Változások a nemzetközi utazási és rendezvénytartási szabályokban (51. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. december 17. 17:49

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk a jelenleg érvényben lévő szabályozásokról.

Habár a kormányzati intézkedéseknek megfelelően a hazai rendezvényszervezés szünetel, a BUD CB továbbra is fontosnak tartja, hogy összefoglalja a nemzetközi színtéren zajló ki- és beutazási, valamint rendezvénytartási szabályozásokat. Jelen összefoglaló a legújabb változásokat ismerteti.

 

Utazási szabályok változásai

Az Európai Unió általános ügyekért felelős tanácsa által 2020. október 13-án elfogadott ajánlást a tagállamok a 43. héttől kezdve alkalmazzák, amely három színkategóriát határozott meg: zöld, narancs és vörös. A színkategóriák nemcsak országokra, hanem térségekre/régiókra/tartományokra is vonatkoznak és a 14 napos összegzett koronavírus-eset bejelentési arányától függően kerülnek a desztinációk a különböző színkategóriákba.

A zöld régiókból érkező utazókra nem vonatkoznak korlátozások (karantén vagy tesztelés). A narancs és a vörös országok viszont saját maguk dönthetnek az utazási korlátozás módjáról (tesztelés, a karanténkötelezettség napjainak száma stb.).

Jelen összegzés a december 17-én frissült, 16 órai adatok alapján, az European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) oldalán található térkép felhasználásával készült. E szerint a tagállamok színbesorolása a következőképp alakult az eddigiekhez képest. (A szürke megjelölésnek két oka lehet a térképen: vagy nem került elvégzésre elegendő teszt, vagy nem szolgáltatott be információt az ország.)

Az európai országok aktuális színbesorolása december 17-én

Fotó: ecdc.europa.eu

Szlovénia vörösből szürke kategóriájúvá vált.

Lengyelország Kárpátaljai Vajdasága sárga besorolást kapott, az ország többi része vörös kategória.

Franciaországban Bretagne és Korzika régiók továbbra is sárga kategóriájúak, az ország többi része vörös besorolású.

Görögország három régiója (Jón-szigetek, Dél-Égei szigetek, Kréta) sárga besorolású, az ország többi része változatlanul vörös kategória.

Dánia teljes területe vörös kategóriássá vált, miután az ország utolsó sárga megyéje (Nordjylland) is vörös besorolást kapott.

Finnország egyetlen zöld régiója (Åland) sárga besorolást kapott, Uusimaa régiója továbbra is vörös kategóriájú, az ország többi része sárga.

Norvégia három régiója (Rogaland, Nordland, Troms og Finnmark) továbbra is zöld, Viken pedig vörös kategóriájú maradt, az ország többi része sárga besorolású.

Az Egyesült Királyságot tekintve, Skócia és Észak-Írország vörös, míg Anglia és Wales szürke besorolású.

Izland és Írország változatlanul sárga kategória.

Az összes többi Európai Uniós ország vörös kategóriába tartozik, az Unión kívüli országok (az Egyesült Királyság, Izland és Norvégia kivételével) nem szolgáltattak be adatot.

 

Ki- és beutazási szabályozások változásai

Ausztria beutazási rendeletének december 19-én hatályba lépő módosítása szerint mindazok a személyek, akik nem Ausztráliából, Finnországból, Írországból, Izlandról, Japánból, Új-Zélandról, Norvégiából, Dél-Koreából, Uruguayból vagy a Vatikánból utaznak be kötelező a 10 napos karantén,amely alól legkorábban 5 nap után lehet mentesülni negatív teszt birtokában.

Cseh Köztársaság Belügyminisztériuma tovább szigorítja a szabad mozgás korlátozását 2020. december 18-val kezdődően, ezért a jelzett időponttól kizárólag alapos indokkal, sürgős esetben lehetséges a belépés az ország területére. Alapos indok lehet a munkavégzés, a temetés, az egészségügyi kezelés céljából történő belépés,minden az üdülési, a turisztikai, a karácsonyi, a szilveszteri ünnepek megünneplésére vagy barátok meglátogatása céljából történő utazás tilos.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai:

Hollandiában 2020. december 15. és 2021. január 19. között teljes rendezvénytartási tilalom van.  A legtöbb esemény szervezése és megtartása további bejelentésig tilos. Kivételek ez alól a demonstrációk, a találkozók és az összejövetelek a nyilvános megnyilvánulásokról szóló törvényben meghatározottak szerint (hollandul: Wet openbare manifestaties), továbbá kivételt képeznek az élelmiszert árusító piacok is. A hotelek nyitva maradhatnak, de étkezési szolgáltatás nyújtása tilos.

Írország a védekezés harmadik szintjénél tart jelenleg, ami december 18-án lép életbe, aminek értelmében szervezett, beltéri összejövetelek tartása tilos. Legfeljebb 15 fős kültéri összejövetelek rendezhetőek. A szállodák, a vendégházak és a panziók nyitva lehetnek, azonban a szolgáltatásokat csak a szállóvendégek számára biztosíthatják. A szálloda éttermei nyitva állnak a nem szállóvendégek számára is. Istentiszteleteken legfeljebb 50 fő, míg temetéseken legfeljebb 25 fő vehet részt.

Lettországban a nyilvános rendezvények tartása tilos. Éttermekben és egyéb hasonló létesítményekben az ételek és italok csak elvitelre kérhetőek. A múzeumok és a könyvtárak nyitva tarthatnak bizonyos feltételek betartása mellett, azonban egyéb kulturális helyszínek, mint például színházak, mozik és kiállítás helyszínek zárva tartanak. Sportesemények és versenyek tartása tilos. Vásárokra és kiállításokra nem kerülhet sor.

Máltán a nyilvános összejövetelek maximális számát 6 főre korlátozták, és minden bár és klub zárva tart. A szigorú higiéniai és társadalmi távolságtartási intézkedések betartása mellett a legtöbb vállalkozás és létesítmény működhet. A maszk használata országszerte minden kültéri és beltéri közterületen kötelező.

AZ Egyesült Királyság egész területén legfeljebb három háztartás alkothat „karácsonyi buborékot”, és találkozhat kültéren vagy beltéren december 23. és 27. között. A további szabályozások régiónként változhatnak Anglia, Skócia, Wales, Észak-Írország között.

Svájcra és Liechtensteinre vonatkozóan a Svájci Szövetségi Tanács további intézkedéseket határozott meg, amelyek 2020. december 12. és 2021. január 22. között vannak érvényben. Rendezvények tartása tilos, kivételt képeznek azonban a vallási szertartások, temetések, politikai demonstrációk és törvényhozó közgyűlések. A gyülekezések maximum létszáma 15 fő, míg a magánjellegű találkozók maximum létszáma 10 fő lehet.

Izlandon a nyilvános és a magánrendezvényeken egyaránt 10 fő tartózkodhat egyszerre a helyszínen. Ez a korlátozás azonban nem vonatkozik ugyanazon háztartásban élőkre. Temetésen maximum 30 fő, azonban a temetési fogadásokon legfeljebb 10 fő vehet részt. Az előadóművészeti rendezvényeken, a mozikban és egyéb kulturális eseményeken legfeljebb 30 fő tartózkodhat a színpadon a próbák és műsorok alatt. Kötelező arcmaszk viselése mellett legfeljebb 50 fő ülhet a nézőtéren. A szünetek tartása és az alkoholárusítás tilos. Jelen intézkedések 2021. január 12-ig lesznek érvényben.