Vendégségben Wenckheiméknél – szépül a szabadkígyósi kastély

Forrás: turizmus.com

 2020. május 14. 15:56

Több mint 3 milliárd forintból valósul meg Békés megye egyik kiemelkedő látványossága, a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg országszerte. A program célja, hogy – a műemlék-helyreállítás és az örökségmegőrzés alapvető szempontjai mellett – egy egységes, Európában is egyedülálló, jól értékesíthető turisztikai termékcsomag valósuljon meg – mondta Virág Zsolt miniszteri biztos a május 14-i sajtóbejáráson.

Hozzátette: fontos, hogy ne csak az épületek fizikai, hanem a szellemi rehabilitációja is megvalósuljon.

Virág Zsolt miniszteri biztos (jobbra) és Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója a sajtóbejáráson

Fotó: NÖF

Virág Zsolt ismertette a szabadkígyósi kastély kiállítási tematikáját, amely a Vendégségben Wenckheiméknél címet viseli, és a historizmus korának, a 19. század második felének főúri életformáját mutatja be.

A miniszteri biztos hangsúlyozta: a Nemzeti Kastélyprogram keretében megújuló épületeket – a szemléltetés hagyományos eszközei mellett – interaktív módon mutatják be a látogatóknak.

A vendégek VR-szemüveg használatával átélhetik a repülés élményét, kipróbálhatják a személyzeti hívócsengő-rendszert, korabeli képeslapot készíthetnek egy preparált íróasztalon, illetve könyvajánló installáció is készül, de a korabeli divat világáról és a gasztronómiáról is érdekes információkat kaphatnak a látogatók – hívta fel a figyelmet.

Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft. ügyvezető igazgatója szólt arról, hogy az évszázados múltra visszatekintő szabadkígyósi Wenckheim-kastély és a védett kastélypark építészeti-műszaki megerősítésével a mai kornak megfelelő turistafogadás feltételei és egyedi turisztikai kínálat valósul meg. Ennek eredményeként tovább erősödik a térség turisztikai vonzereje, ami hozzájárul annak gazdasági fellendüléséhez – tette hozzá  ügyvezető.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély Békés megye egyik kiemelkedő látványossága

Fotó: NÖF

A fejlesztés kedvez a helyi beszállítóknak, elősegíti a vállalkozói tőke megjelenését,valamint támogatja a munkahelyteremtést is – hangsúlyozta Glázer Tamás.

Az ügyvezető igazgató kiemelte: a nagyszabású projekt során megújul a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete.

Restaurálják a falfestéseket, a padló- és falburkolatokat, a főépületben teljes tető- és homlokzat-felújítás, utólagos szigetelés és gépészeti munkák valósulnak meg, valamint teljes körű közműfejlesztést is végeznek – sorolta.

Megújul a kastély főépületének teljes földszintje, a pince egy része, a főlépcsőház és a kilátótorony, valamint a főépület közvetlen környezete

Fotó: NÖF

A tartószerkezet munkálatai, a talajnedvesség elleni szigetelés, a tetőfelújítás és a közművesítés befejezés közeli állapotban vannak, az épületgépészeti, épületvillamossági és kertészeti munkák több mint 50%-a elkészült, és a restaurátori munkálatok is folynak. Glázer Tamás közölte: nemcsak a kivitelezés halad megfelelő ütemben, de a kastély kiállításának tervezése is befejeződött. Hozzátette: a turisztikai helyszínként megújuló épület üzemeltetéséhez szükséges eszközterv alapján áprilisban megkezdődhetett a kiállítási és üzemeltetési eszközök közbeszerzésének előkészítése.

A Nemzeti Kastélyprogram keretében megvalósuló beruházást az Európai Unió 1 723 500 000 forinttal, a magyar kormány pedig 1 510 499 875 forinttal támogatja.