Változatos európai megoldások a turisztikai szektor megmentésére

Forrás: turizmus.com

 2020. április 09. 15:28

Az európai országok szinte mindegyike különböző támogatásokkal igyekszik segíteni a turizmus területén működő vállalkozások és a szakmában dolgozók helyzetén a koronavírus-járvány idején.

Kedvezményes hitelprogramok, az adófizetés részleges vagy teljes körű felfüggesztése, közvetlen állami kompenzáció is szerepel a bevezetett intézkedések között – derül ki az európai utazási irodai szövetségeket tömörítő ECTAA összesítéséből.

Mindenhol megpróbálnak segíteni a turizmusban működő vállalkozásoknak, de a megoldások országonként eltérnek

Fotó: 123rf

Ausztriában például 100 millió eurós áthidaló hitelkeretet nyitottak a turisztikai és szabadidős iparban működő kis- és közepes vállalkozások számára. Ebből az összegből biztosíthatják működésüket a cégek a nehéz időben. A hiteleket csupán 1,8% kamat terheli. A hiteleket az Osztrák Hotel és Turizmus Bank folyósítja. Az osztrák lépésekről itt írtunk bővebben.

Máltán a turizmusban, szállodaiparban, rekreációban és a közlekedési szektorban működő vállalkozások számára két hónapig tartó adómoratóriumot hirdettek – nem kell megfizetni az adótartozásokat, a személyi jövedelemadót, az áfát és a társadalombiztosítási járulékot.

Ezen felül a kormány 800 eurós fizetést biztosít a teljes munkaidőben foglalkoztatottak és az egyéni vállalkozók számára, míg a részmunkaidős alkalmazottak után 500 eurót ad havonta. A társadalmi partnerekkel kötött egyezség szerint a munkáltatók a kormányzat által biztosított összeget minimum 400 euróval egészítik ki havonta és dolgozónként a magasabb fizetésű dolgozók esetében, így ezek a munkavállalók minimum 1200 eurós bért kapnak összesen. Ennél magasabb összeget is adhatnak a munkáltatók. Az a munkáltató, amely nehézségek miatt a kiegészítésre nem képes, ehhez engedélyt kell kérjen a munkaügyi minisztériumtól.

Azoknál a cégeknél, ahol a karantén miatt felfüggesztik a munkavégzést, a dolgozók után 350 eurós karanténdíjat fizet a kormány.

Svájcban a kormány elrendelte, hogy azok az utazási irodák, amelyeknek éves árbevétele nem érte el az 5 millió svájci frankot, az éves árbevételük 10%-át elérő kedvezményes hitelt kell, hogy kapjanak számlavezető bankjuktól – extrém alacsony kamatszint és állami kezességvállalás mellett.

Hogy melyik állam hogyan próbál segíteni a turisztikai vállalkozásoknak, arról az ECTAA országonkénti összesítését itt találja.