VIMOSZ-felmérés az ágazat képzési igényeiről

Forrás: turizmus.com

 2019. január 28. 11:00

A cél, hogy javuljon az együttműködés és produktivitás a turizmus-vendéglátás ágazat és az oktatás között.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a turizmus-vendéglátás munkaadói képviseleteként igyekszik az ágazat megfelelő munkaerő-kínálatát is előmozdítani, a piac követelményeit a szak- és felsőfokú képzésbe beépíteni. Így lettek tagja a Soproni Egyetemmel együtt a Next Tourism Generation Alliance (NTG) nevű európai uniós konzorciumnak, az ágazatból egyedüli kísérleti projektnek.

Az NTG az első olyan nemzetközi partnerség, amely javítani szeretné az együttműködést és produktivitást a turizmus-vendéglátás ágazat és az oktatás között, és amely a munkavállalóknak, munkaadóknak, oktatóknak, trénereknek, valamint diákoknak kíván alapmodulokat fejleszteni a zöld, a digitális és a szociális készségek terén - adta hírül a szakmai szervezet.

A végcél egy Stratégiai Tervezet megalkotása a turizmus-vendéglátás ágazat készség igényeire vonatkozóan, hogy választ adhassunk a gyorsan változó és növekvő készséghiányokra az említett készség csoportokat illetően.

Ugyancsak cél egy hatékony együttműködés kialakítása 5 alágazatban: szálloda, vendéglátás, utazásszervezés és közvetítés, turisztikai attrakciók és desztináció menedzsment.

Ennek érdekében létrehoztak egy nemzetközi NTG-készségfelmérést, amit a fenti 5 alágazatban szeretnének terjeszteni, hogy megállapítsák a jelenlegi készséghiányokat és a jövőbeni (2030-ig terjedő) készségigényeket a turizmus-vendéglátás iparban.

A kérdőív így segít feltérképezni a fenti három készségcsoport jelentőségét az EU-ban most és a jövőben.

A kérdőív kitöltése 15 percet vesz igénybe és az alábbi linken található:

https://buas.eu.qualtrics.com/jfe/form/SV_aabSamvmBvltEhL

A kitöltésre 2019. január 31-ig van lehetőség.

Az adatokat bizalmasan, anonim módon (azaz nem kerül harmadik fél kezébe és nem derül ki melyik szervezet töltötte ki), illetve a vonatkozó GDPR-szabályok betartásával kezeli a VIMOSZ. A kérdőíves felmérést a Cardiffi Egyetem etikai bizottsága is jóváhagyta. A kérdőívek kiértékelését követően a legfontosabb következtetéseket megosztják és igyekeznek beépíteni a nemzeti, nemzetközi politikákba annak érdekében, hogy a turizmus-vendéglátás szektor bizonyítsa jövőbeni jelentőségét az EU-ban. Az NTG Alliance folyamatosan tájékoztatja az ágazat vállalatait a partnerországokban felállított kapcsolati hálózatokon keresztül.

Kapcsolódó cikkek