Világszínvonalú kiállítási és konferencia-központ épült a Hungexpón

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2021. szeptember 20. 16:10

Az elmúlt két évben több mint 70 ezer négyzetméteres fedett és 36 hektáros szabad terület újult meg a Hungexpo területén. A fejlesztés kulcselemeként megépült az ország legmodernebb, 2000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központja.

Az 55 milliárd forintos állami beruházásból két teljesen új – egy 7250 és egy 5700 négyzetméter alapterületű – pavilon, valamint egy új kortárs fogadócsarnok épült, illetve további három, összesen több mint 32 000 négyzetméter alapterületű pavilon újult meg.

Ezzel párhuzamosan két pavilon kisebb felújításon esett át. A létesítmény körül 3300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű-infrastruktúrája, és a beruházás színvonalas tereprendezéssel, parkosítással, a zöldterület növekedésével is járt.

hungexpo

A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület revitalizációjával Budapest Európa öt legfontosabb konferenciadesztinációja közé kerül

Fotó: Palkó György/gyorgypalko.com

A fejlesztés leginkább hiánypótló elemeként egy korszerű audiovizuális technikával felszerelt, 26 szekcióteremmel rendelkező, kétezer fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ épült.

A plenáris üléstermet a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülésrendszerrel szerelték fel, amely lehetővé teszi, hogy a helyszínt az igényeknek megfelelően néhány perc alatt amfiteátrumszerű elrendezésből akár sík teremmé alakítsák. A terem egyik oldalát elfoglaló 72 négyzetméteres, nagyfelbontású LED-fal ugyancsak rekorder Magyarországon. A most megvalósult beruházás több évtizedes elmaradást pótol – mondta a megújult létesítmény sajtóbejárásán Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója. Budapest már eddig is kiemelt célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de megfelelő helyszín híján csak korlátozottan részesült a minőségi turizmus egyik legfontosabb és legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból.

hungexpo

A Hungexpón évente kétszáz eseménnyel, félmillió résztvevővel és kétmillió látogatóval számolnak

Fotó: Palkó György/gyorgypalko.com

A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület revitalizációjával Budapest Európa öt legfontosabb konferenciadesztinációja közé kerül és mostantól szinte bármilyen méretű nemzetközi kongresszust és konferenciát képes lesz befogadni – tette hozzá.

Ganczer Gábor szerint az előfoglalások máris komoly bizakodásra adnak okot, csak a bemutatkozó kisfilm hatására többtízezres konferencia-kapacitást kötöttek le az érdeklődők.

Újságírói kérdésre a vezérigazgató hozzátette: a most elkészült beruházással a Hungexpo hosszú évekre versenyképes kiállítási és konferenciacentrummá vált, egyedül a közösségi közlekedéssel történő megközelítésén érdemes még javítani.

hungexpo

Fürjes Balázs államtitkár (b) és és Ganczer Gábor vezérigazgató (j) a hétfői sajtóbejáráson

Fotó: turizmus.com

A projekt kormányzati felelőse, Fürjes Balázs államtitkár elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt a kormány stratégiai döntése volt a Hungexpo visszavásárlása. Az ingatlan állami tulajdonba került, de a bérleti jog továbbra is a francia GL Events tulajdona; a francia partner 10 százalékkal járult hozzá a most elkészült beruházáshoz. Az államtitkár kiemelte, hogy várakozásaik szerint évente kétszáz eseménnyel, félmillió résztvevővel és kétmillió látogatóval számolnak, és azt remélik, a beruházás 15-20 év alatt megtérülhet.

A sajtóbejáráson elhangzott: a Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége (ICCA) adatbázisa szerint Budapest eddig – a kapacitások hiányában – jócskán elmaradt Bécs és Prága mögött az éves szinten megrendezésre kerülő szövetségi események számában. A Hungexpo bővítésével a magyar főváros jobb ICCA besorolást szerezhet, mivel több és nagyobb rendezvényeket képes vendégül látni, mint eddig. Az elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a top 10-es listába.

hungexpo

A fejlesztés leginkább hiánypótló elemeként korszerű, 26 szekcióteremmel rendelkező, 2000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ épült

Fotó: Palkó György/gyorgypalko.com

A következő évekre több nagy nemzetközi esemény pályázatán dolgozik a Hungexpo, ezek közül várhatóan 2022-ben Budapest ad otthont az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusának (EPA) két-háromezer résztvevővel, 2023-ban pedig az Európai Neurológiai Akadémia éves kongresszusa (EAN) hat-nyolcezer fővel.