Így változtak a nemzetközi utazási és rendezvényszabályok (41. hét)

Forrás: turizmus.com

 2020. október 09. 16:02

A Budapest Convention Bureau folyamatosan monitorozza a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott, sokszor napról napra változó nemzetközi ki- és beutazási, illetve rendezvénytartási szabályozásokat. Íme összefoglalójuk az elmúlt hét változásairól.

A Budapest Convention Bureau eltökélt célja, hogy a gyorsan változó szabályozásokat rendszeres időközönként összesítse és arról folyamatosan tájékoztassa a szakmai szereplőket. Jelen összefoglaló a 2020. október 1-jei változásokat ismertető közlemény óta az elmúlt egy hétben történt változásokat rögzíti.

A BUD CB folyamatosan követi a szabályozás változását

Fotó: BUD CB

Utazási szabályozások változásai

Németország további hét hazai megye esetében szigorított az utazási feltételeken, Nógrád, Baranya, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is felkerült a kockázati területek listájára. Románia is korlátozásokat vezetett be hazánkkal szemben, felkerültünk a kockázati területek listájára. Magyar állampolgárok Romániába történő beutazása és a román állampolgárok Magyarországról történő hazautazása esetén 14 nap karantén vár az utazókra. A 14 nap karatén kötelezettség 10 napra csökkenthető, ha a 8. napon elvégzett Covid-teszt eredménye negatív. 72 óránál kevesebb tartózkodás esetén elég egy 48 óránál nem régebbi negatív teszteredmény. Az Egyesült Államok esetében államonként eltérő korlátozások vannak érvényben, azonban az ország egészére vonatkozik, hogy csak a meghatározott, külön engedéllyel rendelkező személyek léphetnek be. Október 1-jétől New York állam 14 napos kötelező karantént ír elő minden olyan nemzetközi látogató számára, akik a jelenlegi általános korlátozás ellenére beléphetnek az ország területére a schengeni övezetből. Mivel az Egyesült Arab Emírségek beutazási szabályozásai rendkívül gyorsan változnak és ráadásul emírségenként különbözhetnek egymástól, ezért az illetékes nemzeti hatóság közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy utazás előtt az adott légitársasággal érdemes felvenni a kapcsolatot.

Összességében megállapítható, hogy az előző héthez képest több ország is szigorított a Magyarországról történő be- és kiutazási szabályain.

 

Rendezvénytartási korlátozások változásai

A BUD CB a nemzetközi rendezvénytartási szabályozások változásait is megvizsgálta és a legtöbb esetben az utazási intézkedésekhez hasonló képet kapott. Drasztikus korlátozásra került sor Csehország rendezvénytartási szabályozásában, október 5-től újra szükségállapotot hirdettek. Zárt helyiségekben legfeljebb 10 személy vehet részt egy rendezvényen, míg a nyitott tereken legfeljebb 20 fő. Franciaországban a korábbi 11 nagyvároson kívül további térségekben vezették be a maximum 1000 fős létszámkorlátot a rendezvényeken, köztük Marseille városában és Guadeloupe tengerentúli megyében, illetve még további 3 francia megyében. A listán nem szereplő térségekben nincs létszámkorlátozás a rendezvényeken. Németország is bevezette az 1000 fő maximális létszám szigorítást. Az év végéig előreláthatólag a benti rendezvények maximális résztvevőszáma 1000 fő, a kültéri rendezvényeken pedig 5000 fő lehet. Ideiglenes rendezvénytartási szigorítást vezetett be Izland is, október 5. és 19. között 20 főben állapították meg a maximális létszámot a beltéri és a kültéri MICE eseményeken egyaránt. Ezzel szemben Svájc és Liechtenstein könnyítést jelentett be. Az előzetes terveknek megfelelően október 1-jétől szigorú előírások mellett 1000 főnél nagyobb rendezvények is szervezhetők a két ország területén.

A helyzet alakulásától függően a fenti, jelenleg érvényben lévő intézkedésekből hosszú távú következtetés nem vonható le, hiszen ezek napról-napra változhatnak.

A BUD CB legfrissebb összefoglaló táblázata az országonként érvényben lévő szabályozásokról megtekinthető itt.