A védőoltást igazoló alkalmazással ellenőrizhetik a szolgáltatók a vendéget

Forrás: turizmus.com

 2021. május 16. 13:30

Péntektől már ingyen le lehet tölteni azt a jelenleg tesztüzemmódban működő mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására – jelent meg a hír a koronavirus.gov.hu-n.

A Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció nagyban megkönnyíti mind az oltottak, mind a sok embert fogadó szolgáltatók (pl. mozik, színházak, éttermek, illetve koncertek, fesztiválok, sport- és egyéb rendezvények szervezői) dolgát – írták az oldalon.

Azokon a helyeken, ahol a látogatás védettségi igazolványhoz kötött, a szolgáltató mostantól  – a védettségi igazolvány felmutatása helyett – akár QR-kód leolvasóval is ellenőrizheti, hogy a látogató oltott-e vagy sem. Az alkalmazás Androidos és iOS-es mobiltelefonokra is letölthető, és a szolgáltatóknak és az oltottaknak is ingyenes.

Az alkalmazás tehát azoknak is nagyban megkönnyíti az életét, akik már megkapták az oltást, de valamilyen oknál fogva a védettségi igazolványt még nem. Az alkalmazást használó szolgáltatók pedig nemcsak a beléptetést tudják így egyszerűsíteni, hanem jelentősen tudják vendégkörüket is növelni. Az alkalmazás az első védőoltás rögzítése után gyakorlatilag azonnal képes igazolni az oltás tényét, mert közvetlenül össze van kötve az oltóorvosok által használt informatikai rendszerrel (EESZT). Így egyértelműen jelzi az oltás hiányát is. A mobilalkalmazás tehát az oltás tényét igazolja, a vírusfertőzésen való átesettséget nem, azt továbbra is csak a védettségi igazolvány mutatja.

 

Az alkalmazás használatának lépései:

1) Töltse le az EESZT mobilalkalmazást a telefonjára.

2) Regisztráljon a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ehhez elektronikus azonosítás  szükséges (Ügyfélkapu, e-személyi Igazolvány, telefonos azonosítás).

3) A regisztráció során meg kell adni egy 6-jegyű PIN-kódot, a mobileszközön az alkalmazás használatához is csak ezt a PIN-kódot kell használni.

4) A regisztráció után az alkalmazás használatra kész.

5) Az alkalmazás használatához jelentkezzen be a regisztráció során megadott PIN-kóddal.

6) Válassza ki a  COVID-oltásigazolás menüpontot; amennyiben van megfelelő oltás, megjelennek annak információi. A felhasználó azonosítását követően igazolja az oltott nevét, TAJ-számát, az oltás idejét, vagy annak hiányát.

7) Ha olyan helyre megy, ahol védettségi igazolvány szükséges, a szolgáltató az EESZT Covid Control applikáció segítségével ellenőrizheti az ön oltásának meglétét.

A szolgáltatók beléptetéskor tehát az EESZT Covid Control applikációval tudják ellenőrizni, hogy az érkező vendég, látogató oltott-e vagy sem. Ehhez a szolgáltatóknak ezt az EESZT Covid Control applikációt kell letölteniük.