módja, valamint a kivételek eltérőek lehetnek attól függően, hogy Anglia, Skócia, Wales vagy Észak-Írország az úti cél. Anglia és Skócia továbbá 3 tesztet ír elő a beutazáshoz: egyet az indulást megelőző 3. napon belül kell elvégezni, két további tesztet pedig a beutazást követő 2. és 8. napon.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Hollandiában a részleges lezárásokat és korlátozásokat 2021. március 2-ig meghosszabbították, melynek értelmében a rendezvénytartás is szünetel. Kivételek: demonstrációk, találkozók és összejövetelek a nyilvános megnyilvánulásokról szóló törvényben meghatározottak szerint (hollandul Wet openbare manifestaties), továbbá kivételt képzenek az élelmiszert árusító piacok is. A hotelek nyitva maradhatnak, de étkezési szolgáltatás nyújtása tilos.

Horvátország is meghosszabbította a rendezvényekre vonatkozó korlátozásokat 2021. február 28-ig. Ezáltal, minden nyilvános rendezvénynek, összejövetelnek és ünnepségnek 22:00 órakor véget kell érnie, beleértve a vallási istentiszteleteket is. A privát összejövetelek résztvevőszáma legfeljebb 10 fő lehet, és szintén 22:00 órakor be kell fejeződniük. A temetéseken résztvevők száma legfeljebb 15 fő lehet, de a részvétnyilvánításkor kerülni kell a fizikai érintkezést. Esküvők, vásárok és turisztikai rendezvények tartása tilos.

Németország 2021. március 7-ig szintén meghosszabbította rendezvénytartási korlátozásait. A kulturális, szórakoztató vagy szabadidős szektorba tartozó események - például koncertek, operák, színházi előadások és táncos események – tartása tilos. Zárt helyszíneken nyilvános rendezvényeket legfeljebb 20 fő részvételével lehet megrendezni. Szabadtéri nyilvános rendezvényeken maximum 50 fő vehet részt. Temetések és a kapcsolódó rendezvények esetében a megengedett létszám zárt térben 20 fő, kültéren pedig 50 fő. Mind az engedélyezett nyilvános rendezvények szervezői, mind pedig a 20-nál több résztvevővel rendelkező magánrendezvények szervezői kötelesek biztonsági és higiéniai tervet készíteni.

Portugáliában 2021. március 1-jéig általános rendezvénytartási tilalom van érvényben. Vallási szertartások megtartása azonban engedélyezett, de be kell tartani a kapacitáscsökkentés, a távolságtartás és a maszk kötelező használatának szabályait.

Izlandon a gyülekezések korlátozására vonatkozó rendeletet 2021. március 3-ig meghosszabbították. A rendelet alapján az ugyanazon a helyen tartózkodó személyek maximális létszáma 20 fő, mind a nyilvános, mind a privát helyszíneken. Ez a létszámkorlátozás azonban nem vonatkozik az egy háztartásban élő személyekre.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.