Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (44. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. október 29. 17:00

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A BUD CB eltökélt célja, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Jelen összefoglaló a 2020. október 23-i változásokat ismertető közlemény óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti.

 

Utazási szabályozások változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely alapjaiban változtatta meg az eddigi nemzetközi ki- és beutazási szabályozásokat. Az egységes ajánlás megalkotásakor az EU a tagállamok számára három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen beszámoló a 2020. október 29-én 08:00 óráig érvényben lévő adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (továbbiakban: ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült.

Az országok aktuális színbesorolása október 29-én

Fotó: reopen.europa.eu

A helyzet több tagállamban is rosszabbodott az elmúlt egy hétben. Október 29-én reggel 8-óráig az EU tagállamok szín szerinti besorolása a következőképp változott az október 22-i állapothoz képest:

Bulgáriában az egész ország területe vörös színűvé vált, miután további 10 megyéje - melyek korábban narancssárga besorolásúak voltak – vörös lett.

Finnországban is hasonló az állapot, az ország 19 régiója közül az előző heti 6 narancssárga régió a mai napra már 11-re nőtt, míg a zöld régiók száma 7-re csökkent (Lappföld, Észak-Pohjanmaa, Dél-Szavónia, Kainuu, Észak-Karélia, Észak-Szavónia, Közép-Pohjanmaa).

Görögország változatos képet mutat, miután Közép-Görögország zöldből narancssárga, míg Kréta narancssárgából zöld színűvé vált, illetve Közép-Makedónia narancssárgából vörösre változott, így Görögországnak összesen 4 zöld, 1 vörös és 5 narancssárga régiója van jelenleg

Németországban az előző heti 4 zöld és 12 narancssárga színű tartományához képest mára már az egész ország narancssárga besorolásúvá vált, Berlin pedig vörös színt kapott.

Olaszországban már egyetlen zöld besorolású megye sincsen, a korábban zöld színű Calabria is narancssárga besorolású lett, míg az ország többi része narancssárgáról vörösre változott.

Portugália egész területe szintén vörös színű lett, mivel a korábbi 4 narancssárga besorolású megyéje is vörös színre változott az előző héthez képest.

Svédország teljes területe továbbra is narancssárga maradt, kivéve Stockholm megyét, amely vörös kategóriába került.

Norvégiában az eddigi 3 narancssárga megye még eggyel bővült, így zöld megyéinek száma az előző heti 8-ról 7-re csökkent.

Az Egyesült Királyság és Belgium egész területe szürkévé vált, ennek kettős oka lehet: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt a két ország.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Az országok saját be- és kiutazási szabályozásaiban is történt változás, azonban kisebb mértékben, mint az előző héten.

Litvániában a 14 napos karanténkötelezettség 10 napra csökkent, illetve kötelező a Covid-teszt elvégzése, aki vörös vagy szürke besorolású területről érkezik az országba.

Szlovéniában is csökkent a karanténkötelezettség időtartama, 14 napról 10 napra.

Kínában az eddig érvényben lévő szabályozások továbbiakkal egészültek ki: Magyarországról való kiutazás esetén előzetes, 72 óránál nem régebbi Covid-teszt elvégzése szükséges. Külföldi állampolgároknak a teszt elvégzésének helye szerinti országban található kínai külképviselettől szükséges konzuli tanúsítványt igényelnie a negatív teszteredmény bemutatását követően. Tanúsítvány hiányában a légitársaság az érintett személy beszállását megtagadja.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

A rendezvénytartási szabályozások változásai sokkal drasztikusabb képet mutatnak az utazási szabályozásoknál.

Ausztriában október 25-től a szervezett rendezvények létszáma továbbra is 1500 fő kültéri, 1000 fő beltéri rendezvények esetén. Ez a szabályozás csak a meghatározott ültetési stílusban berendezett rendezvényekre vonatkozik. A több mint 250 résztvevőt meghaladó események szervezése helyi hatósági engedélyhez kötött.

Belgiumban szintén október 25-től a kültéri rendezvények maximális résztvevőszáma 400 fő, azonban ennél több vendég is részt vehet az eseményen abban az esetben, ha a vendégeket maximum 200 fős csoportokra bontják. Beltéri rendezvény esetén maximum 40 fő, speciális protokoll betartása esetén maximum 200 fő a megengedett résztvevőszám. A brüsszeli régió vezetése nemrégiben rendelte el a rendezvényközpontok legalább egy hónapos bezárását.

Dániában az egy időben és egyazon helyen tartózkodó vendégek létszámát 10 főben maximalizálták. A szabályozás hatálya alá tartoznak a konferenciák, a meetingek és az üzleti események is. Kivételesen akár 500 ember is részt vehet egyidejűleg egy rendezvényen, ha a résztvevők meghatározott ülőhelyeken ülnek, és az ülőhelyek a színpaddal vagy az emelvénnyel szemben vannak.

Észtországban a beltéri eseményeken a maximum létszám 750 fő (korábbi 1500 főhöz képest), azonban a helyszín kapacitásának legfeljebb 50%-áig lehet kihasználni a teret.

Finnországban a rendezvények maximális résztvevőszáma régiónként változó.

Franciaországban az emberek csak munkába/iskolába járás, orvosi rendelésen való részvétel, nélkülözhetetlen bevásárlás és szeretteiknek való segítségnyújtás vagy maximum 1 órás testmozgás céljából hagyhatják el az otthonaikat. Az állampolgároknak dokumentációt kell bemutatniuk, amikor elhagyják otthonukat. A régiók közötti utazás is tilos. Ezen új szabályok értelmében a nem létfontosságú rendezvények (pl. temetés) kivételével a rendezvénytartás szünetel.

Hollandiában nem történt hivatalos módosítás, az október 27-ig érvényben lévő szabályozások továbbra is hatályban vannak.

Lettországban október 28-tól legfeljebb 300 fő gyűlhet össze szervezett beltéri rendezvényen a helyiség méretétől függetlenül; azonban a helyszín teljes kapacitásának legfeljebb 50%-áig, illetve személyenként 3m2 területet kell biztosítani. A szabadtéri szervezett rendezvények maximum résztvevőszámát 1000 főben állapították meg.

Litvániában tekintettel az ország romló járványügyi helyzetére, a kormány 2020. október 28-i ülésén döntött arról, hogy korlátozásokat szab a 2020. október 30. és november 13. között nyilvános helyeken megrendezett rendezvényekre és összejövetelekre.  Ez magában foglalja többek között a kötelező maszkviselést, a jegyek elektronikus terjesztését és/vagy a résztvevők regisztrációját, valamint a résztvevők helyszínre való bejutásának ellenőrzését. Egyes kulturális és sportesemények mentesülnek a szigorítások alól.

Olaszországban november 24-ig tilos a hivatalos és magánjellegű rendezvények, ünnepek rendezése, közöttük a házibuli, az esküvői ebéd és a személyes jelenléttel tervezett konferenciák szervezése is.

Spanyolországban a gyülekezés maximum létszáma már nem csak a madridi régióban, de az egész országban 6 fő a nyilvános és privát összejöveteleket tekintve. Az üzleti eseményekre nem vonatkozik ez a szabályozás.

Szlovákiában tilos minden 6 főt meghaladó rendezvény szervezése, ez alól kivételt képeznek az olyan rendezvények, ahol az összes résztvevő 12 óránál nem régebbi negatív koronavírus PCR-teszttel vagy az Európai Unió által elismert antigén teszttel rendelkezik.

Az Egyesült Királyságban a rendezvénytartási szabályok továbbra is eltérhetnek Wales, Skócia, Anglia és Észak-Írország között, azonban az 500 főt meghaladó tömegrendezvények tartása egységesen tilos az országban.

Norvégiában október 28-tól a szabadtéri rendezvényeken a maximum 600 fős részvétel csak abban az esetben engedélyezett, amennyiben fix helyeken ülnek a résztvevők. A kormány kéri az önkormányzatok részvételét a rendezvényekre, éttermekre és alkalmazottakra vonatkozó szabályok betartásának ellenőrzésében. (Eddig is 600 fő volt a maximum, de ez a létszám mostantól csak fix ültetéssel érvényes.)

Izlandon a konferenciákra és egyéb rendezvényekre vonatkozó 20 fős limit meghosszabbításra került, legalább november 10-ig érvényben marad.

Kanadában jelenleg a rendezvényszervezők kötelesek korlátozni az összes 50 főnél nagyobb nyilvános összejöveteleket. Ide tartoznak a beltéri és kültéri szezonális vásárok, sportesemények, konferenciák, találkozók, koncertek, színházak, vallási összejövetelek, illetve minden hasonló esemény. A rendezvényszabályozások továbbra is eltérhetnek tartománytól függően.

Oroszországban a moszkvai régióban és a környékén tilos a múzeumlátogatás, a kiállítások és a nyilvános rendezvények, beleértve a sportesemények rendezése is.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető ITT.