Változó vásári hozzájárulás, új külképviseleti struktúra

Forrás: turizmus.com

 2018. január 18. 11:45

Turisztikai vásárok, külképviseletek, konferenciaközpont – egyebek mellett ezekről is szó volt a legutóbbi MUISZ-vacsorán a VigVarjú étteremben.

A január 15-i vacsorának Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója volt a vendége, aki válaszolt a hallgatóság által feltett kérdésekre.
A vezérigazgató elsőként a legfrissebb statisztikai adatokról beszélt, amelyek szerint rekordévet zárt 2016-ban a magyar turizmus és várhatóan 2017-ben is minden rekord megdől. Elmondása szerint a kimagasló eredményekhez hozzájárultak az MTÜ sikeres nyári és őszi belföldi forgalomélénkítő kampányai, és beszélt arról is, hogy hamarosan a téli kampány is elindul.

A külképviseletek jövője

Kérdésre válaszolva Guller Zoltán kitért a 2016-ban bezárt külképviseletek jövőjére is. Mint elmondta, ezentúl elsősorban 12 küldőpiacra fókuszálnak. Minden piacnak lesz külön felelőse, de ez a személy nem minden esetben él majd az adott országban; lesznek ugyanis olyan piacfelelősök, akik Budapestről rendszeres külföldi utazások mellett látják el feladatukat. Elmondása szerint ezt a megoldást természetesen csak azokon a piacokon használják majd, ahol megoldható. Az Egyesült Államokban továbbra is lesz helyben külképviselő, akinek már a személyéről is született döntés. Ausztria és Németország esetében ugyanakkor Budapest lesz a bázis.

Guller Zoltán vezérigazgató válaszol a kérdésekre

Fotó: MUISZ

Vásári megjelenések

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy a különböző turisztikai vásárokon a jövőben is részt vesz az ügynökség, a turisztikai szolgáltatók pedig ezentúl is kedvezményesen csatlakozhatnak ezekhez. Az eddigiekhez képest változás, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség ezentúl a költségek felét állja.

MICE-kínálat

Szóba került a nagy befogadóképességű budapesti konferenciaközpont kérdése is. Ezzel kapcsolatban Guller Zoltán úgy tájékoztatott: „2030-ra mindenünk meglesz a MICE területén, ami Bécsnek is megvan” – hangsúlyozta.

Azt is hozzátette, hogy a Hungexpo területén jelenleg folyó fejlesztések jelentősen növelik majd a budapesti MICE-kapacitásokat.

Kérdésre válaszolva a vezérigazgató arról is beszélt, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség tavasszal a kormány elé terjeszti a Budapest és környéke kiemelt turisztikai régióról szóló javaslatot, amely a tervek szerint magába foglalja majd Esztergomot, Etyeket és Gödöllőt is.