Versenyképességet támogató témák az MTÜ ágazati egyeztető fórumán

Forrás: turizmus.com

 2023. március 23. 15:02

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) tavaly decemberben indította el a fórumsorozatot, melynek célja, hogy lehetőséget nyújtson az aktív szakmai párbeszédre. A márciusi találkozón közel 20 meghatározó turisztikai szervezet képviselője vett részt.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ bővítése, a kormányzati rezsitámogatási lehetőségek, valamint a hazai és nemzetközi előrejelzések is szóba kerültek az ágazati egyeztető fórumon.

A második alkalommal megrendezett fórumon Horváth Péter, az MTÜ vezérigazgatója az idei év kilátásairól szólva elmondta: a lendületes évkezdést követően a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján az előttünk álló húsvéti hosszú hétvége is erősebbnek ígérkezik a tavalyinál, a vendégforgalom további bővülését ráadásul idén jelentős, nagy látogatószámú rendezvények és sportesemények is támogatják. A vezérigazgató hangsúlyozta: „Annak érdekében, hogy 2023-ban megközelíthessük vagy akár felül is múlhassuk a 2019-es rekordév eredményét, a szakmai szervezetekkel együttműködve kiemelt feladatunk a turizmus versenyképességének erősítése. Az ágazat teljes digitalizációja, a rezsitámogatás, vagy a nemzetközi értékesítésösztönzés erősítése a távoli piacokon, és a kínai nyitásban rejlő potenciál kiaknázása is ezek teljesülését szolgálja.”

mtu_forum

Az NTAK bővítése, a kormányzati rezsitámogatási lehetőségek, valamint a hazai és nemzetközi előrejelzések is szóba kerültek a fórumon

Fotó: MTÜ

Az idei év legfontosabb szakmai feladata, hogy a vendéglátóhelyek és attrakciók csatlakozzanak az NTAK-ba, amelynek végső határideje július 1. A gördülékeny átállás érdekében az érintett vállalkozások számára az MTÜ márciustól elindította az önkéntes adatszolgáltatói tesztidőszakot. Ennek kapcsán Bődi Ivett, a turizmus stratégiai megvalósításért felelős vezérigazgató-helyettese kiemelte, „a hazai turisztikai ágazat most megvalósuló teljes digitalizációja az ágazatirányítás és a vállalkozások hatékonyságának növelését egyaránt szolgálja, az adatvezéreltség nemzetközi szinten is komoly előnyhöz juttatja a hazai turisztikai szereplőket a turistákért folyó versenyben”.

A vezérigazgató-helyettes az energetikai pályázat lehetőségeit ismertetve pedig arra emlékeztetett, hogy az idei évre 70 milliárd forintos keretösszeggel meghirdetett KKV Energiaköltség és Beruházás Támogatási Programot az MTÜ javaslatára a kormány immár a szállás- és vendéglátóhelyek kis- és közepes vállalkozásaira is kiterjesztette.Ez jelentős segítség a turisztikai kkv-k stabilitásához, fenntartható működéséhez. A vállalkozások április végéig regisztrálhatnak a programra.

mtu_forum

A második alkalommal megrendezett fórumon közel 20 meghatározó turisztikai szervezet képviselője vett részt.

Fotó: MTÜ

Szégner Zsuzsa, az MTÜ nemzetközi kapcsolatok igazgatója egyebek mellett az MTÜ külpiaci értékesítési tevékenységéről és az ezzel kapcsolatos idei tervekről tájékoztatta az egyeztető fórum résztvevőit. „Annak érdekében, hogy a belföldi turizmus mellett idén ütemesen épülhessen vissza a nemzetközi beutazó forgalom, országspecialistáink fokozzák az értékesítési tevékenységet többek között a távoli, főként ázsiai piacokon. Teszik ezt azért, hogy kihasználják a Magyarország iránti megugrott keresletet az utazási korlátozások feloldását követően” ‒ mondta el az igazgató. A csoportos beutazások ösztönzésére például április közepén négyállomásos kínai road show-t szervez az MTÜ.Az MTÜ 2023. március 22-i ágazati egyeztető fórumán részt vett szervezetek: Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége, Magyar Apartmankiadók Egyesülete, Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, Magyar Fürdőszövetség, Magyarországi Ifjúsági Szállások Szövetsége, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség, Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége, Magyar Turisztikai Program Alapítvány, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, Magyar Utazási Irodák Szövetsége, Magyar Vendéglátók Ipartestülete, Stílusos Vidéki Éttermiség, Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ).