Változások az eletronikus számlázással kapcsolatban

Forrás: turizmus.com

 2019. május 03. 11:47

Csak június 4-étől módosulnak a számlázóprogramok kötelező, valós idejű, elektronikus adatszolgáltatásának technikai követelményei.

A NAV által eredetileg már májusban bevezetni kívánt változtatás azon vállalkozásokat érinti, amelyek legalább százezer forintnyi áfát tartalmazó – vagyis általános esetben nettó 371 ezer forintos értékű – számlát állítanak ki, és annak minden adatát azonnal, online módon kell továbbítaniuk a hatóság felé – tájékoztatta lapunkat Antalóczy Györgyné adótanácsadó.

Az egyik legfontosabb változás, hogy a számlán szereplő termékhez kapcsolódó mennyiségi egységet ezután máshogyan kell kiválasztani. Az új követelmények többsége inkább a program és az adóhatóság szerverei közötti kommunikáció technikai vonatkozásait érintik: egyes adatok ezentúl értelmezhetőbben és feldolgozhatóbb állapotban kerülnek a rendszerbe.

A 2.0-ás verziójú adatszolgáltatás tervezett technikai előírásait lehet véleményezni

Fotó: pixabay.com

Az 1.1-es specifikációhoz és XSD sémához kapcsolódó új követelmények leírása már február óta elérhető a NAV honlapján, és az új határidőtől kötelező alkalmazni őket.

További komoly változások 2020 januárjától lépnek majd életbe. A 2.0-ás verziójú adatszolgáltatás tervezett technikai előírásait egyébként már elérhetővé tette a hatóság, melyet az adózók május végéig véleményezhetnek.