Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (45. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. november 05. 18:09

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A BUD CB eltökélt célja, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Jelen összefoglaló az október 29-i változásokat ismertető közlemény óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti.

 

Utazási szabályozások változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely alapjaiban változtatta meg az eddigi nemzetközi ki- és beutazási szabályozásokat. Az egységes ajánlás megalkotásakor az EU a tagállamok számára három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös.

A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba. A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen beszámoló a november 5-én érvényben lévő adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (továbbiakban: ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült.

Az országok aktuális színbesorolása november 5-én

Fotó: reopen.europa.eu

A kézirat zárásáig rendelkezésre álló adatok, tehát a november 5. 16 órai állapot szerint az EU-tagállamok szín szerinti besorolása a következőképp változott október 29-hez képest.

A helyzet több tagállamban is rosszabbodott.

Az Egyesült Királyság minden régiója Észak-Írország kivételével vörös színűvé vált, Észak-Írország szürke besorolású, ennek két oka lehet vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt a régió.

Norvégia és Finnország teljes területe sárga kategóriájú lett.

Görögország négy régiója narancssárga besorolásúvá vált (Nyugat-Görögország, Jón-szigetek, Közép-Görögország, Kréta), az ország többi része vörös kategória.

Az összes többi Európai Uniós ország vörös besorolásúvá vált. Az Unión kívüli országok (Svájc, Liechtenstein, Szerbia stb.) nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Az országok saját be- és kiutazási szabályozásaiban is történt változás, azonban kisebb mértékben, mint az előző héten.

Csehországban a BUD CB táblázatában a korlátozás nélküli utazási kategória szerepel, Magyarország továbbra is az alacsony kockázatú országok közé tartozik. Az utazás engedélyezett, azonban a bevezetett szükségállapot szerint az országon belüli szabad mozgás korlátozott. A munkába járás és a hivatalos utakon a részvétel engedélyezett, ennek ellenére a szállodák bezártak és a szabadidős turizmus sem engedélyezett többek között.

Németország kockázati területnek minősítette Magyarország egészét, az előző heti 4 nem kockázatos megyénkhez képest, ennek következtében 14 napos kötelező karantén vár minden beutazóra.

Ugyanakkor Svájc és Liechtenstein tekintetében hazánk lekerült a kockázati területek listájáról, ezáltal az utazás korlátozások nélkül engedélyezett.

Az Egyesült Királyság területére továbbra is be lehet utazni Magyarországról a 14 napos karantén vállalása esetén, viszont Csehországhoz hasonlóan szükségállapotot rendeltek el. Ennek értelmében december 2-áig kizárólag az elengedhetetlen munkavégzés, sürgősségi ellátás és az alapvető élelmiszer bevásárlása céljából lehet az utcán tartózkodni.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

A rendezvénytartási szabályozások változásai sokkal drasztikusabb képet mutatnak az utazási szabályozásoknál.

Ausztriában november 3-ával hatályba lépett a második szükségállapot, eszerint a rendezvények tartása tilos, azonban a munkával kapcsolatos megbeszélések tartása 50 főig engedélyezett. A hivatalos tájékoztatás szerint ez a korlátozás november 30-ig tart.

Belgiumban az engedélyezett sportversenyek kivételével minden esemény megrendezése felfüggesztésre került. A konferenciatermek jelenleg még nyitva vannak, de a közönség részvételével zajló kulturális rendezvények jelenleg szünetelnek, a konferenciatermek nem használhatók például közönség részvételével folytatott vitákhoz vagy összejövetelekhez. Azonban fontos kitétele a jelenlegi szabályozásnak, hogy a konferenciatermeket a vállalatok, a közszolgáltatások stb. használhatják tárgyalóként olyan szakmai találkozók megszervezésére, amelyek távolról nem bonyolíthatók le. A szájat és orrot eltakaró maszk viselése továbbra is kötelező a konferenciatermekben.

Cipruson november 5-e és január 15-e között a konferenciák, összejövetelek és/vagy rendezvények a beltéri konferenciatermekben megengedettek, a maximális létszám abban az esetben lehet 250 fő, a résztvevők aránya 3 négyzetméterenként 1 fő a hely méretétől függetlenül. A rendezvények alatt ételeket és italok árusítása és a szünetek tartása is tilos.

Csehországban október 28-tól kizárólag a kültéren engedélyezett a gyülekezés. Ettől függetlenül a bevezetett szükségállapot szerint a szabad mozgás korlátozva van és a szállodák is bezártak. Ennek értelmében a rendezvények tartása szinte lehetetlen.

Hollandia is szigorított, november 4–18. között minden a kültéri és beltéri rendezvény tartása tilos.

Portugália is korlátozásokat vezetett be, az ország nagyjából 70%-ára vonatkozóan. Ennek értelmében a lakosoknak otthon kell maradniuk, egyedül vásárlás, munkába járás, tanulás vagy testmozgás céljából engedélyezett az utazás. A vállalatoknak pedig lehetőség szerint át kell állniuk a távmunkára. A piacok és vásárok tartása is tiltott, ezáltal a rendezvények tartása szinte lehetetlen.

Svédországban november 1-jén feloldották a több mint 50 fős nyilvános összejövetelek országos jogi tilalmát. A társadalmi távolságtartást lehetővé tevő események legfeljebb 300 főig engedélyezettek.

Ezzel szemben Szlovéniábanaz esküvők, évfordulók, vallási szertartások és egyéb rendezvények vagy összejövetelek az ország egész területén nem engedélyezettek. A rendelet korlátozza az emberek gyülekezését is, ez alól kivételt képeznek ugyanazon háztartás tagjai.

Az Egyesült Királyság esetében Angliára és Walesre vonatkozóan változtak a rendezvénytartási szabályok. Az egyes eseményeken 500 főben maximalizálták a résztvevők számát, beleértve az esemény személyzetét is, valamint legfeljebb 168 óráig (7 napig) tarthatnak.

Svájcban és Liechtensteinben az 50 fő feletti rendezvények megtartása már nem engedélyezett, ideértve minden sport-, kulturális és egyéb eseményt. Egyedül a parlamenti és a közgyűlések képeznek kivételt a korlátozás alól. Továbbra is megengedettek a politikai tüntetések és az aláírások gyűjtése népszavazásokhoz, kezdeményezésekhez a szükséges óvintézkedések betartásával.

Izlandon október 31. és november 17. között a rendezvények létszáma helyszínenként maximum 10 fő lehet mind a nyilvános, mind a magánszférát érintő eseményeken. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik az egy háztartásban élő személyekre. A nyilvános kategóriába tartoznak többek között a konferenciák, a szimpóziumok és a szabadtéri találkozók.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.