Hiányszakmából indul ösztöndíjas felnőtt szakképzés

Forrás: turizmus.com

 2023. február 16. 13:32

A Magyar Turisztikai Program Alapítvány és az A38 Akadémia partnerségében RaKÉTa-ösztöndíjprogrammal támogatott, államilag elismert felnőtt szakképzés indul a hiányszakmának számító koncert- és televízióműsor-világosítók utánpótlására.

"Elenyészően kevés az igazán jó rendezvénytechnikus, jelenleg meg kell küzdeni az utánpótlásért. Célul tűztük ki, hogy ez mielőbb változzon" – fogalmaz Botond Szabolcs, a Magyar Turisztikai Program Alapítvány (MTPA) társelnöke, a Visual Europe Group vezérigazgatója. A megfelelő színvonalú képzés és gyakorlati hely kiválasztása kulcsszerepet játszik abban, hogy kiöregedő helyett, ismét "menő" szakma legyen. Úgy tapasztalja, a folyamatos innováció jelenti a legnagyobb kihívást. A régi szakemberek kevésbé nyitottak, megszokásból szeretnek dolgozni, a fiatalok keresik inkább az új megoldásokat, s követik a fejlődést, ami a képzőhelyek esetében is fontos szempont. "Az A38 Akadémia remek partner mindehhez" – tette hozzá.

Váczi Kristóf, az A38 Akadémia képzési vezetője szerint a generáció- és a technológiaváltás egyszerre teszi szükségessé a legkorszerűbb tudást nyújtó koncert- és televízióműsor-világosító szakképzést, amihez különleges lehetőséget kínál az MTPA RaKÉTa-ösztöndíjprogramja. "Ahogy a nevében is benne van, villámgyorsan pályára állítja azokat, akiknek a pályán a helyük" – jegyezte meg az együttműködés bejelentésekor.

Hiányszakmának számít a világosító

Fotó: 123rf.com

A rendezvényszektor támogatására létrejött Magyar Turisztikai Program Alapítvány kutatásainak egyik célja annak feltérképezése, hogy a hazai intézmények milyen rendezvényipari képzési portfólióval rendelkeznek, azaz hol és mit tanulhatnak, honnan érkezhetnek a jövőbeni új szakemberek, ezeket interaktív térképen jeleníti meg.  A képzési lehetőségek összegyűjtése mellett 2022 őszén az MTPA úgy döntött, hogy a szakma segítésére ösztöndíjprogramot hoz létre, aminek keretében ösztöndíjas helyeket ajánlott fel rendezvényszervezői, illetve háttéripari képzésekre a partner felnőttoktatási intézményekben. Zeneipari menedzser, rendezvényszervező és hangtechnikus továbbképzésekben tavaly szeptember óta sikeres az alapítvány együttműködése a Majdnem Híres Rocksulival, a MOE Rendezvényakadémiával, a Szent György Hang- és Filmművészeti Technikummal és a Werk Akadémiával.

A legújabb képzésre az A38 Akadémia weboldalán keresztül, március 7-ig lehet jelentkezni.