Vasárnap indul a Balaton Konzílium

Forrás: turizmus.com

 2017. április 25. 15:15

A Csopaki Kódex, a Balatoni Kör, a Rizling Generáció és az Északipart Magazin egész éven át tartó beszélgetés- és vitasorozatot indít a Balaton veszélyeztetett értékeinek védelmében - írta a Vinoport.hu.

A résztvevők az érintettek - borászok, vendéglátók, szakmai szervezetek és önkormányzatok képviselői, jogalkotók. A szervezők szerint itt az idő cselekedni, mert stratégia és ennek megfelelő szabályozás híján az egyre erősödő érdeklődés súlyos károkat okozhat a tónál.

Már 2015-ben is több mint 5 millió vendégéjszakát töltöttek a Balatonnál a vendégek, ebben az évben 8-10%-os növekedés várható.

A tóért és környékéért felelősséget érző helyiek és az itt működő vállalkozások vezetői azt szeretnék, hogy mindenkinek úgy jusson a legjobb ebből a vidékből, hogy ez nem okoz jóvátehetetlen károkat – ehhez pedig stratégia és ennek megfelelő szabályozás kell.

Ezért 2017. tavaszától a legszebb balatoni helyszíneken megvitatják a legfontosabb témákat – azokkal, akik a leginkább érintettek: borászokkal, vendéglátókkal, polgármesterekkel, szakértőkkel, és a vidék rajongóival.

Csak pár példa: a táj és az épített örökség védelme, a tó jobb kihasználása, a közlekedés és kerékpáros turizmus fejlesztése, a szőlők védelme, a fenntartható fejlődés biztosítása gazdasági és ökológiai értelemben is, a megfelelő munkaerő biztosítása.

Első alkalommal a május elsejei hosszú hétvége vasárnapján lesz Balaton Konzílium, Csopakon, a Jásdi Pincénél, „Szőlők vs. villák (eltűnhet a balatoni szőlő)" címmel, Jásdi, Laposa és Szt. Donát borokkal.