Védettségivel utazhatunk Kirgizisztánba, Wizz Air-járat indul Biskekbe

Forrás: MTI / turizmus.com

 2021. november 06. 09:08

A napokban a kirgiz fővárosban, Biskekben tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki bejelentette, megállapodás született a két ország között a védettségi igazolványok kölcsönös elismeréséről, továbbá végső fázisában tart a Wizz Air járatindítása Biskek és Budapest között.

A miniszter kirgiz kollégájával, Ruszlan Kazakbajevvel tartott közös sajtótájékoztatóján többek között arról számolt be, hogy a jó kétoldalú politikai együttműködés már kézzelfogható gazdasági hasznokat hoz Magyarország számára; a kirgiz–magyar kereskedelmi forgalom idén eddig 56 százalékkal nőtt.Végső előkészítés fázisába értek ahhoz, hogy jövő tavasztól a Wizz Air közvetlen légi járatot indítson Budapest és Biskek között, továbbá megállapodás született az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről is.

Az erről szóló rendelet pénteken meg is jelent a Magyar Közlönyben.

Szijjártó Péter fontosnak nevezte az oktatási kapcsolatokat, és közölte, hogy a 150 magyarországi ösztöndíjas helyre idén 483 kirgiz hallgató jelentkezett. Kitért arra is, hogy október elejétől megindult a magyar nyelv oktatása Kirgizisztán egyik legnagyobb állami egyetemén.

Kirgiz népviseletbe öltözött pár jurtában

Fotó: 123rf.com

22 országba utazhatunk a magyar védettségi igazolvánnyal

Kirgizisztánnal együtt immár 22 országba utazhatnak a magyar állampolgárok az itthoni védettségi igazolvány felmutatásával. Amint azt korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, hazánk tavasz óta már húsz országgal kötött kétoldalú megállapodást a védettségi igazolványok kölcsönös elfogadásáról (Albánia, Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia/Grúzia, Horvátország, Kazahsztán, Marokkó, Moldova, Mongólia, Montenegró, San Marino, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna, Üzbegisztán, Zöld-foki Köztársaság). A magyar állampolgárok a fenti országokba – védettségi igazolvány birtokában – szabadon utazhatnak, és viszont. Ez a lista október közepén Indiával bővült, most pedig Kirgizisztánnal egészült ki.

Emellett korlátozás nélkül beutazhatnak az Európai Unió tagországaiba az uniós digitális Covid-igazolvánnyal azok, akiket az uniós gyógyszerügynökség által elfogadott vakcinákkal oltottak, illetve bizonyos országok a WHO által elismert kínai vakcinákat is elfogadják.