Versenyhivatali bírságot kapott a HelloPay

Forrás: turizmus.com

 2019. november 21. 12:24

A GVH 200 millió forintra bírságolta a főleg fesztiválokon, vásárokon és vendéglátóhelyeken elérhető, készpénzmentes fizetési szolgáltatót, a HelloPay Zrt.-t, mivel jogsértőnek találta, hogy a társaság a termináljain alapbeállításként alkalmazta a 10 százalékos borravalót.

A GVH közleménye megengedhetetlen pszichés nyomásnak nevezi, hogy a 10 százalék mindig hozzáadódik a fizetendő összeghez, ha a vásárló azt nem módosítja – írja az MTI. Az indoklás szerint

az elvárásként megjelenő borravaló a fogyasztói döntés korlátozása, hiszen annak fizetéséről ilyenkor a gép dönt. A zaj, a tömeg, az időnyomás és a kommunikációs nehézségek miatt mindez a fesztiválokon és a vendéglátóhelyeken kiváltképp igaz.

A bírság mértékét növelte, hogy a szolgáltatás újszerű, a gyakorlat pedig széles fogyasztói kört érinthetett éveken keresztül.

Megengedhetetlen pszichés nyomás, ha a borravaló automatikusan hozzáadódik a számlához

Fotó: unsplash.com

Enyhítő körülményként értékelték ugyanakkor, hogy a HelloPay Zrt. intézkedett a kifogásolt gyakorlat módosításáról, és tájékoztatásokat tett közzé a termináljai működéséről. Utóbbiak hatékonysága ugyanakkor nem ismeretes – áll a GVH közleményében.

Kapcsolódó cikkek

Hamarosan nyit a FeHoVa

2019. február 01.