Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (8. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. március 05. 19:44

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat, amelyről kéthetente adnak számot. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazták, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

Ezen színkategóriákat 2021. január 28-án felülvizsgálták és kiegészítették egy negyedik színkategóriával, a sötétvörössel. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre / régiókra / tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. március 4-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

 

Zöld kategóriájú területek:

  • Izland
  • Dánia 2 megyéje (Greenland, Faroe Islands)
  • Norvégia 2 megyéje (Møre og Romsdal, Trøndelag)

 

Narancssárga kategóriájú területek:

  • Ausztria 1 megyéje (Tirol)
  • Dánia 3 megyéje (Sjaelland, Midtjylland, Nordjylland)
  • Finnország 3 megyéje (Lansi-Suomi, Etela-Suomi, Pohjois- Ja Ita-Suomi)
  • Franciaország 2 megyéje (Martinique, Guyane)
  • Görögország (Attiki, Kentriki Makedonia, Dytiki Ellada, Sterea Ellada, Peloponnisos vörös megyék kivételével)
  • Olaszország 2 megyéje (Sicilia, Sardegna)
  • Norvégia (Oslo vörös megye és Møre og Romsdal, Trøndelag zöld megyék kivételével)
  • Portugália 1 megyéje (Regiao Autonoma Dos Acores)
  • Spanyolország 6 autonóm közössége (Galicia, Cantabria, Comunidad Foral De Navarra, La Rioja, Extremadura, Illes Balears)

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Csehország
  • Észtország
  • Franciaország 4 megyéje (Ile-De-France, Nord-Pas De Calais-Picardie, Provence-Alpes-Cote D'azur, Mayotte)
  • Magyarország 4 régiója (Budapest, Pest, Közép-Dunántúl, Dél-Dunántúl)
  • Olaszország 3 régiója (Provincia Autonoma Di Bolzano/bozen, Provincia Autonoma Di Trento, Emilia-Romagna)
  • Málta
  • Lengyelország 1 vajdasága (Warminsko-Mazurskie)
  • Szlovákia
  • Szlovénia 1 megyéje (Zahodna Slovenija)
  • Svédország 3 tartománya (Stockholm, Vastsverige, Ovre Norrland)

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

Az európai országok besorolása március 4-én a 14 napos összegzett koronavíruseset-bejelentések alapján

Forrás: ECDC

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Ciprus területére a vörös kategóriába tartozó országokból (így Magyarországról is) érkező utasok csak abban az esetben léphetnek be, ha az indulás megkezdése előtti 72 órában végzett negatív PCR-tesztről szóló igazolással rendelkeznek, valamint érkezéskor további PCR-tesztet végeztetnek. A teszt költségét az utasok fedezik és a teszt eredményének megérkezéséig házi karanténban kell maradniuk.

Március 2-tól a német kormány a franciaországi Moselle megyét "vírusvariáns területnek" nyilvánította. Ennek értelmében Franciaországból Németországba tilos a beutazás erről a területről, még tranzitálási szándékkal sem engedélyezett. A beutazási tilalom hatálya nem terjed ki a német állampolgárokra, a Németországban lakóhellyel vagy bejelentett tartózkodási hellyel rendelkező külföldiekre, továbbá az áru- és teherforgalomban, az egészségügyben és a mezőgazdaságban dolgozókra. Minden beutazni szándékozó és arra jogosult személy köteles előzetesen regisztrálni és egy 48 óránál nem régebbi negatív tesztet bemutatni, függetlenül attól, hogy a vírusvariáns területen tartózkodott, vagy azon csak áthaladt.

Január 16-tól az Írországba történő beutazáshoz egy, a mintavételtől számított 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt eredményét kell bemutatni. Továbbá a külföldről beutazóknak 14 nap karantént írnak elő. Ez alól 5 nap elteltével negatív PCR-teszttel lehet mentesülni.

Lengyelországba a hatóság új járványügyi szabályozása értelmében február 27-től a déli határszakaszon csak korlátozásokkal lehet beutazni. A cseh és a szlovák határszakaszokon gyalog vagy bármilyen tömegközlekedési eszközzel belépő olyan személyek, akik nem rendelkeznek Lengyelországban lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási helyük nem Lengyelország, a beutazást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy klinikai mintából kimutatott antigén teszteredmény felmutatásával tudnak csak belépni az országba. Személygépkocsival történő beutazás esetén jelenleg korlátlanul be lehet utazni, nincsen teszt bemutatási, illetve karanténkötelezettség, kivéve akkor, ha Lengyelország déli szakászán (Szlovákia/Csehország) történik a belépés, az itt belépőknek a beutazást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív PCR- vagy klinikai mintából kimutatott antigén teszteredményt kell felmutatniuk.

A német hatóságok március 2-i hatállyal vírusvariáns területté nyilvánították Franciaország Moselle megyéjét, így Csehország, Szlovákia és Tirol osztrák tartomány mellett ezen területről is tilos a beutazás Németországba. A német szövetségi belügyminisztérium február 14-től fokozott határellenőrzést rendelt el a német-cseh határra, a német-osztrák határon fennálló határellenőrzést megerősítették, valamint március 2-től a német-francia határon megerősítették a mélységi ellenőrzést. Ezenfelül, a beutazáshoz 48 óránál nem régebbi negatív teszteredmény szükséges.

Olaszországba való beutazás esetén speciális szabályok vonatkoznak azokra, akik a beutazást megelőző 14 napban Ausztriában tartózkodtak, vagy átutazás esetén az átutazás időtartama Ausztriában a 12 órát meghaladta, akár szárazföldi, légi, vízi úton érkeznek. (Be kell mutatni egy negatív, a beutazást megelőzően elvégzett PCR- vagy antigén gyorstesztet; érkezéskor ismételt teszt elvégzése; 14 napos önkéntes karanténba kell vonulni a beutazó által megjelölt lakcímre és a területileg illetékes ASL (háziorvosi szolgálatnál) be kell jelentkezni; 14 napos önkéntes karantén végén ismételt teszt elvégzése, melynek eredményét az ASL-nak be kell mutatni.)

A jelenlegi állás szerint a világ összes országa és területe kockázati területnek minősül, így csak alapos indokkal lehet belépni Izland területére.

A február 23-ától érvényes, az indiai belépést szabályozó rendelet szerint minden Indiába beutazást tervezőnek az utazás megkezdése előtt kötelező módon nyilatkoznia kell az egészségi állapotáról. A nyilatkozatot (Self Declaration Form) elektronikusan kell kitölteni és feltölteni az Újdelhi Repülőtér honlapján keresztül jóváhagyásra az indiai hatóságok irányába. A nyilatkozat benyújtásakor egy, az indulás előtt legfeljebb 72 órával készített és negatív PCR-tesztről készült igazolást is be kell nyújtani. Minden beutazó érkezéskor kötelező egészség-állapotfelmérésen esik át, az egészségügyi hatóság az ellenőrzés során minden beérkező utason koronavírus tesztet végez. A szövetségi szintű szabályozás szerint a negatív teszteredmény esetén az utas mentesül a 14 napos karanténkötelezettség alól.

A Kínai Népköztársaság területére történő belépés feltétele a repülőgépre történő beszállást megelőző 48 órán belül elvégzett, negatív PCR-teszttel és IgM antitest (vénás) vérvizsgálattal lehetséges, illetve az elvégzett vizsgálatok helye szerint kínai nagykövetség által kiállított igazolás beszerzése. Karanténkötelezettség tartományonként változó, minimum 14 nap, maximum 28 nap. A karanténidőszak időtartamát csökkenteni, illetve mentességet kérni alóla nem lehet.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztriában a rendezvénytartási tilalmat meghosszabbították március 9-ig. Ez alól csak az elhalaszthatatlan és a szakmai tevékenység folytatásához nélkülözhetetlen, online formában le nem bonyolítható szakmai találkozók képeznek kivételt.

Cipruson március 1-től a beltéri sportolási lehetőségek, edzőtermek és uszodák kinyithattak. Az egyes háztartásokban maximum 10 fő tartózkodhat. Esküvőkre, keresztelésekre és temetésekre maximum 10 résztvevővel kizárólag az istentiszteleti helyeken kerülhet sor.

Dániában továbbra is tilos az olyan események vagy egyéb tevékenységek szervezése, amelyeken ötnél több ember gyűlik össze egy időben, ugyanazon a helyen. Kivételt képez március 1-jétől a szabadtéri sporttevékenységek szervezése, amelyek 25 főig engedélyezettek.

Észtországban a beltéri rendezvények (színházi előadások, koncertek, filmvetítések, konferenciák, vallási események) nem engedélyezettek március 3-tól 28-ig. Nyilvános kültéri rendezvényeket maximálisan 10 fős résztvevőszám mellett lehet tartani. Éjszakai események nem engedélyezettek, este 9 és reggel 6 között mindennemű tevékenység tilos.

A gyülekezési korlátozások Lengyelországban továbbra is érvényben vannak. Esküvők, gyülekezések, fogadások és egyéb ünnepi rendezvények tartása tilos. Vásárokat, kiállításokat, kongresszusokat és konferenciákat csak online lehet rendezni.

Máltán március 4-től a kormány betiltott minden tömeges eseményt. Az esküvők és vallási összejöveteleken kívül minden rendezvény tilos. Továbbá március 4-től minden étterem, büfé és kioszk csak elvitelre szolgálhat ki. A bárok és klubok továbbra is zárva tartanak.

Portugália március 16-ig meghosszabbította a szükségállapotot, ennek értelmében általános rendezvénytartási tilalom van érvényben. A vallási szertartások is felfüggesztésre kerültek.

Spanyolország legfeljebb 6 főben korlátozza országszerte az összejövetelek maximális létszámát, függetlenül annak helyszínétől.

Szlovéniában a háztartáson kívüli összejövetelek 10 fős korláttal lehetségesek, betartva minden szükséges egészségügyi előírást.

Március 1-jétől Svájcban újranyithattak a boltok, könyvtárak, múzeumok és engedélyezettek a kültéri sportolási lehetőségek, valamint a kültéri összejövetelek már 15 főig megszervezhetők. Beltéri eseményekre azonban továbbra is 5 fős korlát vonatkozik.

Izlandon a február 24-én életbe lépett gyülekezési korlátozásokat március 17-ig meghosszabbították. Az összejövetelek 20 fős korlátját 50 főre emelték, valamint a kulturális, vallásos vagy sport rendezvényeken való részvételt 200 főben korlátozták.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.