30. évébe lépett a Virágos Magyarország, mutatjuk a legvirágosabb településeket

Forrás: turizmus.com

 2023. november 25. 08:56

A budapesti Eiffel Műhelyház adott otthont november 24-én a Virágos Magyarország verseny jubileumi díjkiosztó gálaestjének. Hazánk meghatározó környezetszépítő versenye 1994 óta mára az ország legnagyobb közösségi mozgalmává érett, amit jól mutat, hogy idén minden korábbinál több pályázat érkezett.

A nagyszabású ünnepi gálán öt települési kategóriában, hat kiemelt témában hirdettek győzteseket. A versenyre érkezett 492 pályázatot a 180 tagú, önkéntes kertész-, tájépítész- és településtervező mérnökökből, valamint turisztikai szakemberekből álló szakmai zsűri értékelte.

A 30. jubileumi Virágos Magyarország verseny nagyvárosok kategóriájában Győr képviselője vehette át a fődíjat, míg a 30 ezer lakosnál kisebb városok közül Paks végzett az élen. Varsány lett a legvirágosabb ezer főnél népesebb falu, a legkisebb települési kategória fődíját pedig Alsómocsolád nyerte.

A Miniszterelnökség különdíját a városok közül Hajdúnánás, a falvak mezőnyében Rajka érdemelte ki. A Magyar Turisztikai Ügynökség különdíját Hajdúszoboszló és Salföld kapta.

Borbás Marcsi, a Virágos Magyarország verseny fővédnöke, Radnóti Ákos, Győr alpolgármestere (középen) és Erdei Bálint (j), a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese

Fotó: MTÜ

A hagyományokhoz híven idén is kiosztották az úgynevezett tematikus díjakat, a Legvirágosabb főtér (Nagykőrös), Az év fasora (Vásárosnamény platánsora), Az év óvodakertje (Fehérvárcsurgó) elismerést, valamint a Tematikus séták díját, amelyet Hatvan városa nyert el.

A szemet gyönyörködtető virágos közterületek, zöldfelületek, közparkok és fasorok jutalmazása mellett a Virágos Magyarország nagy hangsúlyt helyez a fenntarthatóságra is.

Ennek szellemében idén első alkalommal nevezhettek a települések az Energiaügyi Minisztérium az Év zöld innovációja díjára.

A kategória elismerését a zöldfelületi csapadékvíz-gazdálkodás új módszereinek példaértékű alkalmazásáért Kecskemét érdemelte ki.

A Belügyminisztérium Virágos Önkormányzatért díja több kategóriában is gazdára talált, köztük a legvirágosabb budapesti kerület idén a XIII. kerület lett. Az Építési és Közlekedési Minisztérium és a szervező bizottság elnökének közös díját, a Virágzó közösség címet Szederkény nyerte el. A Fővédnöki díjat Bókaháza vihette haza. A szervező bizottság jubileumi különdíját Székesfehérvár kapta.

Budapest város díját idén a II. kerület, a különdíjat pedig a XX. kerület nyerte el.

Székesfehérvár nyerte el a szervező bizottság jubileumi különdíját

Fotó: MTÜ

Erdei Bálint, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese a díjátadón kiemelte: „A Virágos Magyarország nemcsak közösségi és környezeti értéke miatt meghatározó kezdeményezése hazánknak, hanem turisztikai szempontból is kiemelkedő, hiszen a verseny keretében és szellemében kialakított esztétikus és korszerű köztereink fontos részét adják országimázsunknak is. A Magyar Turisztikai Ügynökség büszkén támogatja ezt a nemes versengést, amelynek igazi végső nyertese Magyarország.”

A gálaestnek otthont adó budapesti Eiffel Műhelyház Bánffy-terme

Fotó: MTÜ

A gálaesten Zalakaros és Debrecen képviselőinek átadták megbízólevelüket a 2024-es Entente Florale Europe nemzetközi tájépítészeti és virágosítási versenyre, amelyen – mint a tavalyi verseny kiemelt díjazottjai ezer, valamint 30 ezer fő feletti városok kategóriájában – ők képviselik hazánkat.

A Virágos Magyarország 2023-as díjazottjainak teljes névsora hamarosan elérhető a verseny honlapján.