Világörökségi helyszínek és turisztikai versenyképesség

Szerző: Miskolczi Márk

Forrás: turizmus.com

 2020. május 27. 10:10

A Turizmus Bulletin 2020/1 számában megjelent „A világörökségi helyszínek kapcsolata a turisztikai versenyképességgel” című tanulmányban Bacsi Zsuzsanna és Tóth Éva a világörökségként elismert turisztikai vonzerők és a turisztikai versenyképesség közti kapcsolatot elemezték.

A világörökségi listák összeállítása az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált. A természeti és kulturális vonzerők világörökségi listára kerülése jelentős bevételteremtő képességgel bírhat.

A kiválasztás kritériuma, hogy olyan kiemelkedő jelentőségű és egyetemes értéket képviselő természeti és kulturális örökségi helyszínek kerülhetnek fel a listára, amelyek egyedi értéket jelentenek nemcsak az adott országnak, hanem az egész emberiségnek – hangsúlyozzák a szerzők.

A világörökségi helyszínek száma az elmúlt évtizedekben folyamatosan növekedett. Az 1978-2019 közötti időszakban a kulturális világörökségi helyszínek száma 8-ról 870-re, a természeti világörökségi helyszínek száma 4-ről 214-re emelkedett. A kutatás 129 ország adatait alapul véve vizsgálta a világörökségi helyszínek száma és a turizmus versenyképessége közti összefüggéseket.

A világörökségi listák összeállítása az elmúlt évtizedekben egyre népszerűbbé vált

Fotó: 123rf.com

A kutatás eredményei alapján a turisztikai versenyképesség és a természeti és kulturális világörökségi helyszínek között pozitív kapcsolat látható, mely a korábbi empirikus kutatások eredményeit is alátámasztja. A szerzők hangsúlyozzák, hogy a listára kerülés nem csupán gazdasági jelentőséggel bír, a világörökségi vonzerők növelése a fenntarthatóság szempontjából is kiemelkedő fontosságú lehet, hiszen ezzel turisztikai értékeinket hosszú távon is megőrizhetjük.

A teljes tanulmány letölthető IDE kattintva.