Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (3. hét)

Forrás: turizmus.com

 2021. január 21. 17:53

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 2020. évi 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a 2021. január 21-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Finnország teljes területe narancs besorolású.

Norvégia 11 megyéje közül kettő (Rogaland és Viken) vörös kategória, az ország többi része sárga.

Görögország 3 régiója kapott zöld besorolást (Dél-Égei-szigetek, Jón-szigetek, Epirusz), az ország többi része sárga kategóriájú.

Az összes többi Európai Uniós ország vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

Az európai országok színbesorolása január 21-én

Fotó: ecdc.europa.eu

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Minden Ausztriába beutazó számára január 15-től kezdődően regisztrációs kötelezettség lépett életbe a korábban is érvényben lévő belépési szabályokon túlmenően. Ez alól kivételt képeznek azok, akik a beutazási korlátozások alól eddig is kivételt élveztek, pl. ingázók, tranzitutazók, a halaszthatatlan családi okból (pl. temetésre) beutazók.

Január 18-tól Magyarország a Cseh Köztársaság járványbiztonsági besorolási rendszere szerint a romló hazai járványügyi mutatók miatt visszakerült a piros kategóriába, ezáltal kizárólag alapos indokkal (az üdülési, turisztikai, vagy látogatási célból történő utazás ebben az esetben kizárt), sürgős esetben lehetséges a belépés az ország területére Magyarországról. A belépéshez negatív PCR-tesztre van szükség, vagy ennek hiányában kötelező karanténba vonulni, illetve az országba való belépést megelőzően elektronikusan regisztrálni szükséges.

Az észt kormány döntése alapján január 15-től a magas fertőzöttségi rátával rendelkező országokból (így Magyarországról) érkező személyek esetében – amennyiben ki akarják váltani a kötelező 10 napos karantént – elengedhetetlen a tesztelés a beutazást megelőzően és azt követően is. Az első koronavírus PCR-tesztet legkésőbb 72 órával az országba lépést megelőzően kell elvégezni. A második tesztet pedig Észtországban, legkorábban az előző teszttől számított hatodik napot követően kell megcsináltatni. Amennyiben mindkét teszt negatív, az illető mentesül a karanténkötelezettség alól.

Lengyelország területére egyelőre szabadon beutazhatnak az európai uniós állampolgárok – így a magyarok is –, azonban az ország kormánya  január 31-ig meghosszabbította beutazási korlátozásokat. Ennek értelmében, január végéig az országba szervezett módon (repülő, vonat, busz) beutazó személyek kötelesek 10 napra karanténba vonulni. Ezenfelül, a Lengyel Köztársaság határát légi, vízi, vasúti vagy közúti tömegközlekedéssel átlépő személyeknek 10 napra karanténba kell vonulniuk. Nem vonatkozik a karanténkötelezettség a magángépjárművel, a 9 főnél kisebb befogadóképességű közúti járművel vagy a nemzetközi személyszállítás keretében a 7-9 főnél kisebb befogadóképességű közúti járművel utazókra.

A Konzuli Szolgálat oldala alapján a Litvániába érkező magyar állampolgárokra 14 napos karanténkötelezettség vonatkozik.

Portugáliába jelen állás szerint a Magyarországról történő beutazás nem jár semmilyen korlátozással, azonban a január 15-től hatályba lépett országos intézkedések miatt a turisztikai/üzleti jellegű utazás szinte teljesen ellehetetlenült. Kizárólag indokolt esetben engedélyezett a lakhely elhagyása, és amennyiben a munka jellege ezt lehetővé teszi, kötelező otthonról végezni a munkát. Csak az alapellátást biztosító üzletek és gyógyszertárak tarthatnak nyitva.

Spanyolországba való beutazáshoz továbbra is egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszt-eredmény szükséges. A január 8-10. között leesett rendkívüli, helyenként 60 cm-es hómennyiség és az azt követő fagyok lebénították Spanyolország középső részét, különösen Madrid városát. Január 18-ra azonban a fővárosi és a távolsági tömegközlekedési eszközök nagy részének működése helyreállt.

Szlovéniába továbbra is lehetséges a beutazás egy 48 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatása vagy a 10 napos karanténkötelezettség vállalása esetén. Azonban az országban a járványhelyzetet január 17-től további 60 nappal meghosszabbították. Ennek értelmében számos, a mindennapi életet és országon belüli szabad mozgást korlátozó intézkedés van érvényben, mely ellehetetleníti a turisztikai jellegű utazások többségét.

Izland továbbra is korlátozza a beutazást, azonban a teszt- és karanténkötelezettség alól kivételt képeznek a nemzetközi repülőtér terminálját nem elhagyó átutazók, nemzetközi személy- és áruszállításban Izlandon regisztráltan résztvevők, azok, akik a beutazást megelőzően hitelt érdemlően bizonyítják, hogy már átestek a COVID-19 fertőzésen, valamint akik nemzetközi oltási könyvvel tudják igazolni, hogy megkapták a koronavírus elleni védőoltást.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

Ausztriában a rendezvénytartási tilalom meghosszabbításra került, előreláthatólag február végéig.

Bulgáriában kizárólag a benzinkutak, élelmiszerboltok, gyógyszertárak, optikák, kisállateledel boltok, bankok, biztosítók, telekommunikációs vállalatok üzlethelyiségei tarthatnak nyitva. Felfüggesztették a kulturális programok megrendezését, illetve részlegesen felfüggesztették a sportrendezvények megszervezését is. Ezen korlátozások alapján az üzleti jellegű rendezvények tartása is ellehetetlenült.

Cipruson január 31-ig tilos beltéren és kültéren egyaránt a magán- és állami összejövetelek, nyilvános rendezvények tartása.Továbbá, gyülekezési tilalom vonatkozik a nyílt, nyilvános helyekre (pl. terek, piknikezőhelyek, kikötők stb.). Kivételt képez a parkokban és a strandokon végezhető fizikai sportok űzése maximum két fő részvételével.

Észtország február 1-jéig meghosszabbította az eddig érvényben lévő rendezvénytartási és gyülekezési korlátozásait. Minden nyilvános beltéri rendezvény, találkozó és csoportos tevékenység (beleértve a sportot is) február elsejéig tilos. Nyilvános szabadtéri tevékenységek (a találkozók, a szabadidős foglalkozások és a sporttevékenységek) tartása engedélyezett a résztvevők számának korlátozásával, maximum 10 fő lehet. Vallási istentiszteletek abban az esetben engedélyezettek, amennyiben a résztvevők száma nem haladja meg az helyszín maximális befogadóképességének 50%-át.

Görögországban jelenleg a szabad mozgást korlátozó intézkedések vannak érvényben.Összejövetelek és rendezvények szempontjából kizárólag a temetések és a keresztelők tartása engedélyezett.

Lengyelország is meghosszabbította gyülekezési korlátozásait január 31-ig. A nyilvános összejöveteleken legfeljebb 5 fő vehet részt. Esküvők, gyülekezések, fogadások és egyéb ünnepi rendezvények tartása tilos. Vásárokat, kiállításokat, kongresszusokat és konferenciákat csak online lehet rendezni.

Portugáliában január 15. és január 31. között tilos az 5 főnél nagyobb csoportok tartózkodása magán- vagy nyilvános helyiségekben, hacsak nem ugyanahhoz a háztartáshoz tartoznak. Továbbá, a vallási ünnepek tartása engedélyezett, de be kell tartaniuk a létszámcsökkentés, a távolságtartás szabályait, illetve kötelező a maszk használata.

Svédország is meghosszabbította gyülekezési korlátozásait, február 7-ig az éttermekben legfeljebb négy ember ülhet együtt egy asztalnál, a legtöbb nyilvános rendezvény elhalasztásra került, és olyan helyszínek, mint a mozik, színházak és koncerttermek egyszerre legfeljebb nyolc vendéget fogadhatnak. A gyülekezés maximum létszáma is nyolc fő.

A Svájci Szövetségi Tanács újabb szigorító intézkedéseket vezetett be, melyek Liechtensteinre is érvényesek, ezek az intézkedéseket február 28-ig vannak érvényben. Családi és baráti összejöveteleken a maximális gyülekezési létszáma 5 fő lehet, a nyilvános összejövetelek létszáma szintén nem lehet több 5 főnél. Rendezvények tartása általánosságban tilos, kivételt képeznek azonban a vallási szertartások, temetések, politikai demonstrációk és törvényhozó közgyűlések, nézők nélkül lebonyolított sportrendezvények.

Norvégiában a legtöbb privát összejövetelt és rendezvényt el kell halasztani vagy törölni kell. Privát összejövetelek esetén legfeljebb 10 vendég tartózkodhat beltéren és legfeljebb 20 résztvevő kültéren. A nyilvános helyiségekben történő rendezvényeken legfeljebb 10 ember tartózkodhat beltéren nem fix ülőhelyek esetében, fix ülőhelyek esetében viszont közönség száma 200 fő lehet. A beltéri temetési szertartáson maximum 50 fő vehet részt. Kültéren 200 fő tartózkodhat fix helyek nélkül, míg fix ülőhelyek esetén 600 fő, 200 fős csoportokra osztva.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.