Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (12. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. március 25. 18:18

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, gyakran változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme, összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Az utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazták, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

Ezen színkategóriákat 2021. január 28-án felülvizsgálták és kiegészítették egy negyedik színkategóriával, a sötétvörössel. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre / régiókra / tartományokra is vonatkoznak, és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A vörös és sötétvörös kategóriák közötti különbség, hogy a sötétvörös zónába azok a régiók tartoznak, ahol a fertőzöttek napi száma 100 ezer emberre vetítve legalább két héten keresztül folyamatosan meghaladja az 500-at, míg a vörös zónába tartozó régiók esetén ez az arány 150-500 közötti érték.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs, a vörös és sötétvörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. március 25-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest.

Zöld kategóriájú területek:

  • Izland
  • Dánia egy megyéje (Greenland)
  • Norvégia két megyéje (Møre og Romsdal, Trøndelag)

 

Narancssárga kategóriájú területek:

  • Ausztria 1 megyéje (Vorarlberg)
  • Dánia 2 megyéje (Midtjylland, Nordjylland)
    • Franciaország 1 megyéje (Guyane)
    • Spanyolország 6 autonóm közössége (Galicia, Cantabria, Extremadura, Illes Balears,Comunitat Valenciana, Región de Murcia)
    • Finnország teljes területe 2 vörös megyéje kivételével (Helsinki-Uusimaa, Etelä-Suomi)
    • Írország teljes területe, kivéve egy megyét, amely vörös (Eastern and Midland)
    • Olaszország 1 régiója (Sardegna)
    • Portugália teljes területe 1 vörös megyét kivéve (Região Autónoma da Madeira)

 

Sötétvörös kategóriájú területek:

  • Ausztria 4 megyéje (Burgenland, Niederösterreich, Wien, Salzburg)
  • Belgium 1 régiója (Région de Bruxelles-Capitale/Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
  • Bulgária teljes területe, kivéve Yuzhen tsentralen vörös megyét
  • Ciprus
  • Csehország
  • Észtország
  • Franciaország 4 megyéje (Ile-de-France, Normandie, Hauts-de-France, Provence-Alpes-Côte d’Azur)
  • Hollandia 4 megyéje (Noord-Holland, Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant)
  • Lengyelország teljes területe, kivéve két megyét (Lubelskie, Podlaskie), amelyek vörösek
  • Málta
  • Olaszország 9 régiója (Piemonte, Lombardia, Campania, Puglia, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Friuli-Venezia Giulia, Emilia-Romagna, Marche)
  • Románia 1 megyéje (Bucureşti-Ilfov)
  • Svédország egész területe, kivéve Sydsverige vörös tartományát
  • Szlovákia 1 megyéje (Stredné Slovensko)
  • Szlovénia teljes területe, kivéve 1 megyét (Vzhodna Slovenija), amely vörös
  • Norvégia 1 megyéje (Oslo)

 

Az összes többi Európai Uniós ország és terület vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai országok besorolása március 25-én a 14 napos összegzett koronavíruseset-bejelentések alapján

Fotó: ECDC

 

A ki- és beutazási szabályozások változásai

A ciprusi állampolgárok és családtagjaik, illetve a Cipruson jogszerűen tartózkodó személyek beléphetnek Ciprus területére vörös kategóriájú országból, miután megérkezésükkor saját költségükre PCR vizsgálatnak vetették alá magukat. 72 órán át kötelező önkéntes karanténban kell maradniuk, és a 72 óra elteltével – saját költségükön – egy újabb PCR-teszten kell átesniük. Ha a következő teszt eredménye is negatív, akkor mentesülhetnek a karantén alól.

Csehország Magyarországot 2021. március 15-től a vörös kategóriába sorolja, így 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztre van szükség a belépéshez, majd legkorábban a beutazást követő 5. nap után helyi PCR tesztet kell elvégezniük a hazánkból érkezőknek. A második teszt eredményéig a beutazónak önkéntes karanténba kell vonulnia. A teszt eredményét jelenteni kell a lakhelye vagy a tartózkodási helye szerinti illetékes tisztiorvosi szolgálatnak.

Dániába azok a külföldi állampolgárok, akik nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel, kizárólag méltányossági engedéllyel léphetnek be, aminek a körét a dán kormány határozta meg.

Az észtországi fertőzési adatok rendkívül rosszak Európában és várhatóan még egy ideig nem is fognak érdemben javulni. Az elengedhetetlenül szükséges utazások kivételével, minden más észtországi beutazás elhalasztását javasolja a magyar kormány.

A Dél-Finnországi Regionális Adminisztratív Hatóság bejelentette, hogy 2021. március 18-tól 31-ig bevezették a kötelező COVID-tesztelést a kockázatos országokból – így a Magyarországról – Finnországba érkezőknél a helsinki reptéren, a helsinki hajókikötőben és az orosz-finn határátkelőhelyen, Vaalimaaban. A tesztelési kötelezettség alól mentesülnek, akik 72 óránál nem régebbi negatív teszttel rendelkeznek, vagy 6 hónapon belül átestek és kigyógyultak a COVID-19 fertőzésből és ezt hivatalos dokumentummal tudják bizonyítani. Továbbá a kivételek körébe tartoznak a reptéri tranzitutasok, a cargo sofőrök és a logisztikai szakemberek feladatuk ellátása során. Karanténkötelezettség az utas állapotától függően fennáll: ha nincs tünete úgy önkéntes karantén betartását kérik, ha beteg, akkor előírhatnak számára hatósági karantént. Ha valaki 72 óránál nem régebbi negatív teszttel érkezik Finnországba és a tartózkodás időtartama nem haladja meg a 72 órát, nem szükséges egy második teszt elvégzése, illetve nem kell karanténba vonulnia. Általánosságban a beutazót kérik, hogy 14 napra vonuljon önkéntes karanténba, ami előbb feloldható, ha kettő – minimum 72 óra eltéréssel végzett – koronatesztjének eredménye negatív.

A Görögországba történő beutazáskor előfordulhat, hogy a bemutatott negatív teszteredmény ellenére gyorstesztet végeznek el az országba belépő utasokon. Akinek a gyorstesztje pozitív eredményt mutat, 14 napos hatóság által felügyelt otthoni karanténba kell vonulnia.

A magas COVID-19 esetszámmal bíró országokból történő Lettországba való beutazás során az érkezőknek fel kell készülniük, hogy a negatív PCR-teszteredmény ellenére 10 napos önkéntes karantént kell vállalniuk.

Minden Litvániába utazónak 2021. március 10-től 72 óránál nem régebbi negatív tesztet kell bemutatnia. A negatív teszt bemutatása alól mentesülnek a légi forgalmi személyzet tagjai, a tranzitutasok, a 16 év alattiak és a COVID-19 ellen beoltott vagy a vírusból felépült személyek, akik a diagnózist pozitív PCR teszt vagy antigénteszt eredménnyel tudják igazolni.

Az illetékes német hatóságok Magyarországot 2021. március 7. 00:00 órai hatállyal magas fertőzöttségű területnek (Hochinzidenzgebiet) nyilvánították. A Magyarországról érkező beutazónak már a Németországba történő beutazáskor rendelkeznie kell egy negatívteszttel, melynek mintavételére leghamarabb 48 órával a beutazás előtt került sor. Azoknak az utazóknak, akik a belépést megelőző 10 napon belül „kockázati területen” tartózkodtak, Németországba való megérkezésüket követően 10 napos karanténba kell vonulniuk. A karanténkötelezettség legkorábban 5 nap karantén után elvégzet és negatív eredményű PCR tesztet követően megszűnik.

Magyarországról Portugáliába 2021. március 17-31. között az indulás előtt, 72 órán belül elvégzett negatív PCR teszteredmény birtokában lehet csak beutazni, és kötelező a 14 napos karantén, melyet a beutazó lakhelyén, vagy az egészségügyi hatóságok által kijelölt karanténban kell eltölteni. A karantén alól kivételt (negatív teszt nem kivétel!) csak akkor lehet tenni, ha létfontosságú utazásról van szó és az országot 48 órán belül elhagyja az utazó és ezt repülőjegy felmutatásával igazolja.

Szlovéniába a vörös kategóriájú országokból érkező állampolgárok (Magyarország is a vörös besorolású országok közé tartozik) számára a szlovén hatóságok 10 napos hatósági karantént rendelnek el, mely egy 48 óránál nem régebbi, uniós vagy schengeni tagállamban készített PCR-teszt, illetve az uniós vagy schengeni tagállamban készített, 24 óránál nem régebbi gyorsteszt negatív eredményének határon történő bemutatásával kiváltható. Az a személy is mentesül a karanténkötelezettség alól, aki igazolja, hogy 6 hónapon belül átesett a Covid-19-betegségen (pozitív PCR teszttel), illetve aki megkapta már a koronavírus elleni védőoltást (Pfizer/BioNTech, Moderna és AstraZeneca).

Magyarország 2021. március 22-től szerepel a magas fertőzési kockázatú listán, így minden Svájcba belépő személynek, aki a beutazást megelőző 10 napon belül Magyarországon tartózkodott, egy – a mintavételtől számított – 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet kell bemutatnia. A magas fertőzési kockázatú országokból vagy területekről beutazókra 10 napos karanténkötelezettség vár. A karantén lerövidíthető a 7. napon elvégzett PCR vizsgálat negatív eredményének bemutatásával. A COVID-19 oltás nem mentesít a kötelező karantén követelmény alól.

A Norvégiába beutazóknak PCR-teszt vagy antigén gyorsteszt teszteredménnyel kell hitelt érdemlően igazolnia, hogy nem fertőzött. Az ezt igazoló teszt akkor elfogadható, ha maximum 24 órával készült az országba érkezést megelőzően, illetve légiközlekedés igénybevétele esetén a repülőgép felszállását 24 órával megelőzte. Ez a követelmény nem vonatkozik a norvégokra, a Norvégiában élő emberekre, a tranzitszemélyekre vagy azokra, akik munkavállalás céljából gyakran lépik át a határt Svédországból és Finnországból. A karantén időtartama főszabályként tíz nap. 2021. április 29-től letöltése csak államilag kijelölt karanténhotelben lehetséges, amennyiben az országba utazó hitelt érdemlően nem igazolja, hogy Norvégiába munkavállalási céllal (munkáltató erről szóló norvég vagy angol nyelvű igazolása szükséges); saját kiskorú gyermekkel való kapcsolattartás céljából vagy gyermek születése miatt; súlyos egészségügyi helyzet miatt vagy temetésen való részvétel miatt érkezett.

Az Izland területére érkezést megelőzően maximum 72 órával készült negatív PCR-tesztet kell bemutatni az izlandi határ átlépésekor. Minden Izlandra érkező, izlandi bejelentett lakcímmel nem rendelkező személynek két koronavírus tesztnek kell alávetnie magát beutazáskor. A beutazó személyek első tesztje a megérkezéskor történik, a második azt követően öt nappal egy beutazáskor megjelölt tesztközpontban. A két teszt között a beutazóknak 5-6 napig karanténban (Magyarországról utazás esetén hatósági karanténban) kell tartózkodniuk.

Főszabály szerint a kanadai beutazási tilalom minden külföldi állampolgárra vonatkozik. Kanadába a kanadai állampolgárok és az állandó tartózkodási joggal rendelkező személyek utazhatnak be. Az üzleti célú beutazás nem számít kivételesen engedélyezhető beutazási oknak. Az országba induló repülőjáratra felszálláshoz szükséges 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztről szóló igazolás és valamennyi kanadai reptéren a belépést követő kötelező PCR-teszt elvégzése, melynek eredményét az utasnak egy kijelölt hotelben kell megvárnia, tehát nem folytathatja útját Kanada más városaiba sem. A teszteredmények közlése várhatóan 3 napot vesz igénybe, ezalatt a szállás költségeit az utasnak kell megtérítenie.

 

A rendezvénytartási korlátozások változásai

A dán hatóságok a rendezvényekre vonatkozó szigorítások enyhítését vezették be 2021. március 22-től kezdődően Dániában. A szabadtéri összejöveteleken résztvevők száma 5 főről 10 főre emelkedett, azonban beltéri csoportosulás esetén továbbra is csak 5 fő tartózkodhat egyazon helyen. Továbbá a szabadtéren megrendezett sport és szabadidős tevékenységeken résztvevők engedélyezett száma 25 főről 50 főre emelkedett.

Litvániában 2021. március 15-től a beltéri múzeumok, galériák és egyéb kiállítási terek látogathatók. Fedett vagy kültéri kereskedelmi, vagy nem kereskedelmi, kulturális, szórakoztató, vagy sportesemények, ünnepségek, vásárok, fesztiválok és minden egyéb tömeges rendezvény tartása továbbra is tilos.

Máltán a tömeges rendezvények mellett már az esküvők és vallási összejövetelek megtartása is tilos. A csoportosulások maximum létszámát 4 főben korlátozták.

Portugália 2021. március 31-ig meghosszabbította a szükségállapotot, ennek értelmében általános rendezvénytartási tilalom van érvényben. A vallási szertartásokon való részvétel engedélyezett.

Svájcban 2021. március 19-től a kormány 5-ről 10 főre emelte a beltéri összejövetelek létszámkorlátját.

Izland a legújabb gyülekezés korlátozásáról szóló rendelet 2021. március 18-án lépett hatályba, és 2021. április 9-ig alkalmazandó. Az egyazon helyre beengedhető személyek maximális száma 50 fő mind nyilvános, mind magán helyszíneken. A fix ülőhelyek esetében legfeljebb 200 fő lehet jelen a vallási szertartásokon, kulturális és sporteseményeken, konferenciákon és előadásokon bizonyos feltételek mellett. Amennyiben a feltételek nem teljesíthetőek, a szóban forgó eseményre az 50 fős maximumra vonatkozó szabályokat kell alkalmazni.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.